13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Sectorului 1 a eliberat certificatul de urbanism pentru viitoarea moschee din...

Primăria Sectorului 1 a eliberat certificatul de urbanism pentru viitoarea moschee din București

Primăria Sectorului 1 a eliberat certificatul de urbanism pentru zona în care ar urma să fie construită marea moschee din București.

Certificatul a fost eliberat la cererea Muftiatului Cultului Musulman din România.

Conform legii, un certificat de urbanism are un rol consultativ. În urma acestuia se poate obține autorizația de construire, dar care nu pote fi pusă în practică dacă nu există un plan de urbanism zonal (PUZ) pentru zona în care se dorește construirea.

Pentru terenul de lângă ROMEXPO, unde se dorește amplasarea moscheii, există deja un PUZ; dar acesta ar trebui modificat pentru a permite o construcție de o asemenea înălțime. Modificarea PUZ poate fi decisă numai de Consiliul General al Municipiului București.

"Prin certificatul de urbanism, Primăria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obținerea avizului de oportunitate al arhitectului șef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal și aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului București", a anunțat Primăria Sectorului 1.

Tema  construirii unei mari moschei în București a căpătat bază legală în anul 2015. La data de 27 mai 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat Hotărârea nr. 372/2015 privind trecerea unui imobil-teren din domeniul privat al statului şi administrarea Regiei Autonome "Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat" în domeniul public al statului, administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte şi folosinţa gratuită a Muftiatului Cultului Musulman din România.

Hotărârea de Guvern a intrat în vigoare la data de 29 mai. Guvernul a aprobat darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a imobilului-teren situat Bd. Expoziţiei nr. 22-30 din Sectorul 1 către Muftiatul Cultului Musulman din România, în vederea edificării unui complex de clădiri de interes public. 

Terenul atribuit viitoarei moschei are o suprafaţă de 11.295 mp şi o valoare de inventar de 17.212.608,63  de lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă