10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul comunei Șelimbăr și alte 16 persoane, puse sub urmărire penală

Primarul comunei Șelimbăr și alte 16 persoane, puse sub urmărire penală

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Alba Iulia au decis punerea sub urmărire penală a 17 persoane și reținerea lor pentru 24 de ore. Printre persoanele reținute, se află primarul comunei Șelimbăr, Maricuța Ioan Daniel și secretarul primăriei, Scumpu Elena.

Astfel, viceprimarul comunei Șelimbăr, Grecu Marius, a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită, 

Un specialist în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Melniciuc Maria, a fost pusă sub acuzare pentru constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, în formă continuată (9 acte materiale). 

Radu Lucian Cândrea este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale) și spălare de bani.

Sorin Haiduc a este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale), spălare de bani (6 infracțiuni) și complicitate la luare de mită. 

Lupu Marius Bogdan este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani (3 infracțiuni), complicitate la luare de mită.

Tatu Ioan este suspectat de săvârșirea infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale).

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus punerea sub urmărire penală și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile pentru: Ancăș Nicoleta Maria, Crețu Ioan, Crețu Ioan, Doroc Emilian Petru, Iuga Victoria, Jindaru Ovidiu Vasile, Mustață Nicolae Pavel, Popescu Silviu Gheorghe, Schotte Gheorghe, Indreș Mihai.

Citește și: Recordul unui primar de comună: prejudiciu de 114 milioane euro

Ancăș Nicoleta Maria, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani. Crețu Ioan este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat și de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale). Deac Constantin este  suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale). 

Doroc Emilian Petru este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la luare de mită, trafic de influență, iar Hodrobeț Iulian Horia pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale), spălare de bani (2 infracțiuni).  Iuga Victoria este pusă sub control judiciar pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Jindaru Ovidiu Vasile pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale). Mai mult, Mustață Nicolae Pavel este suspectat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu. 

Popescu Silviu Gheorghe este suspectat de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Dezvoltatorul imobiliar, Schotte Gheorghe este pus sub control judiciar pentru dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma instigării, iar Indreș Mihai pentru constituirea unui grup infracțional organizat. 

Potrivit procurorilor DNA, faptele de corupție s-ar fi întins pe perioada 2005-2015, adică ultimii 10 ani din cei 15 de mandat ai lui Daniel Maricuța (ales ca independent). Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii fac cercetări în ceea ce privește săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Prejudiciul a fost estimat la 114.340.750 euro.

Edilul ar fi constituit, împreună cu persoane din Primăria Șelimbăr, o grupare infracțională ce avea drept scop „dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare“. Potrivit presei locale (turnulsfatului.ro), anchetatorii ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafețe mari de teren, care au fost convinse, de la nivelul Primăriei Șelimbăr, că vor primi terenuri în zone greu accesibile, drept pentru care mai bine renunță la ele, contra unor sume derizorii. Un exemplu concret: Maricuța ar fi cumpărat, prin interpuși, un teren de aproape 4 hectare, contra sumei de 10.000 lei, urmând ca, doi ani mai târziu, terenul să fie vândut cu 4,9 milioane euro.

Conform anchetatorilor, nici un dezvoltator nu putea construi în comuna păstorită de Maricuța fără ca gruparea condusă de acesta să obțină foloase materiale. Doar unul din dezvoltatori, care ar fi construit mai multe blocuri de locuințe, i-ar fi oferit edilului, cu titlul de mită, apartamente în valoare de peste 1,81 milioane euro. Potrivit aceleiași prese locale, ar fi vorba de 61 de apartamente „la cheie“ (suprafață totală însumată de 4.000 mp), plus locurile de parcare aferente. De la același dezvoltator ar fi plecat spre familia primarului un autoturism de lux, pe care l-ar conduce fiul acestuia.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă