10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarii Radu Mazăre și Marian Vanghelie, suspendați din funcție

Primarii Radu Mazăre și Marian Vanghelie, suspendați din funcție

UPDATE 14.50: Primarul Sectorului 5 din Capitală, Marin Vanghelie, a fost suspendat din funcție, transmite B1 TV. 

Primarul Marian Vanghelie este arestat preventiv fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în dosarul pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Citește și: Marian Vanghelie, suspendat de la Primăria Sectorului 5

——–

Radu Mazăre, arestat preventiv în dosarul în care este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit pentru obţinerea de autorizaţii, a fost suspendat de către prefectul județului Constanța din funcția de primar al Constanței, informează Mediafax

Citește și: Exclusiv RL: Super-Caritasul cu gunoaie al baronilor PSD: depui un milion și scoți 35 de milioane de euro

Prefectul Constantin Ion a emis, luni, ordinul de suspendare din funcţia de primar al municipiului Constanţa a lui Radu Mazăre, potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa. 

Decizia i-a fost comunicată lui Radu Mazăre, Consiliului Local Constanţa şi secretarului orașului. Ordinul este valabil până la încetarea măsurii arestului preventiv și poate fi atacat în instanţa de contencios administrativ.

Citește și: Radu Mazăre, ARESTAT pentru 30 de zile

Radu Mazăre este primar al Constanței din anul 2000, când a candidat ca independent, reușind să-l învingă în turul al doilea pe candidatul PSDR, Tudor Baltă, cu 66% din sufragiile electoratului constănțean. A fost singura dată când Mazăre a avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a fi ales primar. Începând cu 2004, el a câștigat din primul tur toate alegerile pentru Primăria Constanța, ajungând acum la cel de-al patrulea mandat.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța pentru patru infracțiuni de abuz în serviciu.

”La data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unității administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului”, se arată în comunicatul citat. 

De asemena, anchetatorii susțin că în data de 28 februarie 2007, Mazăre şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. și 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Citește și: Radu Mazăre la ieșirea de la ICCJ: Nu voi face denunțuri, nu sunt turnător

”Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina”, explică anchetatorii.

Citește și: Dosare penale pe bandă rulantă pentru Radu Mazăre

Totodată, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată și pentru Sorina Georgina Moscu Hortolomei, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor. În acest dosar sunt trimise în judecată și companiile SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA și SC Millenium Global Development SA, pentru spalare de bani.

”La data de 31 mai 2007, inculpatele Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că prețul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală. Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA ( la data de 31.10.2007) și de SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de aceeaşi inculpată”, potrivit comunicatului. 

În acest dosar, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra terenurilor cu suprafețele de 11.890 m.p. și 502,81 m.p.

Radu Mazăre a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei ICCJ,  în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, de la firme  pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi respectiv câştigarea unei licitaţii.

Alături de primarul Constanței, a mai fost arestat preventiv și omul de afaceri Sorin Strutinsky. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă