12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Râşca, acuzat de abuz în serviciu

Primarul din Râşca, acuzat de abuz în serviciu

La rândul său, primarul a depus o plângere penală pentru înşelăciune împotriva denunţătorilor.

Comuna clujeană Râşca din Munţii Apuseni riscă să piardă două investiţii din fonduri europene, în valoare de 1,7 milioane de euro fiecare, din cauza unui adevărat război penal, pornit între primarul PDL, Ioan Morar, şi reprezentanţii a două companii. Miza acestui război juridic este dreptul de proprietate asupra a trei hectare de teren. Acest teren a fost donat de primar către cele două firme, pe motiv că acestea vor crea locuri de muncă în comunitate. Acum, Loredana Brişan, administratoarea uneia dintre cele două firme, a depus o plângere penală împotriva primarului.

Odiseea serelor din Râşca

Iată ce scrie Loredana Brişan într-o sesizare trimisă redacţiei România liberă: ”În anul 2010 s-a încercat o investiţie pe fonduri europene în comuna Râşca pentru sere de legume. Proiectele au fost aprobate, însă datorită situaţiei tensionate cu primarul din Râşca, domnul Morar Ioan, care a fost proprietarul terenurilor unde se aflau proiectele, s-a ajuns al întârzierea şi tergiversarea finalizării acestora. Domnul Morar Ioan, primar al comunei Râşca a donat în iulie 2010 societăţilor SC Happy Tomatoe SRL şi SC Tasty Vegetable SRL, prin acte notariale (donaţie nr 3022 şi 3023 din 29 iulie 2010) 2 terenuri în comuna Râşca în vederea realizării acestor proiecte, cu scopul de a atrage investitori în Râşca şi a crea locuri de muncă. După 2 ani, domnul primar a dat în judecată cele două firme pentru a recupera terenurile, astfel blocând orice fel de posibilitate în finalizarea investiţie.A urmat un proces la Judecătoria Huedin, apoi recursul la Curtea de Apel Cluj, urmând finalizarea în favoarea firmelor mai sus menţionate, respingând recursul reclamanţilor Morar Ioan şi Morar Lucia ca fiind nefondat, decizie irevocabilă pronunţată în şedinţa publică pe 02.04.2013 în dosarul 1084/242/2012.

Din luna mai 2013, ne-am adresat în mai multe ocazii Primăriei Râşca să ni se elibereze un certificat fiscal. În mod deliberat şi rău voit, domnul primar, cel care face legea în comuna Râşca, refuză eliberarea certificatului fiscal, mai mult susţine că nu am fost înregistraţi la taxe şi impozite niciodată, ceea ce nu este posibil, extrasul din registrul agricol arată contrariul, şi anume că existăm în bazele primăriei. Ne-am conformat şi am mers din nou la Primăria Râşca, cu toate actele necesare pentru a cere înregistrarea terenului la taxe şi impozite, plata datoriilor la stat şi mai apoi eliberarea certificatului fiscal. Din nou, m-am confruntat cu un refuz şi, astfel, am mers în audienţă la domnul prefect, care a studiat situaţia şi a decis ca fiind conform cu legea ca cerificatele fiscale să fie eliberate. Din nou, domnul primar nu a dat curs nici solicitării Prefecturii Cluj, spunând că nu eliberează certificate fiscale sau ori ce alt document de la primărie, cerut de firmele în cauză atâta timp cât el este primar. Domnul primar Morar Ioan face abuz de putere, îmi refuză înregistrarea terenului la taxe şi impozite, îmi refuză eliberarea unui certificat fiscal, îmi încalcă dreptul dat de lege ca şi cetăţean al acestui stat, refuză încasarea unui impozit în beneficiul statului român”, spune Loredana Brişan.

Sesizări împotriva primarului

De asemenea, Loredana Brişan acuză o situaţie de incompatibilitate la nivelul Primăriei Râşca. ”Cum este posibil ca doamna Morar Lucia să lucreze la Taxe şi impozite în cadrul Primăriei Râşca şi de fiecare dată când merg acolo refuză să mă ajute şi mă scoate afară din primărie. Am depus 2 sesizări la Agenţia Naţională de Integritate şi nu am primit nici un răspuns, cum se poate ca soţ şi soţie să lucreze în aceaşi Primărie, el primar, ea la taxe şi impozite, şi să facă doar ce doresc ei? Am depus o plângere penală împotriva lui Morar Ioan şi Morar Lucia, pentru abuz în serviciu împotriva persoanelor şi aştept cu nerăbdare o decizie a Poliţiei Huedin cu privire la gravele abuzuri făcute de aceşti doi funcţionari ai statului… Ce vreau eu să ştiu este cum se poate ca cineva să facă asemenea abuzuri şi nimeni să nu se sesizeze. Am depus plângere la Prefectură împotriva lor, la ANI, la partidul pe care îl reprezintă şi nimeni nu face nimic. Mai mult, de fiecare dată când se iveşte ocazia domnul primar Morar Ioan mă ameninţă, îmi spune că el are multe cunoştinte, că este „demnitar” şi că mă bagă în puşcărie. Problema este că, în calitatea sa de primar al comunei Râşca, domnul Morar Ioan nu respectă legea, nu se supune ei, mai mult, o sfidează. Aştept ca Poliţia Huedin să ia măsuri împotriva lor şi să nu se ţină cont de funcţie sau culoarea politică”, mai spune Loredana Brişan.

Cum se apără primarul

La rândul său, Ioan Morar a depus o plângere penală împotriva Loredanei Brişan. ”Am acuzat-o de înşelăciune, iar dosarul se află pe rolul Parchetului din Huedin. Eu nu vreau decât dreptate. Îmi vreau terenul înapoi. Există şi un antecontract de vânzare – cumpărare, încheiat în aceeaşi zi cu actul de donaţie, care stabileşte că ei trebuie să îmi plătească 100.000 de euro pentru teren. Tot la notar am semnat şi antecontractul în cauză. Ştiu că este greu să anulezi o donaţie, dar voi merge până la capăt, până la Haga, dacă trebuie, ca să îmi recâştig terenul”, a spus primarul din Râşca. De asemenea, Ioan Morar a adăugat că nu putea să le dea certificat fiscal reprezentanţilor celor două companii. ”Din anul 2010, nu au mai plătit nici un impozit, nimic! Am întrebat pentru ce le trebuie certificate fiscal şi mi-au spus că pentru vânzare. Păi, trebuia să îi las să îi înşele şi pe alţii?”, a spus Ioan Morar.

El a admis că a pierdut primele două procese, însă speră că îşi va recupera terenul prin intermediul unei acţiuni civile deschise în cadrul procesului penal. Potrivit legislaţiei româneşti, hotărârea unei instanţe civile nu are valoare de lucru judecat în cadrul procesului penal.

Râşca riscă să piardă bani europeni din cauza unor litigii (Wikimedia.org)

 

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă