12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Șelimbăr, acuzat de luare de MITĂ, a demisionat

Primarul din Șelimbăr, acuzat de luare de MITĂ, a demisionat

Primarul comunei Șelimbăr, Daniel Maricuța, acuzat de constituire de grup infracţional şi luare de mită, cu un prejudiciu de 114 milioane de euro, a demisionat, informează Mediafax.

Demisia va deveni efectivă după un ordin al prefectului de Sibiu. Daniel Maricuța a transmis consilierilor locali din comuna Șelimbăr demisia sa din funcție, în cadrul ședinței Consiliului Local de luni după-amiază.

Decizia primarului trebuie să ajungă însă la Prefectura Sibiu pentru ca demisia să devină efectivă, ceea ce nu s-a întâmplat încă.

“Până marți, la ora 16.00, demisia nu a ajuns la Prefectura Sibiu, așteptăm să ajungă. Secretarul comunei trebuie să întocmească un proces-verbal, să anexeze demisia și să le trimită la Prefectură. Prefectul va lua act de această demisie și va emite un ordin de încetare de drept a mandatului de primar”, a declarat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit acesteia, Daniel Maricuța era oricum suspendat din funcție din 27 noiembrie, prin ordin al prefectului. Suspendarea a venit după ce la Prefectura Sibiu a ajuns motivarea sentinței de menținere a arestului la domiciliu emisă de Curtea de Apel Alba Iulia.

Daniel Maricuța a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de constituire de grup infracţional şi luare de mită, cu un prejudiciu estimat la peste 114 milioane de euro.

Procurorii DNA Alba au făcut, în 14 octombrie, percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, în legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA au vizat Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.

Totodată, au fost verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.

Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuța, a fost reținut, în 25 noiembrie, de DNA, fiind acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobândirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale și vânzarea acestora peste preţul pieţei. Tot atunci, a fost reținută și secretara Primăriei, Elena Scumpu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată, și luare de mită.

O zi mai târziu, Tribunalul Alba i-a plasat în arest la domiciliu pe primarul şi secretara din Şelimbăr, iar alte 17 persoane, din care șase reținute inițial, au fost puse sub control judiciar. Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, care a menținut măsura printr-o decizie definitivă, în 2 decembrie.

Tot atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a lui Marius Bogdan Lupu, pus inițial sub control judiciar în acest dosar pentru constituire a unui grup infracțional, spălare de bani și complicitate la luare de mită.

Procurorii DNA arătau că, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, ca primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională cu scopul dobândirea unor terenuri din localitate, cu valoare de piaţă mare, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Primarul era preşedinte şi restul membrilor grupării constituiau comisia comunală înfiinţată pentru stabilirea dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.

“Având în vedere funcţiile pe care le aveau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive (făcute prin înșelăciune – n.r.), acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional”, preciza DNA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Șeful serviciului israelian de informații militare a demisionat, ca efect al atacului Hamas din 7 octombrie

Șeful serviciului de informații militare din armata Israelului (IDF), Aharon Haliva, a demisionat, în contextul anchetei asupra atacului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie...

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă