9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Primarul din Slatina, ARESTAT la domiciliu pentru trafic de influență, în...

UPDATE. Primarul din Slatina, ARESTAT la domiciliu pentru trafic de influență, în dosarul lui Darius Vâlcov

UPDATE 23.40:

Primarul orașului Slatina  Minel Florin Prina, a fost arestat la domiciliu, iar  Lucian Petruț Șușală, patronul unei firme ce aparține Primăriei, a fost arestat preventiv, a decis sâmbătă seara  instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție.  Amândoi l-au ajutat pe actualul ministru al Finanțelor, Darius Bogdan Vâlcov, să primească, în perioada 2010-2013, suma de 2 milioane de euro, mare parte în numerar, iar suma de 2.480.000 lei prin intermediul unor societăți prin care au creat un circuit de documente fictive pentru a disimula proveniența ilicită a banilor. O parte din bani a fost utilizată pentru lucrări de renovare a Hotelului City Slatina.

Primarul  MINEL FLORIN PRINA l-a ajutat pe Vâlcov să obțină sumele de bani în schimbul  “exercitării influenţei pe lângă factori de decizie din cadrul autorităţii contractante în legătură cu proiectele „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în municipiul Slatina”, „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt” şi „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava” şi a membrilor  comisiei de evaluare a ofertelor,  în vederea influențării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, fiind acuzat  complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă” se menționeză în referatul prin care DNA a cerut arestarea preventivă.

Primarul Prina are la activ o condamnat  la 4 ani închisoare cu suspendarea pedepsei, sub supraveghere – termen de încercare 6 ani, tot pentru corupție.

  ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, arestat preventiv sâmbătă seara, a falsificat  “înscrisuri sub semnătură privată, respectiv contracte încheiate în numele unor societati comerciale, precum și facturile emise în baza acestor contracte, cunoscând faptul că respectivele contracte şi facturi nu reflectă existenţa unor relaţii comerciale reale.

ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ mai este acuzat și de complicitate la trafic de influență “constând în ajutorul dat cu intenţie lui VÂLCOV Bogdan Darius, pentru ca acesta să intre în posesia sumelor  de bani remise disimulat”; de evaziune fiscală și spălare de bani “constând în evidenţierea în actele contabile ale S.C. MKS Still Grand Serv S.R.L. şi S.C. Bogmar Pro Design S.R.L., a unor operaţiuni fictive, respectiv contracte cunoscând faptul că respectivele contracte şi facturi nu reflectă existenţa unor relaţii comerciale reale”. 

Deciziile de arestare la domiciliu și de arestare preventivă, pot fi contestate tot la instanţa supremă.

Primarul din Slatina, Minel Florin Prina, a fost reținut de procurorii anticorupție pentru 24 de ore, pentru trafic de influență, în dosarul în care actualul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal. În aceeași cauză, a mai fost reținută o persoană (Petruț Șușală), iar alte două se află sub control judiciar pentru 60 de zile.

Prina, în calitate de viceprimar la acea vreme, a intermediat transferul de bani de la o firmă ( printr-un lanț de alte firme) către Vâlcov, cu ajutorul lui Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altor persoane. Procurorii l-au reținut pe Șusală pentru 24 de ore, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracțiunea de trafic de influență, evaziune fiscală și spălare de bani. Timofte și Tomescu au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile.

Citește și: Darius Vâlcov, urmărit penal pentru trafic de influență. Tariful fostului primar din Slatina: 20% din valoarea contractrelor

În acest dosar, Darius Vâlcov este acuzat de procurori că, în calitate de primar al municipiului Slatina. în 2009, a fost contactat de administratorul unei firme (Theodor Berna de la Tehnologica Radion) , care i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante,  în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”. Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății. Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.

În acest context, suspectul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității, arată procurorii anticorupție.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă