14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Tulcea, ARESTAT PREVENTIV pentru luare de mită

Primarul din Tulcea, ARESTAT PREVENTIV pentru luare de mită

UPDATE 21:29  Constantin Hogea, primarul oraşului Tulcea, care fusese reţinut de procurorii DNA Galaţi pentru luare de mită, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii de vineri a Tribunalului Galaţi, care a dispus instituirea controlului judiciar în cazul lui Cornel Georgescu, administrator al unei firme, informează Mediafax.

***

Primarul din Tulcea, Constantin Hogea, a fost reţinut, joi seară, în urma percheziţiilor făcute la sediul primăriei, la locuinţa sa şi la mai multe firme, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în 2014, informează un comunicat remis de DNA.

Primarul este acuzat de procurori de luare de mită şi efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, faţă de soţia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societăți comerciale, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi complicitate la efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

Procurorii i-au mai pus sub control judiciar pe Valer Constantin Pop şi Maria Brudiu, arhitectul șef şi, respectiv, secretarul Primăriei Tulcea, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii fac acte de urmărire penală în această cauză și față de alte persoane.

Anchetatorii susţin că, în 26 octombrie 2007, Constantin Hogea, Valer Constantin Pop și Maria Brudiu au semnat și eliberat pentru firma administrată de Cornel Constantin Georgescu o autorizație de construire a unui bloc de locuințe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a fi obținute avizele prealabile de la Ministerul Justiției și Ministerul Apării Naționale, conform legislației în vigoare.

“Această acțiune a avut ca urmare obținerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuințe cu încălcarea condițiilor legale, dar și un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite”, au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

În urma înțelegerii cu Cornel Georgescu privind autorizaţia de construire, dar și pentru a proteja intereselor financiare ale acestuia, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii și execuție lucrări cu Primăria Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv în 21 ianuarie 2009, primarul Constantin Hogea ar fi primit mită un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica edilului.

“Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeași dată, fiica și soția sa, au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinței fusese achitată anterior”, au mai scris procurorii în documentele citate.

Primarul municipiului Tulca mai este acuzat şi că, începând din ianuarie 2015, ar fi desfășurat operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, “în sensul că, uzând de funcția pe care o deținea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăți comerciale” care aparține soţiei sale.

“Concret, în scopul obținerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spații pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situația juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, prețul practicat pe piață pentru prestarea unor asemenea servicii, obținerea unor modele de contracte de închiriere spațiu publicitar, depunerea de diligențe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenței tehnice de specialitate pentru punerea în funcțiune a panoului și asigurarea întreținerii funcționării acestuia”, au precizat procurorii.

Edilul a fost audiat timp de aproximativ şapte ore de către procurorii anticorupţie, care ulterior au emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele acestuia.

Constantin Hogea a fost scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA Galaşi şi a fost urcat într-o maşină, urmând să fie dus în arestul Poliţiei Judeţene Galaţi.

Citeşte şi: Percheziţii DNA la Tulcea: Primarul Hogea ar fi luat șpagă pentru contracte. Reacţia edilului

Primarul Constantin Hogea și mai mulți oameni de afaceri au intrat în vizorul procurorilor anticorupție. Primarul ar fi luat mită de la un om de afaceri, care controlează mai multe firme, pentru atribuirea unor contracte, conform unor surse judiciare. Faptele de corupție ar fi fost comise în 2014.

Astfel, primarul din Tulcea, Constantin Hogea, soţia lui şi o angajată a Primăriei au fost duşi, joi, la audieri la DNA Galaţi, după percheziţiile făcute la sediul Primăriei, la locuinţa edilului şi la mai multe firme. 

Când a fost întrebat despre presupusele fapte de corupţie, Hogea a spus: “Sunteţi drăguţi”.

 

 

 

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă