12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPrimarul municipiului Lupeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul municipiului Lupeni, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, a fost trimis în judecată, miercuri, de procurorii anticorupție, într-un dosar de abuz în serviciu.

În dosar au mai fost trimiți în judecată și Cristifor-Alin Condoiu, la data faptei şef al Biroului de achiziţii şi investiţii din cadrul primăriei municipiului Lupeni, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi Miron-Dorel Gardean, la data faptei acţionar majoritar şi administrator al SC Termogaz Company SA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Procurorii DNA au precizat, într-un comunicat de presă remis redacției, că în 11 noiembrie 2011, Cornel Resmeriţă a atribuit un contract în valoare de peste 10 milioane de lei societăţii Termogaz Company, la instigarea inculpatului Miron-Dorel Gardean. Contractul era finanţat cu fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii turistice Straja.

Astfel, Resmeriţă şi Condoiu au încălcat atribuțiile de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare şi prin omisiunea de a estima valoarea contractului, ceea ce a dus la supraevaluarea preţului cu peste 3,3 milioane de lei. Suma reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât şi un folos necuvenit obţinut de SC Termogaz Company SA, arată procurorii DNA.

Totodată, ei au acceptat prețul propus de Termogaz Company „fără a-l supune unei cenzuri reale”, deşi cei doi cunoşteau din proiectul tehnic, întocmit anterior de o firmă specializată, că alimentarea cu energie electrică a staţiunii se poate realiza cu o sumă mai mică, informează sursa citată.

În urma anchetei a rezultat că cea mai mare parte a preţului, respectiv 8,1 milioane de lei, a fost achitată la data de 21 decembrie 2011, din fonduri alocate în regim de urgenţă de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. 

Primăria Lupeni s-a constituit parte civilă în dosar, iar procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea celor trei inculpaţi. 

După finalizarea rechizitoriului, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă