5.9 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialÎncă un primar cercetat pentru corupție: Robert Negoiță, în vizorul DNA pentru...

Încă un primar cercetat pentru corupție: Robert Negoiță, în vizorul DNA pentru o evaziune fiscală de 77 milioane de lei. Cum se apără edilul

UPDATE 10,25: Primarul Robert Negoiță a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că a primit de la procurori dosarul cu acuzațiile împotriva lui, dar că n-a avut timp să le citească. El a precizat că este vorba de acuzații din perioada în care el era managerul unei firme private din domeniul imobiliar.

Acuzațiile ar fi legate de evaziune fiscală. Robert Negoiță a susținut că, în ciuda acestor acuzații, își menține candidatura pentru un nou mandat de primar.

''Sper să ajungem cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să dovedesc acolo nevinovăţia. Este vorba despre nişte fapte de când erau eu în zona de management privat. Nu are nicio legătură cu activitatea mea de când fac management public sau cu demnitatea publică'', a declarat primarul Negoiţă.

În perioada 2006-2009, firma lui Negoiță ar fi construit trei ansambluri rezidențiale pe care ulterior le-a vândut. Pentru aceste tranzacții, procurorii susțin că Negoiță trebuia să plătească statului un TVA de 77 milioane de lei, dar care nu a fost plătit, ceea ce înseamnă evaziune fiscală.

Conform unui comunicat al DNA, Negoiță e acuzat de "nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei".

"Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidențiale formate din vile și blocuri de locuințe și locuri de parcare, situate în București, în orașul Voluntari și orașul Popești Leordeni. Începând din luna decembrie 2005, Negoiță Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfășurată și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau. În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un număr de 1.250 de tranzacții imobiliare, constând în vânzări de construcții și teren aferent construcțiilor, activități din care a obținut venituri în sumă de 364.714.645 lei.
Având în vedere că Negoiță Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuințelor construite în cele trei ansambluri rezidențiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfășurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligația plătirii de TVA către buget. Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Negoiță Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Astfel, deși imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Negoiță Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidențiale aparținând unei din societățile la care acesta era acționar. Prin activitățile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei și reprezintă TVA de la care Negoiță Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activității economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009", subliniază DNA. 

———————-

Primarul Sectorului 3, Sorin Robert Negoiță, s-a prezentat joi dimineață la sediul DNA, admițând că este citat în calitate de suspect.

Robert Negoiță a spus înainte să intre că dosarul pornește de la o plângere depusă împotriva lui de Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF. La acel moment, Robert Negoiță nu era primar de sector, dar era șeful Organizației București a PSD.

Joi dimineață, înainte să intre în sediul DNA, Robert Negoiță a susținut că dosarul nu are legătură cu activitatea lui politică.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă