15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul și viceprimarul din Hârlău, şeful Ocolului Silvic şi şoferul său -...

Primarul și viceprimarul din Hârlău, şeful Ocolului Silvic şi şoferul său – în arest la domiciliu

Primarul oraşului Hârlău, Constantin Cernescu, viceprimarul Florin Ţăpuşă, şeful Ocolului Silvic Hârlău, Ioan Amariei, şi şoferul acestuia, Mihai Vatavu, reţinuţi de DNA Iaşi pentru mai multe fapte de corupţie, au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis, vineri seară, plasarea în arest la domiciliu a celor patru suspecți, respingând cererea procurorilor DNA Iaşi, care ceruseră emiterea mandatelor de arestare preventivă.

În faţa instanţei de judecată, cei patru au susţinut că sunt nevinovaţi.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Amariei, șef al Ocolului Silvic Hârlău, judeţul Iaşi, pentru luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (8 infracţiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (5 infracţiuni), participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, au fost reţinuţi Constantin Cernescu, primarul oraşului Hârlău, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la fals intelectual, Florin Ţăpuşă, viceprimar al oraşului Hârlău, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (2 infracţiuni) şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, şi Mihai Vatavu, şofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susţin că, în perioada iunie-septembrie 2014, Ioan Amariei, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău şi reprezentant al achizitorului – Direcţia Silvică Iaşi, a pretins şi a primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) mai multe foloase, constând în trei uşi de garaj în valoare de 7.000 de lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău, şi neplata unei lucrări în valoare de 7.000 de lei, pe care omul de afaceri o executase la locuinţa acestuia.

Aceste foloase au fost obţinute de inculpat fie ameninţându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcţia Silvică Iaşi pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunţător, spun procurorii.

"În luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan «a uitat» promisiunea făcută şi i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obţină din contractul respectiv", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, în perioada februarie – decembrie 2015, Amariei şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai mulţi gestionari să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.

Într-una dintre situaţii, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul lui Mihai Vatavu, şoferul său personal, care a ridicat şi a transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era.

Mai mult, în 11 august 2015, şeful Ocolului Silvic Hîrlău nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantităţi de material lemnos de la o persoană care fusese prinsă de angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale.

Procurorii susţin că, în unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acţionat la instigarea lui Constantin Cernescu, primarul oraşului Hîrlău.

"Acţionând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituţiei pe care o conduce, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos", arată DNA.

În aceeaşi perioadă, Ioan Amariei a luat cunoştinţă, prin prisma atribuţiilor de serviciu, despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care îi privea pe mai mulţi pădurari aflaţi în sfera sa de influenţă şi a aflat detalii referitoare la activitatea de control care urma a fi declanşată în vederea verificării aspectelor reclamate.

În acelaşi context, în 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunţat pe unul din cei reclamaţi, i-a dat indicaţii cu privire la perioada exactă a controlului care urma să aibă loc şi ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activităţii respective, prin aceasta urmărind să obţină un folos nepatrimonial pentru acel angajat.

În 17 decembrie 2015, Constantin Cernescu, în calitate de primar al oraşului Hîrlău, a dispus şi a determinat un subaltern să întocmească un proces-verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea "Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni" era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.

Astfel, a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2.433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate, dar achitate de către unitatea administrativ-teritorială, arată sursa citată.

Totodată, în perioada august – septembrie 2015, Florin Ţăpuşă a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a făcut plăţi către angajaţi.

În aceeaşi perioadă, Ţăpuşă, în calitate de viceprimar al oraşului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliţiei Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca şoferul să plătească taxa de 250 de lei expres prevăzută de o hotărâre a Consiliului Local.

În aceeaşi calitate, el a dispus unui angajat din subordinea sa ca, în timpul orelor de program pentru care era pontat, să ducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău.

Joi dimineaţă, procurorii ieşeni au făcut percheziţii la locuinţele unor persoane din judeţele Iaşi şi Botoşani, suspectate de fapte ce corupţie, comise în anul 2015, precum şi la sediile unor societăţi comerciale şi ale Primăriei, Ocolului Silvic şi Biroului de Evidenţă a Populaţiei Hârlău.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă