10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialPrimarul unei comune băcăuane, sub control judiciar pentru mită

Primarul unei comune băcăuane, sub control judiciar pentru mită

Primarul unei comune băcăuane, Eugen Antica, a fost pus sub control judiciar, întrucât este acuzat de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii susțin că, Antica, în calitate de primar al comunei Prăjeşti, a cerut, în perioada 2006-2008, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, un procent de 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi decontate de Primăria comunei Prăjeşti conform unui contract încheiat între Consiliul Local al comunei Prăjeşti şi respectiva societate comercială, având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării „Sediu Primărie comuna Prăjeşti-judeţul Bacău”, în valoare de 1.510.325,64 lei.

Astfel, în baza acestor solicitări, inculpatul Antica Eugen a primit suma totală de 43.746,98 lei, în două tranşe, la datele de 12.12.2007 şi 27.03.2008, prin intermediul unei alte societăţi pe care  primarul  Antica Eugen o controla în mod direct, susțin anchetatorii.

Banii au fost solicitaţi şi primiţi pentru ca, în calitate de primar al comunei Prăjeşti, inculpatul Antica Eugen să asigure desfăşurarea în bune condiţii a contractului de achiziţie publică menţionat anterior, în sensul de a efectua plăţile cu celeritate.

”În perioada mai 2006- septembrie 2012,  în scopul obţinerii de bani şi alte foloase pentru sine sau pentru societatea pe care o controla, inculpatul Antica Eugen, prin intermediar, a exercitat în fapt activităţile de administrare a societăţii comerciale, activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, aceea de primar al comunei Prăjeşti,  jud. Bacău”, mai spun anchetatorii.

Procurorii susțin că primarul comunei băcăuane s-a ocupat de încheierea contractelor comerciale, de încheierea unui contract de credit, de achiziţionarea unor utilaje, de achiziţionarea unui autoturism Toyota (pe care l-a folosit în interes personal), de gestionarea resurselor umane (angajarea personalului, stabilirea salariilor), de stabilirea destinaţiei sumelor de bani obţinute de societate în urma relaţiilor comerciale desfăşurate, în scopul obţinerii pentru sine şi pentru societatea pe care o controla în fapt, de sume de bani ori alte foloase necuvenite.

Dacă va încălca controlul judiciar, măsura preventivă poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.         

Cele mai citite

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Guvernul va decide cum beneficiarii Programului Anghel Saligny ar putea depune documentele pentru finanțare și după iunie 2024

Guvernul urmează să discute în şedinţa de marţi o ordonanţă de urgenţă în baza căreia beneficiarii Programului Anghel Saligny vor putea depune documentele în...
Ultima oră
Pe aceeași temă