14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPRIMELE REACŢII ale politicienilor după demisia premierului Victor Ponta. Băsescu: Mulţumesc

PRIMELE REACŢII ale politicienilor după demisia premierului Victor Ponta. Băsescu: Mulţumesc

UPDATE: Ministrul de Interne Gabriel Oprea a susținut că a discutat marți noaptea cu premierul Ponta și au decis că cea mai bună soluţie este să îşi depună mandatul. 

Citește și: Oprea: Am discutat cu Ponta şi am decis că cea mai bună soluţie este să îşi depună mandatul

 

 

UPDATE: Senatorul ALDE Cristiana Anghel a susținut că demisia premierului Victor Ponta nu i se pare normală şi că aceasta are loc după “o regie” și “un scenariu” care se repetă.

“Nu mi se pare absolut nimic normal. Este aceeași chestie care s-a întâmplat anul trecut, în noiembrie, înainte de alegeri. Parcă ne ia Dumnezeu mințile. Cineva aranjează, iese. Nu l-au votat pe Ponta 25.000 de oameni. L-au votat cinci milioane. Și, după aceea, au fost și alții care l-au susținut. Pleacă Ponta? Foarte bine, Ponta n-o să moară de foame (…) Este o greșeală ceea ce se întâmplă la nivel național și nu putem să pricepem un singur lucru. Parcă este scris să se aleagă praful de țara asta și fizic și moral. Este scris. Cineva ne scrie scenariul și noi, ca orbii, ne ducem pe drumul acesta”, a afirmat Cristiana Anghel, la Senat.

Ea a adăugat că Parlamentul va vota orice premier care va fi propus de președintele Iohannis. “Crede cineva că acest Parlament nu va vota pe cine propune Iohannis? Și un mâț dacă propune îl va vota, da?! Pentru că nu se poate să plece (Ponta — n.r.) acasă cu un an de zile înainte”, a spus Anghel.

“De câte ori s-a spus că el vrea în primul an Guvernul lui. Va avea Guvernul lui. Ce va face? A întrebat cineva câte milioane de euro a mâncat în perioada asta de un an de zile? S-a mutat în casa aia care se repară pe milioane de euro ale cetățenilor de 8 luni? (…) I le-a dat Guvernul Ponta pentru că a știut să gestioneze lucrurile și a avut de unde să îi dea. PNL a declarat deja că, dacă va fi nevoie, va tăia și pensii și salarii. Și știți ceva? Asta vrea populația? Asta va avea. (…) Au închis spitale. Au murit oameni în fața spitalelor. S-au tăiat salarii. Au ieșit 15.000 de oameni în stradă? Nu. Ne-au furat un referendum. Este o regie și este o regie proastă care se repetă de fiecare dată. Și eu m-am săturat. Asta nu e politică. Asta nu e țară. Asta nu e democrație”, a declarat Cristiana Anghel.

Întrebată cine stă în spatele acestei regii, senatoarea a răspuns: “Nu știu. Vreau să mai și trăiesc”.

———

UPDATE: Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a declarat, la Parlament, că demisia premierului Victor Ponta este un gest al unui politician responsabil. 

UPDATE: Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că demisia este un gest normal din partea premierului Victor Ponta. El a mai spus că preşedintele ar trebui să convoace consultări pentru formarea cât mai rapidă a unui nou Guvern şi a precizat că cele mai bune soluţii ar fi un Guvern minoritar al opoziţiei sau un Guvern de tehnocraţi.

“Eu cred că a fost un gest absolut normal din partea premierului. Acum două săptămâni erau şi alte variante, dar acum nu”, a spus Hunor, care a adăugat că nu crede că actuala coaliţie de guvernare mai poate forma Guvernul. 

——

Între primii politicieni care au reacţionat la demisia premierului Victor Ponta s-au numărat fostul şef al statului, Traian Băsescu, şi prim vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. 

Citeşte şi: Premierul Victor Ponta a demisionat. Primele reacţii. Ce urmează

“Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă. Mulţumesc!”, a scris Băsescu pe pagina lui de Facebook. 

Totodată, Ludovic Orban a declarat că Ponta a făcut ceea ce trebuia, însă cu o întârziere de un an. 

Orban a mai declarat PNL urmează să ia o decizie în forul de conducere, arătând că sunt posibile mai multe soluţii printre care şi declanşarea unor alegeri anticipate.

“Sunt posibile mai multe soluţii, este posibil un guvern tehnocrat, e posibil şi organizarea alegerilor anticipate prin respingerea a două propuneri de premier, după părerea mea ar fi o soluţie bună pentru că ar reseta, ar da posibilitatea unui nou început. Există şi posibilitatea asumării guvernării de către PNL. Sunt multe soluţii nu vă pot da un răspuns acum”, a precizat Orban.

“Cu o întârziere de un an Ponta a făcut ceea ce trebuia. Din păcate în perioada asta România a suferit. Trebuie să fim foarte atenţi la tot ceea ce se spune în stradă. E clar că este toleranţă zero faţă de corupţie, clientelism politic, traseism politic. E şansa unui nou început”, a spus Orban.

De asemenea, liderul liberal Cătălin Predoiu a spus că demisia premierului este „exclusiv victoria străzii”.  

Tot astfel, senatorul liberal Gheorghe Flutur a declarat că demisia premierului Victor Ponta este un pas spre normalitate. „Destul de târziu acest lucru, dar să vedem mai departe ce se va întâmpla”, a mai spus Flutur, la Palatul Parlamentului. 

Întrebat ce va face PNL, el a spus: “Vom vedea. Nu am avut nicio discuție. Este o chestiune absolut nouă și pentru noi. Evaluăm și vom vedea. Suntem un partid responsabil, un partid mare pe eșicherul politic și analizăm cu toată responsabilitatea, ținând cont și de semnalul societății civile, al opiniei publice în general. (…) Atributul cred că este și al președintelui”.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă