10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimele reacții ale politicienilor, după punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu...

Primele reacții ale politicienilor, după punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei

UPDATE: Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului în 1990 a declarat, miercuri, după punerea sub acuzare a fostului președinte Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, că a cerut în repetate rânduri condamnarea fostului șef al statului și acesta merită să fie găsit vinovat. 

“Asta am cerut și eu de-a lungul vremii (ca Ion Iliescu să fie urmărit penal – n.r.). Pentru mine și mineri o considerăm o mare realizare. Merită să fie judecat și condamnat. Încadrarea prealabilă – de crime împotriva umanității – mi se pare încadrerea absolut normală, pentru că acțiunea de acolo a fost înăbușită în sânge”, a declarat Miron Cozma.

Cozma a adăugat că a fost citat și el la Parchet în dosarul MIneriadei și cel mai probabil va avea calitatea de suspect. 

Citește și:  Miron Cozma, despre punerea sub acuzare a lui Iliescu: Merită să fie judecat și condamnat

————

UPDATE: Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a scris pe Facebook că cunoaşterea adevărului şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentur Mineriada din 1990 sunt reparaţii obligatorii într-un stat de drept. 

“Mineriada din 1990 a umbrit începuturile democrației românești. Cunoașterea adevărului și aducerea în fața justiției a celor vinovați pentru evenimentele tragice de atunci sunt reparații obligatorii într-un stat de drept și necesare – față de oamenii care au suferit atunci, dar și față de întreg poporul român. Oricât de târzie, recunoașterea crimelor îndreptate împotriva cetățeanului, a partidelor politice și a presei democratice trebuie să aibă loc într-o Românie democratică și europeană”, a menţionat Alina Gorghiu, referindu-se la dosarul mineriadei şi începerea urmăririi penale a fostului preşedinte Ion Iliescu.

 ————-

După punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu și Virgil Măgureanu în dosarul Mineriadei, unele dintre personajele imporante ale vieții publice și politice din timpul Mineriadei au refuzat să comenteze știrea. Petre Roman, Adrian Năstase, Emil Constantinescu sau Mircea Ionescu Quintus, toți s-au abținut să facă declarații privind decizia procurorilor Parchetului General. 

Citește și: Iliescu, URMĂRIT PENAL în dosarul Mineriadei, pentru infracțiuni contra umanității

Petre Roman: Nu am păreri

Întrebat în legătură cu acuzaţiile de infracţiuni contra umanităţii aduse lui Ion Iliescu pentru mineriada din iunie 1990, că nu cunoaşte dosarul şi nu vrea să intervină “absolut deloc” pe acest subiect. “Nu comentez, nici nu am păreri”, a spus Petre Roman, în legătură cu decizia de punere sub urmărire penală pe fostul preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni contra umanităţii. “Nu am auzit de treaba asta, după câte ştiu trebuia să…., în fine, nu ştiu exact ce se întâmplă. Dar asta nu mă determină pe mine să intervin. Nu vreau să intervin absolut deloc”, a mai spus Roman, care ocupa funcţia de premier în perioada mineriadei din iunie 1990.

Citeşte şi: UPDATE. Măgureanu, întrebat despre acuzația de crime contra umanității: Este o întrebare neroadă

Adrian Năstase: Nu am urmărit știrile

Adrian Năstase nu a dorit să comenteze, pe motiv că nu cunoaşte dosarul mineriadei. “Nu am urmărit ştirile, îmi pare rău, aşa că nu pot să comentez”, a spus Năstase, fost ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Roman și în Guvernul Stolojan, în perioada 28 iunie 1990-19 noiembrie 1992.

Citește și: Mărieș, despre dosarul Mineriadei: N-am speranțe, sunt aceiași procurori

Emil Constantinescu: Nu am nici un comentariu de făcut

Contactat de Mediafax, fostul preşedinte Emil Constatinescu a refuzat şi el să facă declaraţii referitoare la acuzaţiile aduse lui Ion Iliescu: “Nu am niciun comentariu de făcut. Multumesc!”. În timpul Mineriadei din 1990, Emil Constantinescu era rectorul Universității București. 

Mircea Ionescu Quintus: Fără comentarii

Fost ministru al Justiției în Guvernul Stolojan în perioada 1991-1992, Miercea Ionescu Quintus a refuzat să comenteze acuzațiile care li se aduc lui Ion Iliescu și Virgil Măgureanu în legătură cu evenimentele din timpul Mineriadei din 1990. 

Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în dosarul mineriadei din iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ.

Citește și: Topul universităților din Est: Ion Iliescu a studiat la cea mai bună școală. România, șapte reprezentante în primele 150

Parchetul ÎCCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii militari continuă ancheta în dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul “Mineriadei”, ca urmare a ordonanţei procurorului general al PICCJ de infirmare a soluţiei şi confirmarea ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din instanța supremă.

 

 

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă