12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPro TV, amendat de CNA. Ce știri au încălcat legislația audiovizualului

Pro TV, amendat de CNA. Ce știri au încălcat legislația audiovizualului

Postul Pro TV a fost amendat cu 15.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), din cauza a trei știri care au încălcat legislația audiovizualului, relatează Mediafax

Printre știrile pentru care a fost amendat postul se numără și un material în care au fost prezentate imagini de la locul unei sinucideri.

Astfel, CNA a analizat, în ședința de marți, mai multe știri difuzate în emisiunea “Știrile Pro TV”, edițiile din 12 februarie, 23 martie, 16 aprilie, 22 mai, 6 și 23 iulie. În urma difuzării respectivelor știri, Consiliul a primit reclamații, potrivit informațiilor prezentate în ședința de marți.

În urma vizionării respectivelor știri, CNA a decis că doar trei dintre materialele reclamate au încălcat legislația audiovizualului. Astfel, potrivit CNA, Pro TV a încălcat legislația audiovizuală într-o știre în care s-a spus despre victima unui accident de circulație că “era damă de companie”.

De asemenea, Pro TV a încălcat legislația în cazul unei știri despre o femeie care s-a sinucis, aruncându-se de la etajul unei clădiri de pe Calea Victoriei. În această știre a fost prezentată o intervenție în direct de la locul tragediei, fiind arătat și cadavrul, care era acoperit cu o pânză.

Cea de-a treia știre reținută de CNA în sancțiune a fost despre percheziţiile care au avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, mai mulți profesori fiind suspectaţi că ar fi luat bani de la studenţi pentru a le da note de trecere. În această știre a fost făcut public și numele unui profesor, care însă nu s-ar fi aflat printre suspecți.

Amenda de 15.000 de lei a fost aplicată Pro TV la propunerea membrului CNA Radu Herjeu, cu nouă voturi “pentru” (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu), în timp ce Radu Călin Cristea a votat “împotrivă”.

În cazul știrii despre victima accidentului care ar fi fost damă de companie, Radu Herjeu a spus că aceasta a fost “o informație de cancan dată într-un moment tragic”. În schimb, reprezentanta Pro TV la ședința Consiliului a spus că în acest caz s-a preluat informația de la surse apropiate anchetei.

“Dacă era o laureată a premiului Nobel, mă interesa (…) sau dacă murea în circumstanțe legate de activitatea sa”, a spus Radu Herjeu.

“Când moare un om trebuie să ai un minimum de compasiune”, a spus și Radu Călin Cristea, precizând că lipsa de compasiune în astfel de cazuri este o problemă a presei din România.

În ceea ce privește știrea despre femeia care s-a sinucis, Radu Herjeu a spus că legislația audiovizualului interzice difuzarea imaginilor de la locul tragediei. Reprezentanta Pro TV a spus că nu a fost arătat cadavrul, întrucât acesta a fost acoperit, precizând totodată că nu se poate cunoaște cu exactitate dacă acela era locul tragediei.

În cazul știrii despre suspecții de la Facultatea de Medicină din Craiova, membrii CNA au invocat faptul că profesorului despre care s-a spus că era suspect nu i-a fost acordat dreptul la rectificare, în condițiile impuse de legislația audiovizualului. Potrivit reprezentantei Pro TV, profesorul respectiv nu a dorit să facă însă comentarii atunci când au apărut informațiile privind eventuala sa implicare în acest caz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă