10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialProblema romilor din Franţa: „Este o escrocherie mentală"

Problema romilor din Franţa: „Este o escrocherie mentală”

Într-un orăşel din Franţa romii nu au fost lăsaţi să intre într-un magazin. Oficialii lanţului comercial consideră incidentul „nefericit” şi spun că problema romilor este exploatată politic la Paris.

La începutul săptămânii, o ştire preluată din presa franceză făcea înconjurul Europei. În orăşelul-port La Rochelle din vestul Franţei, romilor aciuaţi într-o tabără ilegală le-a fost interzis accesul în magazinul reţelei de supermarketuri „U”. Ştirea a sosit pe fondul inflamării problemei romilor în Franţa, unde dosarul figurează pe agenda imediată a Palatului Elysee. România Liberă a documentat subiectul şi a descoperit abordări diferite în interiorul reţelei „U”.

Sunt binevenite „persoanele agreabile”

În La Rochelle nici un oficial al supermarket-ului nu a putut oferi detalii, pe motiv că „toţi directorii sunt în vacanţă”, după cum ne-a informat responsabila de la recepţie, doamna Martin (aşa cum ni s-a recomandat). Femeia confirmă însă că au existat cazuri în care romii nu au fost lăsaţi să intre în magazin, pe motiv că ar fi fost agresivi. Doamna Martin adaugă, de altfel, că romii constituie o mare provocare în zonă, „în fiecare zi se întâmplă ceva”, mulţi sunt „agresivi şi nu plătesc” şi tocmai de aceea binevenite mai sunt doar „persoanele agreabile”.

Pe de altă parte, reprezentanţii de la Paris ai lanţului „U” caracterizează incidentul din La Rochelle drept unul „total nefericit” şi spun că responsabilitatea aparţine proprietarului francizei „U” din localitate. „Nu există o directivă de a interzice cuiva să intre în magazinele noastre”, ne-a declarat Thierry Desouches, de la biroul de presă al grupului „U”. Oficialul mai spune că furturile din magazinele franţuzeşti sunt cunoscute de 10 ani, dar vinovaţi sunt şi francezii, nu doar imigranţii. „Există grupuri care devalizează raioane întregi şi fură la comandă, cu predilecţie, lame de ras, alcool, jocuri video. Am luat măsuri, de exemplu, cu lamele de ras, pe care le-am plasat aproape de casele de marcat, pentru a fi uşor de supravegheat. Dar e ceva ce se ştia în Franţa, însă acum faptele sunt exagerate de unii politicieni, pentru că se apropie alegerile din 2012. Este realmente o escrocherie mentală să spui că toţi hoţii sunt ţigani sau africani.” Apropo de cele spuse de Thierry Desouches, modul în care Parisul tratează acum problema imigraţiei, inclusiv pe cea a comunităţilor de romi, a făcut chiar ieri obiectul unei dezbateri în cadrul Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale.

„Nu mai poţi să furi nimic”

Şi în alte locuri magazinele şi-au luat măsuri elementare, precum cele enumerate de domnul Desouches. În Rouen, situat la peste 100 kilometri de Paris, supermarketurile şi-au montat noi dispozitive antifurt şi au dublat numărul de paznici şi de supraveghetori la rafturi.
„Înaintea era o libertate totală. Acum, de cum intri şi ei te citesc ca eşti rom din România, te însoţesc pe la toate rafturile pe unde mergi, până ieşi din magazin. Nu mai poţi să furi nimic”, spune Elena B., o româncă de etnie romă care trăieşte şi munceşte in Rouen. Ea afirmă că, în mare măsură, francezii au totuşi dreptate. „La început, romii de la noi furau cât să mănânce, iar francezii nu spuneau nimic. Apoi, unii au exagerat şi nu au mai furat ca să mănânce, ci ca să vândă. Şi nu au mai furat mâncare, ci lucruri scumpe. Acum, în supermarket romii nu mai au voie nici măcar să deguste produsele de la promoţie”, continuă Elena. Din declaraţiile acesteia din urmă rezultă că romii din România s-au împărţit în Franţa în două tabere: cei care muncesc cinstit şi cei care trăiesc din furat. „Din cauza celor care fură, francezii au început să nu mai aibă încredere nici în noi, ceilalţi. Am început ca atunci când îi vedem că fură să îi luăm noi la goană. Nu vrem să fim băgaţi în aceeaşi oală. Transmiteţi asta în România”, ne-a rugat Elena.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă