20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPrecizări MAE în scandalul din jurul consulului român de la Ankara

Precizări MAE în scandalul din jurul consulului român de la Ankara

Ministerul Afacerilor Externe precizează, vineri, că protecţia familiei consulului de la Ankara şi a persoanei acestuia nu a fost şi nu este “sub nicio formă” periclitată pe parcursul procedurilor de rechemare în ţară. 

Într-un comunicat de presă, MAE subliniază că protecţia misiunilor diplomatice şi consulare ale României este asigurată, după reglementări deosebit de stricte. 
În document se explică “Măsurile luate pentru încetarea activităţii consulului din cadrul Ambasadei au vizat exclusiv spaţiile de lucru din cadrul secţiei consulare şi au devenit imperios necesare ca urmare a refuzului repetat al persoanei în cauză de a proceda la efectuarea operaţiunii obligatorii de predare-primire. Această procedură se referă atât la spaţiile de lucru, aparatura specifică aflată în gestiune, cât şi la documentele de natură consulară. În spaţiile de lucru ale secţiei consulare nu este permis accesul persoanelor neautorizate, printre acestea numărându-se inclusiv membrii de familie ai personalului MAE”. 
MAE precizează faptul că termenul de încheiere a misiunii în serviciul exterior este determinat de o procedură specifică ministerului, nefiind reglementat în legislaţia muncii. Acest termen este stabilit, de la caz la caz, conform circumstanţelor specifice şi include, întotdeauna, perioada de predare-primire. 

“Conform normelor specifice MAE, activitatea la misiunile diplomatice are caracter permanent, salarizarea în serviciul exterior efectuându-se pentru toate zilele prezenţei la post, inclusiv cele nelucrătoare. De altfel, şi din punctul de vedere al legislaţiei generale, termenele sunt în general calculate pe zile calendaristice, cu excepţia cazurilor în care se precizează expres că este vorba de zile lucrătoare”, se mai arată în comunicat. 

MAE subliniază, totodată, că încetarea misiunii în exterior nu înseamnă încetarea raporturilor de muncă cu ministerul Afacerilor Externe, precizând că legislaţia muncii impune comunicarea motivelor încetării raporturilor de muncă doar în cazul concedierii. 

Comunicatul se încheie cu precizarea că “Ministerul Afacerilor Externe nu va comenta declaraţiile făcute în spaţiul public de către soţia consulului de la Ankara, aceasta aflându-se la Ankara în calitate de membru de familie fără raporturi de muncă cu MAE, fără a avea obligaţia de a cunoaște normele și rigorile specifice MAE”.

Citeşte şi

Consulul României în Turcia acuză nereguli cu vize. MAE îl recheamă la București

 

Cele mai citite

Sfaturi pentru a organiza o petrecere perfectă pentru copii

Organizarea unei petreceri de succes pentru copii poate fi o provocare, dar și o experiență extrem de plăcută. Fie că este vorba de aniversarea...

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie...

Comisia amendează Mondelēz cu 337,5 milioane EUR pentru restricții comerciale transfrontaliere

Comisia Europeană a amendat Mondelēz International, Inc. (Mondelēz) cu 337,5 milioane EUR pentru obstrucționarea comerțului transfrontalier cu produse din ciocolată, biscuiți și cafea între statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă