16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii au aflat cum funcţiona aparatul de propagandă al Elenei Udrea

Procurorii au aflat cum funcţiona aparatul de propagandă al Elenei Udrea

Inculpații din dosarul „Gala Bute“ au recunoscut că Elena Udrea plătea 10.000 euro lunar unei echipe care distribuia mesaje pozitive despre ea pe internet. Aceste afirmaţii au fost făcute în timpul confruntării care a avut loc la DNA între fostul ministru şi denunţătorii săi.

Geanta cu o mită în valoare de 900.000 de euro pe care omul de afaceri Adrian Gardean i-ar fi dat-o Elenei Udrea, pentru a primi contracte din fonduri publice, a fost unul dintre principalele subiecte ale confruntării dintre aceasta din urmă și denunțătorii săi din dosarul „Gala Bute“, care a avut loc la finele săptămânii trecute la DNA.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, le-a confirmat anchetatorilor că ar fi primit de la Adrian Gardean o geantă cu suma de 900.000 de euro în toamna lui 2011, dar că nu a văzut dacă banii chiar erau în respectiva geantă. “Suma era spusă de Gardean, eu nu am verificat şi am dus-o doamnei Udrea“. Fosta mână dreapta a ministrei a precizat că omul de afaceri i-a explicat că, de asemenea, va încheia un contract de publicitate cu firma lui Rudel Obreja, arestat preventiv în acest dosar, pentru sponsorizarea Galei Bute, în schimbul contractelor preferențiale pe care le-ar fi primit. „Mi-a spus când a venit cu geanta. Când am dus geanta am şi transmis doamnei Udrea că urma să facă o sponsorizare pentru Gala Bute. Nu îmi aduc aminte dacă a precizat suma“.

Elena Udrea l-a întrebat pe Gheorghe Nastasia dacă poate spune cum arăta geanta amintită, cerându-i inclusiv detalii precum mărimea, culoarea, ce fel de închidere prezenta. „Era o geantă de culoare închisă, cred că neagră, detalii referitoare la sistemul de închidere nu am reţinut şi nici nu am deschis-o, astfel încât nu ştiu care era cupiura banilor. Mărimea era apropiată de cea a unei genţi diplomat“, a răspuns
Gheorge Nastasia, de față cu Elena Udrea și procurorii DNA.

Deputata a dorit să primească și mai multe detalii despre momentul transferului mitei, căruia îi neagă existența. „La momentul la care aţi fi adus geanta mai era cineva la uşa cabinetului sau în cabinet?“, a întrebat Elena Udrea.

„În cabinet nu mai era nimeni, în afara cabinetului, în faţa uşii, era o secretară, nu îmi aduc aminte care dintre acestea. (…) Imediat după ce a plecat domnul Gardean, am luat geanta şi am dus-o la cabinet la doamna ministru. Nu ştiu, cred că au trecut 5-10 minute“, a replicat Gheorghe Nastasia, care le-a povestit procurorilor că i-a transmis ministrei că geanta provine de la Adrian Gardean, inclusiv despre ce sumă de bani este vorba.

Bani la negru pentru postaci

Cu ocazia confruntărilor dintre Elena Udrea și foștii săi colaboratori, a ieșit la iveală faptul că deputata ar fi plătit 10.000 de euro lunar pentru „postaci“, persoane care să plaseze la finalul articolelor online ale publicațiilor centrale mesaje favorabile politiciencei.

DNA a stabilit că Tudor Breazu şi Ana Maria Topoliceanu foloseau sumele obţinute din infracţiunile de luare de mită pentru plata unor astfel de servicii efectuate în interesul organizaţiei Bucureşti a PDL şi al Elenei Udrea, cu ştiinţa acesteia, se arată într-un referat al procurorilor DNA. Postacii primeau zilnic de la Cristi Călugăru, coordonatorul echipei de comunicare, mesajele pe care trebuiau să le promoveze, paginile de internet și articolele relevante ce urmau să le comenteze, pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită.  „Postacii“ erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de acest coordonator. Cristi Călugăru a recunoscut că sumele variau între 30 și 50 de bani pentru fiecare mesaj. Toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţa Elenei Udrea, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa „postacilor“, susțin procurorii.

Într-o emisiune la Antena 3, sâmbătă, Cristi Călugăru a admis că era plătit “la negru“ cu 3.000 de euro pentru această activitate. Pe de altă parte, Elena Udrea a comunicat, într-un mesaj pe Facebook, că procurorii nu au reușit nici să demonstreze că ea ar fi primit mita de 900.000 de euro, dar nici o legătură directă a sa cu postacii.

„În realitate, cei «10.000 de euro lunar» au fost doar o singură dată – în campania de la localele din 2012, când PDL Bucureşti a avut un candidat pentru Primăria Generală, 6 candidaţi pentru primăriile de sector, 55 de candidaţi pentru Consiliul General şi 6×33 de candidaţi pentru consiliile locale ale celor şase sectoare. Ca să nu mai spunem de PDL în general. Deci, să spui că Udrea plătea 10.000 de euro pe postaci reprezintă o minciună sfruntată“, a menționat deputata, aflată în arest preventiv.

Sorina Matei și Oana Stancu ar fi colaborat cu PDL

Scandalul postacilor a avut și două victime colaterale dintre moderatoarele de televiziune. Cristi Călugăru (foto jos), coordonatorul echipei de comunicare plătite de PDL, a susținut că moderatoarea B1 TV Sorina Matei ar fi fost implicată direct în strategiile “postacilor“. “Chiar dumneavoastră dădeați indicații cum să se posteze și ce să se scrie. Spuneați cum să reacționăm pe internet. Ați fost la Elena Udrea și ne învățați ce să postăm“, i-a spus Cristi Călugăru Sorinei Matei.

Sâmbătă seară, în studioul Antenei 3, Călugăru a spus şi despre jurnalista Oana Stancu că ar fi fost apropiată de fostul lider PDL Adriean Videanu. “Ați avut o relație apropiată cu Videanu. Nu public. Am înțeles că lucrați și erați foarte apropiată de domnul Videanu“, a acuzat omul Elenei Udrea. Cele două jurnaliste au negat vehement acuzaţiile lui Cristian Călugăru.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă