14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii au extins, din nou, urmărirea penală pentru șefa CNA. Ea este...

Procurorii au extins, din nou, urmărirea penală pentru șefa CNA. Ea este suspectată de abuz în serviciu și instigare la fals

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au extins, din nou, urmărirea penală fată de șefa CNA, Laura Corina Georgescu. Ea este suspectată de anchetatori de infracţiunilor de abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată , informează un comunicat remis de DNA.

Extinderea urmăririi penale a fost făcută, după ce procurorii au identificat noi cazuri de televiziuni sancţionate în baza unor date false.

Astfel, Laura Georgescu, în calitate de preşedinte al CNA, a instigat, între 2013 şi 2014, angajaţii instituţiei să facă sesizări cu date nereale, “în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA” şi care au fost soluţionate prin sancţionarea posturilor de televiziune respective, conform DNA.

Citește și: UPDATE: DNA a extins urmărirea penală pentru șefa DNA. Laura Georgescu este suspectată de abuz în serviciu și instigare la fals

Preşedinta Consiliului Naţional al Audioviziualului (CNA), Laura Georgescu, a impus mai multor funcţionari din cadrul CNA, să întocmească sesizări ce conţin date nereale, iar ulterior a susţinut respectivele sesizări false prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancţionarea cu amendă a unui număr de şapte posturi TV, unele dintre aceste posturi fiind sancţionate de mai multe ori.

“În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele şapte posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact) sau chiar cu privire la momentul sesizării. În conţinutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile pe care a considerat preşedinta CNA, Laura Georgescu că ar fi suficiente pentru a putea susţine ulterior sancţionarea respectivului post, chiar dacă în unele situaţii faptele erau mai vechi şi ar fi putut fi prescrise (se aplică termenul general de prescripţie în materie contravenţională – şase luni)”, informează comunicatul citat.

Procurorii subliniază că, după redactare, aceste sesizări erau printate şi înregistrate ca şi cum ar fi fost preluate de pe e-mail-ul instituţiei, deşi acestea nu erau transmise pe poşta electronică, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparenţa de legalitate a acestor sesizări.

“În cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor şi al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiţii este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancţionabil şi se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijenţă nu se modifica ora şi rămânea menţionată ora redactării care, aşa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program”, au stabilit anchetatorii.

În cazul Laurei Geogescu a mai fost extinsă o dată urmărirea penală, în 2 aprilie. Ulterior, procurorii au continuat efectuarea cercetărilor.

În acest context, o parte din operatorii TV sancţionaţi cu amendă ca urmare a demersurilor Laurei Geogescu, în baza sesizărilor false realizate chiar la instigarea ei, au comunicat date utile anchetei.

“Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizări care conţineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura şi care au avut ca rezultat sancţionarea cu amendă”, menţionează DNA.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, din 2 aprilie, în care se arăta că a fost extinsă urmărirea penală pe numele lui Georgescu, se menţionează şi modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false. Procurorii arată că modul de acţiune era bine pus la punct, iar pentru a se crea aparenţa de legalitate în privinţa acestor sesizări, o parte dintre sesizări au fost lucrate într-un fişier “word” care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

“Pornind de la un asemenea formular, angajaţi ai CNA fie au completat respectivele sesizări cu date nereale, la instigarea suspectei Laura Georgescu, fie au participat indirect, înregistrând o dată calendaristică modificată, nereală sau au permis ca sesizările să fie realizate de pe calculatoarele lor. Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate şi înregistrate ca şi cum ar fi fost preluate de pe mail-ul instituţiei, deşi acestea, în mod evident nu erau transmise pe mail, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparenţa de legalitate a acestor sesizări”, arăta DNA, în 2 aprilie.

În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele şapte posturi TV, au fost inserate date false referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea sau chiar cu privire la momentul sesizării.

“În conţinutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat că ar fi suficiente ca să ducă la sancţionarea respectivului post, chiar dacă, în unele situaţii, faptele erau mai vechi şi erau prescriptibile (se aplică termenul general de prescripţie în materie contravenţională – 6 luni). Un alt aspect rezultat în timpul urmăririi penale este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor şi al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiţii, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancţionabil şi se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijenţă, nu se modifica ora şi rămânea menţionată ora redactării care, aşa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program”, potrivit DNA.

În prima ordonanţă de extindere a urmăririi penale pe numele Laurei Georgescu se menţionează că, în cazul unuia dintre posturile tv sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenţei, în 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenţei, la comanda ei, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment şi care deja fuseseră soluţionate prin sancţionarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spaţiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licenţă, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.

Cele mai citite

Analiză: Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut în 2023 cu 4% față de 2022 și cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019,...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...
Ultima oră
Pe aceeași temă