13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii au început urmărirea penală, în cazul Unității de îngrijire a arșilor...

Procurorii au început urmărirea penală, în cazul Unității de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Floreasca

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început, vineri, urmărirea penală in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, în dosarul deschis după ce Corpul de control al ministrului Sănătății a descoperit mai multe nereguli la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Anchetatorii au cerut să fie trimise la unitatea de parchet mai multe documente de la Spitalul Floreasca, de la firma privată implicată în amenajarea Secţiei, dar şi de la Corpul de Control. Sursele citate susţin că s-au solicitat acte financiar-contabile de la Spitalul Floreasca și contractele încheiate. După analizarea acestor documente se va stabili care sunt persoanele ce vor fi audiate.

Marţi, Corpul de control al ministrul Sănătăţii anunţa că verificările făcute confirma că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu este încă pe deplin funcţională, deși persoanele de la conducerea spitalului au declarat contrariul. Astfel, reprezentanţii Corpului de control precizează că în ultimele şase luni autorităţile au primit informaţii contradictorii de la conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca.

În urma controlului, au fost dispuse informarea Curţii de Conturi a României, pentru deficienţele consemnate în prezentul raport de control, sesizarea Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP ) pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru posibile fapte de natură penală, având în vedere întocmirea nereala a procesului verbal de punere în funcţiune a barocamerei şi plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL.

Cu toate că secţia a fost dotată încă din anul 2013, abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcţionare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Sectorului 1.

Clinica de la Spitalul Floreasca are şase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi trataţi simultan şase pacienţi cu arsuri grave. După tragedia din Colectiv, blocajul secţiei a dus la un scandal public, pentru că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi internaţi în acea secţie.

 

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă