4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii CSM care negociau cu Ponta şi Crin funcţiile în Parchete, trimişi...

Procurorii CSM care negociau cu Ponta şi Crin funcţiile în Parchete, trimişi în judecată de DNA

Functiile de procuror general al Romaniei si de sef al DNA au fost vanate inca de anul trecut de procurorul George Balan, vicepresedinte CSM si de consilierul sau, Marcel Sampetru.  Marcel Sampetru negocia cu Crin Antonescu pentru ca era mai apropiat anul trecut de liberali, iar Balan cu Victor Ponta, caruia i-a fost sef, dupa cum rezulta din interceptarile din dosar.

Premierul Victor Ponta nu a fost invinuit pentru ca n-a facut altceva decat sa-l invite pe Balan la el in birou, la o cafea. Insa, solicitarea sprijinului lui Ponta pentru obtinerea functiilor rezulta din invataturile lui Sampetru catre Balan, dupa cum rezulta din interceptarile date in exclusivitate anul trecut de Romania Libera.

Citeşte şi Procurorul Bălan, învinuit că a încercat să influenţeze numirile la DNA şi Parchetul General, rămâne suspendat din CSM

Din interceptari rezulta ca Sampetru era expert in a trage sfori in comparatie cu Balan.De altfel,numele lui Sampetru a mai aparut ca invinuit intr-un dosar supranumit “doctorul”, iar in altul ca faptuitor, insa a scapat de ambele acuzatii. In plus, Sampetru a aparut si in dosarul eliberarii lui Omar Hayssam, ca fiind implicat in eliberarea acestuia din arest. Ulterior, Omar a fugit din Romania si a fost condamnat la 20 de ani inchisoare in lipsa pentru rapirarea jurnalistilor romani in Irak.

Insa SAMPETRU n-a mai scapat in dosarul in care a vanat functia de sef DNA (desi din interceptari rezulta ca i-ar fi placut si functia de procuror general).

In comunicatul transmis de DNA nu se fac referiri la functiile vanate de cei doi procurori, ci de intentia lor de a obtine informatii secrete ale unui mserviciu secret pentru a le folosi in beneficiul personal sau al altora.

Citeşte şi Procurorii au interceptări cu Mona Pivniceru din care ar rezulta planul de subordonare a justiţiei

Care sunt incriminarile procurorilor care au tras sforile pentru functiile de procuror general si cel de sef DNA si al complicilor lor

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

VLAD MIHAI, ofiţer, şeful Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (2 acte materiale), asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului

SÂMPETRU MARCEL, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (4 acte materiale) şi de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii

Citeşte şi Cine sunt procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, acuzaţi că au încercat să-şi negocieze funcţii de conducere la Parchetul General

BĂLAN GEORGE, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (2 acte materiale) şi de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii

BARBĂLATĂ GEORGETA, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la data faptelor, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de favorizarea infractorului şi de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2012-iulie 2012, inculpaţii Vlad Mihai, Sâmpetru Marcel şi Bălan George, urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare, după cum urmează: Bălan George şi Sâmpetru Marcel, membru CSM, respectiv consilier CSM, prin poziţiile pe care le ocupau, precum şi prin conexiunile la nivel politic, aveau sarcina de a asigura atât protecţia inculpatului Vlad Mihai, în sensul menţinerii acestuia pe funcţia de şef al SIPI Ilfov, în interesul comun al asocierii, cât şi transmiterea către acesta a unor solicitări privind obţinerea de informaţii nedestinate publicităţii, în beneficiul propriu sau al altor persoane, în special pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale.

Astfel, Sâmpetru Marcel avea sarcina de a asigura, cu ocazia întâlnirilor grupului, conspirativitatea şi securitatea ambientală a dialogurilor, prin relaţionarea cu persoane de încredere din structura administrativă a locului de întâlnire, iar Vlad Mihai avea sarcina principală de a accesa, în virtutea funcţiei, informaţiile nedestinate publicităţii şi de a le furniza celorlalţi membri ai asocierii, în folosul persoanelor interesate.

În perioada martie – iunie 2012, inculpatul Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai să afle şi să îi ofere o serie de informaţii nedestinate publicităţii, la care acesta din urmă avea acces în virtutea funcţiei.

Concret, la data de 16 martie 2012, Sâmpetru Marcel i-a solicitat lui Vlad Mihai să afle dacă un anumit post telefonic este interceptat; la data de 23 mai 2012, i-a solicitat lui Vlad Mihai să-i furnizeze „date şi informaţii” despre persoana care îndeplinea funcţia de ministru al transporturilor ( Ovidiu Silaghi-nn)  şi, la aceeaşi dată, a primit de la Vlad Mihai un plic informaţii nedestinate publicităţii, date pe care i le solicitase anterior; de asemenea, în perioada mai-iunie 2012, i-a cerut şefului SIPI Ilfov să verifice dacă numele său apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului.

În urma verificărilor pe care le-a efectuat, Vlad Mihai i-a comunicat lui Sâmpetru Marcel că numele acestuia din urmă nu apare în lucrări sau solicitări de interceptări ale serviciului pe care Vlad Mihai îl conducea.

În perioada martie-iunie 2012, inculpatul Bălan George, membru al CSM, în mod repetat, l-a sprijinit moral pe inculpatul Vlad Mihai în săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, prin întărirea şi întreţinerea hotărârii acestuia de a săvârşi fapta, prin formarea convingerii existenţei unei protecţii, prin referiri la posibile relaţii la nivel înalt în lumea politică, împrejurări ce l-au încurajat pe Vlad Mihai în efectuarea acţiunilor infracţionale.

În data de 10 iulie 2012, în condiţiile în care la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se efectuau cercetări penale faţă de Vlad Mihai, Bălan George şi Sâmpetru Marcel în legătură cu faptele descrise mai sus, inculpata Barbălată Georgeta, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, luând la cunoştinţă, în timp ce se afla la serviciu, despre faptul că procurorii DNA au adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o solicitare de autorizare a efectuării percheziţiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Vlad Mihai, prin intermediul altei persoane, că domiciliul său ar putea să fie percheziţionat şi că are probleme legate de Bălan George, Sâmpetru Marcel şi DNA, asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a distruge şi ascunde de documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală.

De asemenea, inculpata Barbălată Georgeta, după ce a pronunţat, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, trei încheieri în baza cărora s-au emis mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Vlad Mihai date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, date pe care le cunoştea în virtutea atribuţiilor de serviciu, acţiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranţa statului. La rândul său, Vlad Mihai a transmis datele şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională mai departe, lui Bălan George şi Sâmpetru Marcel.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

INTERCEPTĂRI. Cum îşi negociau Bălan şi Sâmpetru cele mai importante funcţii din Parchete

România liberă a publicat, în 11 iulie 2012, mai multe interceptări din dosarul Bălan-Sâmpetru.  Într-una dintre acestea, Sâmpetru îl învăţa pe Bălan cum să negocieze cu Victor Ponta:

George Bălan: Şi de aceea de multe ori să spun că acest litigiu… Restul, sigur, poate o verificăm, şi crede-mă, nu ne-ar minţi. Deci, eu aşa spun, aşa e corect.

Marcel Sâmpetru: Şi eu vreau să spun următorul lucru: dacă nu-i problemă şi tu eşti singur, nu te suci ca să vin şi eu imediat. Până la urmă contează cine e numărul unu sau numărul doi.

George Bălan: Aşa se întâmplă, dar haideţi să…

Marcel Sâmpetru: Ascultă-mă, să nu refuzi, eu ştiu ce spun. Un refuz din partea ta poate să întoarcă situaţia radical.

George Bălan: Şi asta-i adevărat.

Marcel Sâmpetru: Deci, când ai pus mâna pe ceva, nu-i mai da drumul.

George Bălan: O să ne consultăm împreună.

Marcel Sâmpetru: Ne consultăm, dar ţi-am spus şi eu. Ţi-am spus şi eu punctul meu de vedere şi dorinţa mea. E şi acesta bun, hai să-l duc spre avizare, pentru că se poate suci. Când tu spui nu, s-ar putea să nu mai fiu eu şi să vina altcineva, şi să nu mai fii nici tu (numit, n.r.).

George Bălan: Aici important este să spui Nu!, dar să ştii că vii tu (pe funcţie, n.r.)

Marcel Sâmpetru: Aia e problema.

George Bălan: N-am rezolvat nimic dacă el tot vine. Şi nu vin nici eu, nici tu.

Marcel Sâmpetru: Eu ce spun! Tu spui Nu! Eu sunt cu Marcel şi s-ar putea să nu mai vină Marcel şi vine altcineva, şi-atunci ai pierdut şi tu, am pierdut şi eu!

George Bălan: Şi asta-i adevărat.

Marcel Sâmpetru: Dacă e, tu zici da!

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă