16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialProcurorii DNA au schimbat încadrarea faptelor în cazul Dianei Nemeş

Procurorii DNA au schimbat încadrarea faptelor în cazul Dianei Nemeş

Diana Nemeş a fost adusă, joi, la DNA pentru a fi anunţată că faptele de care este acuzată au fost schimbate, în baza prevederilor din noul Cod penal.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că procurorii îi vor aduce la cunoştinţă Dianei Nemeş o schimbare de încadrare juridică, respectiv că nu o vor mai cerceta pentru fapta de aderare la un grup infracţional organizat, prevăzută de Legea 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, ci pentru aceeaşi faptă prevăzută în noul Cod penal. Diana Nemeş este cercetată şi pentru complicitate la evaziune fiscală.

Diana Nemeş a fost extrădată din SUA în 7 mai, Curtea de Apel Bucureşti confirmând, în aceeaşi zi, mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia în iulie 2012. Aceasta a contestat decizia şi a cerut instanţei supreme, în 9 mai, să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale, însă solicitarea a fost respinsă.

Soţii Diana şi Radu Nemeş sunt cercetați în România pentru săvârșirea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Ei ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei.

Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor. Cei doi sunt suspectaţi că au cheltuit milioane de dolari din banii spălaţi pentru a achiziţiona echipamente în domeniul construcţiilor, aur, proprietăţi şi cel puţin un iaht.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington, potrivit site-ului Seattleepi.com.

O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, a precizat sursa citată.

Potrivit site-ului, Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.

Investigatorii susţin că familia Nemeş ar fi spălat banii obţinuţi din evaziune fiscală prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă