6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii DNA extind urmărirea penală față de senatorul Alexandru Cordoș. Vezi noile...

Procurorii DNA extind urmărirea penală față de senatorul Alexandru Cordoș. Vezi noile acuzații

Procurorii anticorupție au dispus extinderea urmării penale față de senatorul PSD Alexandru Cordoș pentru trafic de influență, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA. Cordoș ar fi intervenit pe lângă Compania de Apă Arieș și Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) pentru a obține un contract administratorului unei societăți comerciale, în schimbul unei sume de bani, 

De asemenea, procurorii au extins urmărirea penală și față de Dorin Dumitru Mureșan, administrator al unor societăți comerciale, pentru cumpărare  de influență, în formă continuată și evaziune fiscală.

Citește și: Senatorul Alexandru Cordoș s-a autosuspendat din PSD. Este cercetat pentru trafic de influență

În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada 2013 – 2015, Cordoș, în calitate de senator în Parlamentul României, în schimbul unor foloase necuvenite a pretins față de Mureșan  că are influență asupra unor persoane din conducerea Companiei de Apă Arieș și Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Transilvania Nord (SISETN) și că va interveni pe lângă aceștia pentru câștigarea de către firmele administrate de omul de afaceri a unor proceduri de achiziție publică organizate având ca obiect închirierea de utilaje.

În urma intervenției lui Codoș, firmele respective au câștigat procedurile de achiziție publică organizate de SISETN și Compania de Apă Arieș.

Citește și: INTERCEPTĂRI. Cum aranja soția senatorului Cordoș posturi la Spitalul de Urgență din Cluj. ”Pentru aia m-a chemat, să-i dau oarece bani”

Pentru „sprijinul” acordat, Mureșan i-a remis în repetate rânduri lui Cordoș, cu titlul de foloase necuvenite, diverse sume de bani al căror cuantum nu a putut fi stabilit în mod cert până în prezent.

Omul de afaceri a angajat la una dintre firmele sale pe o rudă a senatorului, începând cu data de 19.11.2013, cu un salariu înscris pe statul de plată de 900 lei. Mureșan a făcut acest lucru pentru a disimula proveniența reală a banilor remiși senatorului. 

Procurorii DNA susțin că  respectiva persoană nu a prestat până în prezent niciun fel de activitate în interesul societăţii comerciale angajatoare.

De asemenea, în cursul anului 2014, una din firmele administrate de Dorin Mureșan a desfășurat operațiuni comerciale cu alte societăți comerciale, privind printre altele și închirierea de utilaje, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor legale prin evidenţierea în acte contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, înregistrând achiziţii fictive, în scopul obţinerii de deduceri fiscale ilegale. 

Prejudiciul estimat adus bugetului general  consolidat al statului de către firma administrată de Mureșan este de 238.327 lei, din care TVA 142.996 lei şi impozit pe profit 95.330 lei. 

Toată familia Cordoș, urmărită penal

Alexandru Cordoş este urmărit penal, alături de fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, în dosarul în care soţia sa, Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Judeţean Cluj, a fost arestată preventiv, vineri, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Citește și: UPDATE: Senatorul PSD Alexandru Cordoș, soția și fiica lui, urmăriți penal

Senatorul Alexandru Cordoş era vicepreşedinte al organizaţiei PSD Cluj, dar conducea şi Departamentul de politici sociale şi ocuparea forţei de muncă, egalitate de şanse şi familie în cadrul PSD Cluj.

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă