10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPercheziţii la Radio România Actualităţi și la firma Europoint, privind cumpărarea unor...

Percheziţii la Radio România Actualităţi și la firma Europoint, privind cumpărarea unor bilete de avion, de peste 100.000 euro. Lista suspecților din conducerea Radio. Ovidiu Miculescu este așteptat la aeroport

UPDATE 15.20

Lista suspecților  de la Radio România față de care s-a început urmărirea penală

Procurori au început urmărirea penală față de: Demeter Andras Istvan, Fugaru Mirela-Ioana, Voicu Mihai, Olaru Stejărel-Nicolae şi Moșneag Doina, precum şi faţă de alte şase persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, respectiv membri ai Consiliului de Administrație al instituţiei publice, pentru comiterea unor prezumtive infracțiuni de abuz în serviciu și conflict de interese.

Din listă lipsește numele președintelui-director general Ovidiu Miculescu. Potrivit procedurii penale, dacă persoana suspectată de săvârșirea unei infracțiuni nu este înștiințată personal că este urmărită penal, informațiile legale de identitatea acesteia NU pot fi făcute publice.

Potrivit unor surse la RL, Ovidiu Miculescu este la Bruxelles și ar  urma să sosească în țară mâine. Surse din Radio spun că și-ar fi scurta sejurul cu o zi. Este posibil ca la aeroport să fie așteptat de anchetatori pentru a-l duce direct la audieri. Ovidiu Miculescu nu a răspuns solicitărilor noastre de a-și expune punctul de vedere.

Contractele nelegale, semnate în tre anii 2011-2014

 Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale, ar fi  rezultat faptul că în perioada iulie 2011 – ianuarie 2014 aceştia ar fi participat la luarea unor decizii în cadrul şedinţelor Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în baza cărora aceştia au obţinut în mod ilegal foloase patrimoniale în cuantum total de aproximativ 400.000 lei, susține Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei

UPDATE 12.45

EXCLUSIV. Perchezițiile de la Radio România Actualități vizează modul în care au fost achiziționate bilete de avion (exclusiv bussines class)  prin firma Europoint SRL, în valoare de cel puțin 100.000 de euro în ultimii doi ani. Consiliul de Administrație NU a respectat procedurile legale de achiziții, susțin anchetatorii.

Simultan, se fac percheziții la sediul din București al firmei și la punctul de lucru de la aeroport, spun  surse judiciare. Surse neoficiale spun că președintele director general Ovidiu Miculescu, care ar fi vizat de anchetă, este plecat din țară.

Perchezițiile sunt făcute de polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei. 

Potrivit procurorilor,  "se efectuează cercetări faţă de mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, respectiv membri în Consiliul de Administraţie al acestei instituţii sub aspectul săvârşirii unor prezumtive infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese". Joi,  vor fi duse cu mandat la audieri 11 persoane suspectate de săvârșirea unor fapte penale.

Suspecții ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii obţinând în mod ilegal foloase patrimoniale. Valoarea prejudiciului cauzat Societății Române de Radiodifuziune s-ar ridica la suma de aproximativ 400.000 lei.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune este Ovidiu Miculescu, iar membri sunt Maria Ţoghină, Mirela Ioana Fugaru, Ruxandra Săraru, Radu F. Alexandru, Alexandru Ducu Bertzi, Andras Istvan Demeter, Ana Florea, Alina Stanciu, Alexandra Dumitraşcu, Nicoleta Viorica Balaci, Adrian Doroş şi Alexandru Muraru. 

UPDATE ora 11.50

Procurorii Parchetului de ăe lângă Judecătoria Sectorului 1 au descins, joi, la sediul Radio România Actualităţi, în acest caz fiind vizaţi membri ai Consiliului de Administraţie, acuzaţi că ar fi acordat ilegal contracte unei firme controlate indirect. 

Ar fi vizat și președintele-director general Ovidiu Miculescu, spun surse judiciare. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu și conflict de interese. 11 persoane vor fi duse cu mandat la audieri.

Directorul general Ovidiu Miculescu nu a răspuns apelurilor noastre. În schimb, de la Radio România am primit un comunicat în care precizează:  "Astăzi s-au prezentat la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti pentru ridicarea unor înscrisuri. Radio România a pus la dispoziţia acestora toată documentaţia solicitată. In acest moment nu suntem în măsură să oferim mai multe detalii, dar vă asigurăm că Radioul public va continua să-şi informeze cu onestitate ascultătorii asupra oricăror elemente de noutate în cauză ce face obiectul acestor cercetări, în măsura în care acestea o privesc".

Poliția nu a anunțat procedura  ridicării de documente, ci percheziții.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile vizează anumite contracte acordate ilegal de membri ai Consiliului de Administraţie al radioului public, unei firme care ar fi controlată indirect de ei, prin intermediul unor apropiaţi. Prejudiciul estimat în acest caz este de 400.000 de lei, dar anchetatorii se așteaptă să crească această sumă.

Simultan, se mai fac două percheziții: la sediul unei firme și la punctul de lucru al acesteia.

Administraţia Naţională de Integritate a acuzat-o pe Mirela Fugaru, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (SRR), de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă.

Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada 29 iunie 2010 — 29 iunie 2014, Mirela Ioana Fugaru a participat și a votat, în cadrul ședințelor desfășurate la nivelul Consiliului de Administrație al SRR, decizii referitoare la planul managerial al evenimentelor culturale aflate pe agenda de lucru a SRR.

Ulterior, Mirela Ioana Fugaru a încheiat cu Societatea Română de Radiodifuziune mai multe contracte de prestări servicii pentru organizarea și monitorizarea evenimentelor culturale în cadrul grupurilor de lucru, în valoare totală de 63.842 lei.

În opinia ANI, Mirela Ioana Fugaru a încălcat legislația privind conflictul de interese în materie administrativă în raport cu dispozițiile art.70, art.71 și art.72 din Legea nr.161/2003.

Mirela Ioana Fugaru a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Rareș Hopincă: Decizia PSD – PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei este “raţională” şi “matură”

Decizia PSD - PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, este "raţională" şi "matură", a declarat, marţi, Rareş...
Ultima oră
Pe aceeași temă