13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialAVERTISMENT. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, l-a învățat pe Avocatul Poporului,...

AVERTISMENT. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, l-a învățat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cum să atace eficient la CCR ordonanțele care modifică prevederile din Codul Penal

UPDATE: Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională OUG privind modificarea Codului penal. Ciorbea: Nu se justifică adoptarea de urgență


Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, i-a transmis spre analiză Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională, indicându-i textele de lege pe care să le invoce. Ciorbea anunțase inițial că nu va sesiza CCR deoarece ordonanța nu este în vigoare. Procurorul general Lazăr îi indică textele de lege și ce critici de neconstituționalitate poate invoca Avocatul Poporului pentru a avea succes la CCR.

După primirea epistolei, se pare că Victor Ciorbea si-a adus aminte că legea îi permite să atace ordonanțele la CCR.

Potrivit epistolei procurorului general, între texte constituționale pe care le-a încălcat Guvernul Grindeanu în procedura emiterii ordonanței de urgență prin care a modificat Codul Penal se află:

>Încălcarea art. 115 alin. (4) din Constituție potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora ”. 

>Încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituție potrivit căruia: „Ordonanțele de urgență (….) nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile (…) prevăzute de Constituţie ” raportat la art. 124 din Constituție, art. 131 alin. (1) şi art. 23 alin. (1) din Legea fundamentală, potrivit cărora: „În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății, apără ordinea de drept, drepturile şi libertățile cetățenilor”.

>Încălcarea art. 1 alin. (4) din Constituție potrivit căruia: „Statul se organizează potrivit principiului separației şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democrației constituționale ” şi art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală, potrivit căruia: „În România, respectarea Constituției a supremației sale şi a legilor este obligatorie”

            Totodată, în sesizarea transmisă Avocatului Poporului procurorul general Lazăr îi înșiră și “critici de neconstituţionalitate intrinsecă”, ce vizează o serie de articole din actele normative în discuţie, între care “dificultăţile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanţe adoptate de Guvern”.

  Exemplul dat:  “sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgență. Astfel, prezenta dispoziție este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnați definitiv (art. 4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art. 6 din Codul penal)”.

            Din reglementarea modului de punere în practică a ordonanței (lipsită de realism) nu poate fi trasă decât concluzia “ad impossibilium nulla obligatio” (Nu exista obligatie referitoare la lucruri imposibile).

            Toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, astfel cum au fost adoptate de Comisia de la Veneția, mai exact fiind vorba despre legalitate din perspectiva procedurii legislative și a excepțiilor în această materie, de securitatea juridică din perspectiva previzibilității legii,a stabilității și coerenței dreptului, susține procurorul general în epistola pe care i-a trimis-o Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Se pare că după lecturarea epistolei, Ciorbea ar fi decis să atace la CCR  ordonanțele care modifică legea penală .

 

 

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...
Ultima oră
Pe aceeași temă