16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialProcurorul Lucian Papici cere CSM să-i apere reputaţia profesională. Vezi de ce

Procurorul Lucian Papici cere CSM să-i apere reputaţia profesională. Vezi de ce

Procurorul Lucian Papici a transmis joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a reputaţiei profesionale,  potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

“Cererea domnului Papici a fost înregistratată la CSM, dar va fi transmisa Inspecţiei Judiciare , care este competentă în acest sens”, a declarat purtatorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu .

Potrivit legii, în urma verificărilor , Inspecţia  va întocmi o notă de constatare ce va fi prezentat ă dezbaterii Plenului Consiliului pentru a se decide dacă i se apără sau nu reputaţia procurorului Papici.

Reamintim că Lucian Papici, în calitatea sa de şef al Secţiei I anticorupţie timp de şase ani , a coordonat trimiterea în judecata a multor parlamentari, înalti demnitari miniştri, între care şi Monica Iacob Ridtzi pe atunci  la PDL. In aceste dosare a obţinut multe condamnari. Secţia I anticorupţie, ca de altfel întreaga activitate a DNA, a fost lăudată m ereu în toate rapoartele de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Vewrificare a Comisiei Europene.

Procurorul Papici a făcut  solicitarea de apărare a reputaţiei deoarece, în esenţă, premierul Victor Ponta a susţinut că era vremea înlăturii acestuia pentru că e “procuror băsist” care a făcut”dosare politice la comanda Cotroceniului”.

Înlăturarea lui Papici a survenit după ce acesta a decis trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea pentru fraudele de la referendumul de demitere a preşedintelui din 2012.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

NU procuroarea propusă sefă la sectia DNA l-a pus sub învinuire pe Voiculescu şi a făcut rechizitoriul

Iuliana Bendeac nu are o carieră remarcabilă. A făcut dosarul prin care a trimis-o în judecată pe Carmen Mladen de la Craiova si a început urmărirea penală în dosarul ŞANTAJUL ANTENULOR, în care l-a pus sub învinure DOAR pe Sorin Alexandrescu, după care a început  taraganarea instrumentării dosarului.

Pentru celeritate, în calitate de şef de secţie, Lucian Papici a delegat un procuror – pe Gheorghe Popovici- pentru a ajuta ancheta. Bendeac a plecat în concediu, perioadă în care Popovici i-a pus sub urmărire penală pe Camelia şi Dan Voiculescu şi trusturile ANTENA şi Intact. De asemenea, tot Popovici a intocmit rechizitoriul de trimitere în judecată. După ce s-a intors din concediu, Bendeac s-a codit să semneze rechizitoriul . Avea obiecţii, spun sursele RL. Şi anume . câteva virgule!

Rl a sunat-o de mai multe ori pe doamna Bendeac, dar ne-a închis mereu telefonul.

Ce a grăbit înlăturarea procurorilor Papici şi Alexandru

Reamintim că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA  decisă de procurorul general Tiberiu Niţu a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie. Încercare străvezie de a drege busuiocul deoarece acelaşi pocuror general abvia ce le facute delegarea pe funcţii pe trei luni, până în decembrie. Ce s-a întamplat între timp? A fost trimis în judecată lotul Voiculescu şi s-a întocmit rechizitoriul de trimitere în judecată al lui Liviu Dragnea

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

 

Încetarea delegării lui Papici şi Alexandru şi delegarea cuplului Bendeac-Cerbu s-a făcut prin încălcarea normelor de functionare a DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie reclamă că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

DNA a arătat că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – s-a remarcat “prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”.

DNA a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea, deşi iniţial ancheta a fost începută sde o echipă form,ată din Lucian papici, şef de secţie şi de procurorii Gheorghe Bucşan şi Viorel Cerbu, ( delegat acum pe funcţia de adjunct de şef de secţie), care ulterior s-au retras.

In prezent, dosarul se află, pe biroul şefului DNA Codruţa Kovesi, urmând ca aceasta să decidă  daca trimite dosarul im judecată.

Potrivit legii, având in vedere că rechizitoriul de trimitere în judecată a fost înregistrat la cabinetul şefului DNA la data de 29 septembrie, iar incetarea delegarii lui Papici s-a produs la  data de 2 octombrie, Codruţa Kovesi decide soarta dosarului.

 

Ce a declarat Ponta despre Papici

Premierul Ponta a declarat presei că şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a adjuncta acestuia, Mariana Alexandru, nu a fost schimbati, ci doar li s-a terminat mandatul, iar pe locul acestora au fost numiţi procurori ( Iuliana Bemdeac-se de secţie , şi Viorel Cerbu-adjunct -nn) care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să “nu stea toată ziua pe telefon cu Cotroceniul”, precum foştii şefi DNA, Morar şi Papici.

“Vrem să avem stabilitate, de aia nu l-am mai vrut pe Morar, am vrut să vină cineva care are un mandat de trei ani, ca să fiu foarte sincer, care un mandat şi, după ce expiră mandatul domnului Băsescu, să nu mai stea toată ziua, cum stăteau Morar şi Papici, pe telefon cu Cotroceniul, să aibă un mandat de trei ani, să aibă stabilitate şi cu asta basta”, a afirmat Ponta.

El a adăugat că, potrivit legii, Lucian Papici nu avea dreptul la un al treilea mandat,,deşi nimeni NU a spus ca ar fi vorba de un al treilea mandat, ci de rocada la conducerea secţiei anticorupţie între Mariana Alexandru, ca şef de sectie, si Papici ca adjunct . Scopul era continuitatea obţinerii unor rezultate remarcabile în lupta anticorupţie la nivel înalt, aşa cum s-au obţinut şi până acum, indiferent de partidul din care făcea parte parlamentarul, demnitarul, primarul etc.

Ponta a susţinut că e absolut hotărât să asigure independenţa DNA atât faţă de Guvern, Parlament sau coaliţia pe care o conduce, dar şi faţă de Macovei şi Morar, subliniind că este normală schimbarea conducerii la o instituţie publică.

Premierul a reiterat totodată că, în opinia sa, dosarele privind fraudele la referendum, la care a lucrat şi Lucian Papici, sunt dosare “politice”.

“Îmi menţin opina (…) că dosarele împotriva celor care au votat la referendum sunt dosare politice, pornite de către Morar, Papici şi de către toată trupa, nu-mi schimb această părere şi cu asta basta”, a arătat Ponta.

 

În primul rând, Ponta a făcut o gravă imixtiune în actul de Justiţie pentru că el, ca premier, nu are voie să dea calificative procurorilor, poate cel mult să sesizeze CSM şi Inspectia Judiciară. Ponta are dreptate însă într-o singură privinţă şi anume că ar fi normală schimbarea conducerii, dar cu oameni competenti şi care au demonstrat că pot obţine rezultate concretizate în con damnări la închisoare

Palmaresul Iulianei Bendeac, pe placul USL : 5 NUP-uri în 2012 şi vreo 6-7 anul acesta

Bendeac, numită şefă acum, nu a demonstat că are aceste calităţi pentru că a dat cinci neînceperi ale urmăririi penalieşi a făcut trei declinări către alte instanţe, iar în 2013 are vreo 6-7 neînceperi., spun sursele României Libere .

După cum am mai scris, Bendeac are un singur rechizitoriu de trimitere în judecată  şi anume cel al judecătoarei Carmen Mladen de la Craiova şi punerea sub învinuire a lui Sorin Alexandrescu de la ANTENA GROUP TV ( nu si a lui Dan si Camelia Voiculescu si nici a Antenelor, proceduri făcute de colegul ei , Gheorghe Popovici)

 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Medicii din Iași au transplantat organe prelevate de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu...

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă