10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrognoză UE: An dezastruos pentru agricultura din România

Prognoză UE: An dezastruos pentru agricultura din România

Recolta de cereale a României s-a prăbuşit în 2015 cu 25%, arată estimările experţilor de la Bruxelles. Ţară noastră a avut cea mai mare scădere din Uniunea Europeană. Producţia de porumb este anul acesta cu o treime mai mică. 

Prognoza revizuită a Uniunii Europene conturează imaginea unui an dezastruos pentru Uniunea Europeană și pentru România. În total, cerealele recoltate de fermierii din ţară noastră nu vor depăși 17 milioane de tone, ceea ce înseamnă o scădere cu aproape 26%, potrivit Digi 24. România are anul acesta cele mai mai probleme din Uniunea Europeană, dacă luăm în considerare că recoltele sunt în Ungaria cu peste 16% mai mici, în Polonia cu aproape 12%, iar în Italia cu 11,3%. Dintre marile agriculturi europene, doar cea franceză pare să se fi salvat (având o scădere a recoltelor de cereale de doar 1,5%).

Cea mai mare lovitură au primit-o cei care au cultivat porumb. Comisia Europeană estimează că recolta românească de porumb va fi de doar 7,5 milioane de tone, în scădere cu 4 milioane de tone faţă de anul trecut. Seceta și lipsa unor sisteme de irigaţii reprezintă principalele cauze.

Ministerul Agriculturii a promis că le va acorda despăgubiri fermierilor afectaţi de secetă. Însă asociaţiile fermierilor s-au declarat nemulţumite și au estimat că banii alocaţi de stat nu vor acoperi decât o mică parte din valoarea totală a pierderilor.

 

Recolta de cereale a României

estimare 2015: 16,6 mil. tone

2014: 22,3 mil. tone

Scăderi ale recoltelor

România: -25,8%

Ungaria: -16,6%

Polonia: -11,8%

Italia: -11,3%

Recolta de porumb

estimare 2015: 7,5 mil. tone

2014: 11,9 mil. tone

Recolta de grâu

estimare 2015: 7 mil. tone

2014: 7,5 mil. tone.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă