16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProiect: Călătorii fără bilet în mijloacele de transport în comun riscă amenzi...

Proiect: Călătorii fără bilet în mijloacele de transport în comun riscă amenzi între 100 și 500 de lei

Persoanele care călătoresc fără bilet în mijloacele de transport în comun ar putea fi amendați cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei, conform proiectului Legii serviciului de transport public de călători, pus în dezbatere publică de Ministerului Dezvoltării, relatează Mediafax. 

“Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, persoanele fizice care călătoresc cu mijloacele de transport public fără titlu de călătorie valabil, care refuză să prezinte organelor de control titlul de călătorie, care au un comportament inadecvat sau care deteriorează mijloacele de transport”, se arată în proiectul de act normativ.

Proiectul mai prevede înființarea Asociației metropolitane de transport București-Ilfov (AMTBI), în urma desființării Autorității Metropolitane de Transport București, înființate în 2011, și a Companiei de Transport Metropolitan București – Ilfov (CTMBI).

AMTBI este mandatată prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre să: elaboreze politica și strategia unitară privind serviciului metropolitan de transport public la nivelul municipiului București, al județului Ilfov şi al unităţilor administrativ-teritoriale urbane și rurale situate în județul Ilfov; asigure înfiinţarea, organizarea, coordonarea, reglementarea, planificarea, autorizarea, monitorizarea și controlul serviciului metropolitan de transport public prestat pe raza unităților administrativ-teritoriale membre; asigure prestarea, gestionarea şi funcţionarea integrată multimodală a serviciului metropolitan de transport public la nivelul municipiului București şi al județului Ilfov și să asigure modernizarea, reabilitarea, dezvoltarea şi exploatarea, într-o viziune unitară, a infrastructurii de transport public aferentă serviciului, potrivit acordului de asociere și statutului asociației încheiate între Consiliului General al Municipiului București, Consiliului Județean Ilfov şi consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre.

Companiei de Transport Metropolitan are statut de operator regional și se organizează ca societate comercială cu capital social 100% al unităților administrativ-teritoriale membre ale AMTBI.

AMTBI nu are calitatea de operator şi nu poate desfăşura activităţi economice directe. Cheltuielile de funcţionare ale AMTBI se finanţează din următoarele surse: contribuţiile membrilor asociaţiei la formarea patrimoniului iniţial, cotizațiile anuale și alte contribuţii de la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale membre, reținerea unei cote de 5% din încasările operatorilor provenite din vânzarea titlurilor de călătorie și administrarea spațiilor de parcare, cu excepția încasărilor sub formă de compensații financiare, dobânzile rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legii, donaţii, sponsorizări sau legate, venituri legal constituite provenite din taxe de autorizare și activități de consultanță și alte surse de venituri prevăzute de lege.

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă