7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialProiect: Exportul de lemn, interzis timp de 5 ani

Proiect: Exportul de lemn, interzis timp de 5 ani

Un proiect de lege depus de mai mulţi deputaţi PC-PLR propune interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani, iniţiatorii arătând că susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos poate să încurajeze tăierile ilegale de păduri.

Proiectul este iniţiat de 12 deputaţi de la PC-PLR şi din grupul democrat-popular, printre care Bogdan Ciucă, Vasile Drăguşanu, Liliana Mincă şi Florea Damian.

Iniţiativa prevede că, în scopul refacerii suprafeţei forestiere şi pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial.

Iniţiatorii consideră necesară o asemnea măsură pe motiv că "prin susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos se încurajează tăierile ilegale de păduri".

 
În plus, iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că în Constittuţie se stipulează că statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic şi că este obligatorie protejarea şi ameliorarea mediului înconjurător, atât de persoane fizice, cât şi de cele juridice.

Proiectul a fost depus la Parlament în 25 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat, în 13 mai, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

În 16 mai, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă care stabilea că exportul de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, va fi suspendat până la 31 august.

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă. "Licenţa se va emite pe fiecare operaţiune de export sau de livrare intra-comunitară şi va conţine următoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienţa, încadrarea tarifară, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimată în metri cubi, preţul de vânzare, destinaţia, modalitatea de transport în afara ţării şi biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei României în cazul livrărilor intra-comunitare", se arată în document.

În 20 mai, premierul Victor Ponta a anunţat însă că suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovată nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii, act normativ care va fi avizat în interval de câte o săptămână în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă