20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProiect de lege propus de Ministerul de Interne: Card unic de identitate...

Proiect de lege propus de Ministerul de Interne: Card unic de identitate și de sănătate. Buletinul electronic ar permite autentificarea online și ar simplifica interacțiunea cu autoritățile publice

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Augustus Costache, a declarat pentru România Liberă că, potrivit Legii 95 privind reforma în domeniul sănătăţii, actualele carduri de sănătate vor fi valabile până la expirarea lor, cel puţin 4 ani de zile. Astfel, va fi o perioadă de tranziţie în care cardurile de sănătate vor fi utilizate în paralel cu noile cărţi electronice de identitate, urmând să fie înlocuite ulterior cu noul tip de act de identitate. 

Emiterea cardurilor de sănătate a costat statul român 184 de milioane de euro, în condiţiile în care informatizarea întregului sistemului sanitar a costat, în ultimii 15 ani, peste 300 de milioane de euro. 

Ministerul de Interne propune înlocuirea actualelor acte de identitate cu carduri electronice, cu cip, care ar permite autentificarea online. Noua carte de identitate ar include și informațiile înscrise pe cardul de sănătate, care și-ar înceta, astfel, valabilitatea.

Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în sisteme informatice terțe ale administrației publice, precum și în alte sisteme informatice stabilite prin hotărâre a Guvernului, și utilizarea semnăturii electronice extinse, se arată în comunicatul de presă al MAI. Mai exact, titularul unui astfel de document se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educație etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, susține MAI.

Se propune, de asemenea, eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip. Cardul naţional de sănătate îşi încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate.

Emiterea cardului se poate refuza

Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice, noile cărți de identitate vor conține următoarele date: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, CNP-ul, adresa de domiciliu, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; precum şi datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, amprentele a două degete.

Persoanele care, “din motive religioase sau de conștiință”, refuză în mod expres obținerea unei cărți electronice de identitate, pot cere emiterea unei cărți de identitate simple, se mai arată în proiect.

Cărțile electronice ar urma să fie produse de Imprimeria Naționala, care ulterior va stabili și costul.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă