19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPropunerea de arestare în cazul prim-procurorului de la Orșova, respinsă de Curtea...

Propunerea de arestare în cazul prim-procurorului de la Orșova, respinsă de Curtea de Apel București

Curtea de Apel București a respins, joi, propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii anticorupţie pentru prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orşova, doi şefi din Poliţie şi un om de afaceri. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă, informează Mediafax.

Cei patru au fost reţinuţi, miercuri, pentru trafic de influenţă, luare de mită şi cumpărare de influenţă, totodată fiind pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Constantin Popescu, arestat preventiv în dosarul lui Adrian Duicu.

Citește și: UPDATE. Percheziții la Parchetul Judecătoriei Orşova, într-un caz de corupție. Prim-procuroarea Carmen Sîrboiu, supectată de luare de mită, va fi adusă la București pentru audieri

Potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sîrboiu, ridicată marţi de la domiciliul său din Drobeta Turnu Severin, a fost reţinută în cursul zilei de miercuri pentru luare de mită, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Totodată, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pe comisarul şef Ion Ianoşi, care deţine funcţia de şef al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, pentru două acuzaţii de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost reţinut subofiţerul de poliţie Ionuţ Fişter, şeful Poliţiei Rutiere Orşova, acuzat de luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii, pentru altul de foloase necuvenite, procurorii DNA reţinând în cazul său şi două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

În aceeaşi cauză, Viorel-Sorinel Duducea, administrator al SC Via Vita SRL şi SC Via Vita Construcţii SRL, supranumit şi "regele asfaltului din Mehedinţi", a primit ordonanţă de reţinere pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.

De asemenea, DNA arată că a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de omul de afacei Constantin Popescu, fostul şef al Organizaţiei PSD Orşova, care se află în arest preventiv din 2 aprilie 2014, în dosarul de corupţie în care sunt arestaţi şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, dar şi fostul şef al Poliţiei Mehedinţene, Ştefan Ponea.

În dosarul în care marţi dimineaţă au fost făcute opt percheziţii în Orşova şi Drobeta Turnu Severin, Constantin Popescu este acuzat de trei infracţiuni de dare de mită, dar şi de instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

DNA arată că, în perioada 2011-2012, procurorul Carmen Sîrboiu ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Viorel-Sorinel Duducea materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari) şi utilaje necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării şi a unui garaj ce deserveşte două vile, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde locuieşte în prezent magistratul. Totodată, la constucţiile respective ar fi muncit angajaţi ai omului de afaceri.

"Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de către procurorul Sîrboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât firmele acestuia, S.C. Via Vita S.R.L. Şimian şi S.C. Via Vita Construcţii S.R.L, să nu fie supuse unor controale şi anchete", s-a arătat în comunicatul DNA.

În perioada 18 martie 2013 – 20 martie 2014, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova a pretins şi a primit de la omul de afaceri Constantin Popescu mită sub forma unor lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova.

Potrivit DNA, magistratul a primit de la Constantin Popescu 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.

"Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale", a mai arătat DNA.

Şeful Poliţiei Rutiere Orşova, Ionuţ Fişter, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat că în 7 martie 2014, la cererea prin-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru conducerea pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul lui Fişter o oprise în trafic şi pe care o verifica chiar în acele momente.

"La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, inculpatul Fişter Ionuţ, la instigarea inculpatei Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. Informaţiile pe care Fişter Ionuţ le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei Sîrboiu Carmen, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii", susţin anchetatorii.

Procurorii anticorupţie mai susţin că angajaţii firmelor de construcţii administrate de omul de afaceri Sorinel Duducea au făcut lucrări şi la garajul şefului Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ion Ianoşi.

"În luna octombrie 2012, inculpatul Ianoşi Ion, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din mun. Orşova", a mai precizat DNA.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Duducea, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi l-a favorizat pe omul de afaceri în două dosare penale care au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani pe care Ianoş le avea în cercetare, susţin anchetatorii.

"La data de 20 martie 2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ianoşi Ion i-a solicitat lui Popescu Constantin trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. Pretinderea şi primirea de foloase de către Ianoşi Ion, de la omul de afaceri Popescu Constantin, s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat Popescu Constantin", a mai arătat DNA.

În dosar este vizat şi Constantin Popescu, aflat deja în arest pentru alte fapte de corupţie.

Carmen Sîrboiu a deţinut două mandate de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în anul 2013 fiind numită şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat reţinerea şi arestarea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.

În urma perchezițiilor începute marți dimineață și care au fost făcute în prezența prim-procurorului Carmen Sârboiu, anchetatorii au ridicat de la Parchetul Judecătoriei Orşova mai multe documente. Prim-procurorul Parchetului Judecătoria Orşova, Carmen Sârboiu, a ieșit din instituție însoțită de anchetatori, aceasta fiind adusă la București, pentru a fi audiată la DNA central. La ieşirea din sediul Parchetului Judecătoriei Orşova, Carmen Sârboiu s-a declarat nevinovată, fără a face alte comentarii.

Tot marţi, anchetatorii au făcut percheziţii şi la Primăria Orşova. Potrivit primarului municipiului, Ion Manea, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la Serviciul Urbanism.

De asemenea, au avut loc percheziţii şi la Liceul "Traian Lalescu" din Orşova.

De la locuința prim-procurorului Parchetului Judecătoriei Orşova procurorii DNA au ridicat o cutie cu documente.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă