12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest al angajaților din industria lemnului

Protest al angajaților din industria lemnului

Câteva mii de pădurari, proprietari de păduri şi prelucrători ai masei lemnoase au venit, ieri, din toate colţurile ţării pentru a picheta sediul Guvernului. Protestul a fost organizat de Asociaţia Forestierilor din România (AFR), principala nemulţumire a forestierilor fiind preţul mare al masei lem­noase. „Vrem ca preţurile să revină la o normalitate, la cele care erau la finalul anului trecut, acum din cauza deciziei Romsilva de a creşte cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţii, practic activitatea noastră este blocată“, a declarat Ciprian Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din Bucovina, citat de Mediafax.

Acesta susţine că probleme sunt şi cu contractele-cadru dintre agenţii care prelucrează masa lemnoasă şi Romsilva. “Vrem un contract de vânzare care să reprezinte un parteneriat, nu să fie unul doar cu obligaţii şi sancţiuni pentru cumpărătorii de masă lemnoasă“, a mai spus Muscă.

Protestatarii au bannere pe care scrie “Dorim o cotă de masă lemnoasă pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii“ , “Mergem spre falimentare“, “Vrem licitaţie deschisă cu strigare“. Muscă a precizat că forestierii vor „scoaterea agentului Romsilva din pădure“.

Reprezentanţii industriei lemnului prezenţi la protest mai solicită: adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP și eliminarea clauzelor abuzive ce contravin legislației în vigoare, reprogramarea licitațiilor principale la direcțiile silvice unde s-a adjudecat mai puțin de 50% din volumul oferit la licitație, cu preţuri de pornire / de referință la nivelul preţurilor de pornire la licitație practicate în 2015.

De asemenea, protestatarii mai vor adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea și vânzarea masei lemnoase de către RNP-Romsilva, interzicerea reținerii și exploatării fără licitație de către RNP-Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitațiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, controale tematice ale Gărzilor Forestiere și în pădurile administrate de Romsilva și depolitizarea Romsilva.

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, prin­tr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât și motivele invocate de operatorii eco­no­mici privind eșecul licitațiilor desfășurate, arată că prețurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanții ministerului mai spun că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenței cu privire la modul de stabilire al prețurilor de referință. Consiliul a fost de părere că prețurile de referință trebuie stabilite în funcție de condițiile de piață și a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească prețurile luând în considerare prețurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, așa cum se susține în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea prețurilor de referință pe specii.

Totodată, Consiliul Concurenței recomandă să se utilizeze ca preț de referință, prețul minim de adjudecare la ultimele licitații pe aceleași specii, grade de accesibilitate, sortimente și tehnologie de exploatare.

Reprezentanții Romsilva au precizat pentru Mediafax că prețurile de pornire, ca și cele de adjudecare de la licitațiile organizate la sfârșitul anului trecut nu au crescut față de cele din 2015.

Într-un comunicat dat la sfârșitul anului trecut, după ce reprezentanții industriei și-au arătat nemulțumirea, Romsilva precizează că “nivelul de piață al prețurilor de referință nu este un nivel apreciat sau un nivel determinat în mod aleator de către RNP – Romsilva, ci este rezultatul unui calcul matematic, foarte precis, care a luat în considerare prețurile pe care piața le-a format (prețurile de adjudecare) pentru masa lemnoasă care a făcut obiectul anului de producție 2015“. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă