11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest față de poluarea industrială şi tăierea pădurilor, la Sebeş

Protest față de poluarea industrială şi tăierea pădurilor, la Sebeş

Aproximativ 60 de persoane au protestat, duminică, la Sebeş, faţă de tăierile ilegale de pădure, dar şi faţă de poluarea industrială din oraş, informează Mediafax.

Oamenii s-au adunat în jurul orei 16.00, în parcul din faţa Primăriei Sebeş de unde au pornit în marş pe străzile oraşului, scandând lozinci precum ”Uniţi luptăm, mediu apărăm!”, ”Nu corporaţia face legislaţia”, ”Salvaţi pădurile României!” sau ”Afară, afară cu Kronospan din ţară!”.

Citește și: Foto. Protest cu CIOCNIRI în București contra defrișărilor ilegale. ”Toate partidele ne taie pădurile!”

Protestatarii au avut fluiere şi vuvuzele, dar și pancarte cu mesaje precum ”Kronospan ne-a luat tot ce-a fost aer curat!”, ”Kronospan nu uita vine revoluţia!”, ”Uniţi salvăm pădurile României” sau ”Salvăm pădurile. Salvăm viitorul”.

Mai mulți tineri aflați în fruntea coloanei de manifestanţi au afişat un banner pe care era scris ”Solidaritate. O luptă cu eroi este o luptă câștigată!” şi pe care erau fotografiile şi numele a cinci activişti locali daţi în judecată de Kronospan pentru afirmaţii publice privind activitatea companiei.

Acţiunea de protest de la Sebeş a fost autorizată şi s-a încheiat în jurul orei 18.00, în parcarea din faţa sediului companiei Kronospan.

Compania austriacă Kronpospan Sebeş a dat în judecată, în luna februarie, cinci dintre persoanele care au manifestat față de fabrica de formaldehidă pe care compania vrea să o pună în funcţiune, cerându-le daune morale de 1 leu pentru prejudicierea imaginii.

Potrivit directorului de producţie al companiei Kronospan, Adrian Băcilă, Kronospan şi Kronochem, companie care cuprinde divizia chimică a Kronospan, au deschis acţiuni în instanţă la Tribunalul Bucureşti – Secţia Civilă pentru cinci persoane care prin manifestările şi afirmaţiile lor ar fi prejudiciat imaginea celor două companii.

Conform sursei citate, cele două companii, prin casa de avocatură care le reprezintă, le solicită celor cinci persoane, opozanţi care au participat activ la campania publică declanşată împotriva Kronospan, ”încetarea faptelor ilicite” din acţiunile lor, fapte care ar determina ”încălcarea dreptului la imagine al reclamantelor”, precum şi ”interzicerea pentru viitor a săvârşirii acestor fapte de către pârât”.

Celor cinci persoane li se solicită plata sumei de 1 leu cu titlu de daune morale, dar şi publicarea, pe proprie cheltuială, într-un ziar de largă circulaţie a hotărârii ce urmează a fi pronunţată în cauză, în termen de 15 de zile de la comunicarea acesteia.

De asemenea, la doi dintre cei chemaţi în judecată Kronospan şi Kronochem le solicită şi plata unor daune materiale estimate provizoriu la valoarea de 250.000 de lei.

De la începutul acestui an, la Sebeş şi Alba Iulia au avut loc mai multe proteste faţă de poluarea produsă de activitatea industrială din Sebeş, acţiunile vizând în special compania Kronospan care intenţionează să pună în funcţiune o nouă fabrică de formaldehidă.

Sâmbătă, sute de persoane au protestat în București și în mai multe orașe din țară față de defrişările ilegale și de legislaţia permisivă din acest domeniu.

La sfârşitul săptămânii trecute, mii de persoane au participat în mai multe localităţi, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Iaşi şi Ploieşti, la proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Guvernul intenţionează să interzică, pe o perioadă limitată, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind deja pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Anunţul lui Ponta a fost făcut după ce, marţi, proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului trecut de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic. Camera Deputaţilor este forul decizional privind propunerea legislativă, pe care Senatul a readoptat-o în aceeaşi formă, după ce preşedintele a trimis-o spre reexaminare.

Ulterior, reprezentanţii ONG privind protejarea mediului au criticat faptul că nu au putut să-şi exprime punctele de vedere, sugerând că vor fi prezenţi în stradă pentru proteste.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă