19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest împotriva condițiilor din Spitalul Județean Constanța

Protest împotriva condițiilor din Spitalul Județean Constanța

Peste 50 de persoane s-au strâns, sâmbătă, în fața Spitalului Județean Constanța, fiind nemulțumite de condițiile din această unitatea spitalicească, în special de cele din Secția de Pediatrie, spunând că vor organiza și proteste până când situaţia se va îmbunătăţi, scrie Mediafax.

Inițial, mai multe mame au anunțat pe Facebook că intenționează să protesteze sâmbătă în fața spitalului, dar pentru că nu au avut aprobările necesare au transformat evenimentul într-o comemorare a copiilor morți în această unitate medicală de-a lungul timpului. La eveniment au fost prezente peste 50 de persoane, cele mai multe fiind femei, unele venind împreună cu copiii lor, transmite corespondentul Mediafax.

Printre cei prezenți, s-au aflat și rudele unui copil de numai cinci luni, mort în spital în urmă cu două săptămâni. Mama copilului respectiv, Oana Borzea, a declarat că cel mic se simțea rău, tușea, avea probleme cu respirația și 15-20 de scaune pe zi și a mers cu el la spital.

“Mi-au spus că e un virus și acesta este parcursul său. Mi-au spus că nu se poate întâmpla nimic rău, iar pe 9, vineri, am spus unei asistente că vreau să plec, că nu vreau să stau în spital. Vineri, copilul se simțea mai bine, iar luni ne-au spus că s-ar putea să plecăm acasă”, a povestit mama băiatului.

Între timp, starea acestuia s-a agravat, a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi salvat. Femeia susține că starea Secției de Pediatrie este sub orice critică și vrea ca lucrurile să se schimbe în bine.

“Să se schimbe ceva. Condițiile sunt sub orice critică, nu ai cum să trăiești un om mare, dar un copilaș. Am fost internată în două saloane. În primul era canalizarea stricată, nu puteai să respiri, geamul se deschidea doar dimineața, iar ușile erau ruginite. M-au mutat în alt salon, acolo nu mai mirosea așa de urât, dar era același pat, aceleași geamuri ruginite. Eu am dezinfectat tot pe acolo, dar mai mult de atât nu puteam face”, a povestit femeia.

Bunica băiețului decedat, Nicoleta Molinceanu, spune că se va adresa tuturor instanțelor competente pentru a găsi dreptatea, dar și pentru a afla de ce a murit nepotul său. A fost internat cu răceală, credem că a luat un virus. Făcea diaree, 15-20 scaune pe zi și vineri era ameliorat, iar luni dimineața a murit. Vom face plângeri. Așteptăm să ne dea fișa medicală, facem cerere să vedem tot tratamentul și motivul de ce a murit copilul”, a povestit femeia.

Ea a precizat că Secția de Pediatrie arată oribil.

“Secția arată oribil, nu se poate așa ceva în 2015 să fie un spital în aceste condiții. De ce să fim noi ultimii oameni și să fim obligați să ne tratăm copiii în aceste condiții, plătim taxe, suntem în Uniunea Europeană, nu putem să acceptăm, nu se poate așa ceva, acesta nu e un spital. Copilul a fost operat pe inimă la București, la Marie Curie, a fost o operație grea care a reușit perfect. Cum să acceptăm că dintr-o răceală ne-a murit copilul la Spitalul Județean, nu putem accepta așa ceva. Fac toate demersurile pentru a afla de ce a murit copilul”, a mai spus Nicoleta Molinceanu.

O altă mamă, Adina Sofron, a povestit problemele prin care a trecut în urmă cu nouă luni când copilul său de trei ani avea peritonită și a stat internat trei zile pentru că nu fusese diagnosticat corect.

“Acum 9 luni copilul a avut febră, dureri abdominale și m-am prezent cu el la Urgență Copii. Mi s-a spus că ar avea bronșită, fără să se facă vreo analiză. A doua zi se simțea rău, am revenit la spital și a fost diagnosticat cu pneumonie. A treia zi deja nu se putea mai ridica din pat și am chemat ambulanța să-l aducă la spital. Ne-au spus că enterocolită și ne-au trimis la Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo am dat de un medic foarte bun care ne-a spus că cel mic are peritonită și că trebuie să mergem la Chirurgie pentru a-l opera”, a povestit femeia.

Ea a precizat că problemele nu s-au încheiat aici, un medic a refuzat să-l opereze pentru că nu era convins că are peritonită, făcând acest lucru după ce diagnosticul a fost confirmat de un alt coleg. Adina Sofron a povestit că a depus plângeri la Colegiul Medicilor, fără a primi vreun răspuns până în prezent. Ea a mai spus că nu a refuzat de fiecare dată să-și interneze copilul în Secția de Pediatrie pentru că aici condițiile sunt “inumane”.

O altă femeie și-a amintit că probleme există și în alte secții ale spitalului, spunând că la sfârșitul săptămânii trecute, find internată în Secția Medicală 1, a văzut un șobolan, dar și excremente de rozătoare.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Dan Căpățână, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă organizată după încheierea manifestării organizate în fața unității, că problemele legate de Secția de Pediatrie s-ar putea rezolva prin reabilitarea și modernizarea acesteia pe bani de la Ministerul Sănătății. El a negat acuzațiile că nu sunt respectate condițiile igienico-sanitare în unitatea medicală.

“Nu vreau să suprapunem faptul că secțiile sunt nerenovate cu faptul că nu sunt întreținute în condiții igienico-sanitare, așa cum prevăd normele legale în vigoare. Și pe secțiile nerenovate și pe secțiile renovate se aplică aceleași reguli de dezinsecție și dezinfecție. Sunt registre, tabele pe care le putem pune la dispoziția organelor de control care au și fost și au constatat că în afara de faptul că Secția de Pediatrie la care ne referim punctual este nerenovată restul de probe și tot ce înseamnă acuzații vizavi de faptul că este un focar de infecție sunt neadevărate. Toate aceste lucruri sunt susținute de probe biologice, de laborator”, a explicat managerul spitalului.

El a mai spus că are confirmarea de la Ministerul Sănătății că vor fi alocați bani cel puțin pentru modernizarea și reabilitarea Secției de Pediatrie dacă nu pentru realizarea unui corp nou. Căpățână a menționat că dacă banii vor fi alocați la începutul lunii martie pentru modernizare, atunci lucrările ar putea fi gata la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor. Managerul spitalului a afirmat că nu știe, deocamdată, la cât s-ar ridica această investiție.

Dan Căpățână a declarat că cei care au nemulțumiri să facă reclamație scrisă, spunând că nu a primit așa ceva în legătură cu situația de la Secția de Pediatrie. “Dacă cineva are vreo nemulțumire, să vină să facă o reclamație scrisă. Să știți că nu avem nicio reclamație scrisă de la Pediatrie”, a spus directorul spitalului.

De asemenea, el îi sfătuiește pe cei care sunt nemulțumiți de activitatea cadrelor medicale din spital să facă sesizări scrise pentru a putea lua măsuri împotriva celor care greșesc.

“A arunca vorbe în vânt mi se pare foarte periculos, mai ales când vorbim de sănătate și de copii. Pe baza unei reclamații putem lua niște decizii, putem lua niște măsuri, așa pe vorbe nu putem face nimic. Eu nu pot să iau o infirmieră, o asistentă, doctor, să-l trag de mânecă, să-l pedepsesc conform Codului Muncii, dacă nu am o sesizare în spate, doar că am auzit eu din presă, de pe Facebook că s-a comportat urât. Există o procedură, anchetă administrativă, și s-au întâmplat lucrurile astea, de pe alte secții am avut reclamații și am făcut anchete administrative. Nu înțeleg de ce nu se întâmplă treaba asta și trebuie să facem așa un tumult care nu are niciun fundament scris”, a mai precizat Dan Căpățână, spunând că nu a acoperit niciodată pe cineva care a făcut o eroare medicală.

El acuză că din spital se fură, inclusiv din Secția de Pediatrie și că această este o chestiune care ține de educație pacienților. “Se fură în spitalele din România. Se fură de la capacele de WC, la sifoanele de pardoseală. Pe Secția de Pediatrie care este una nerenovată, sifoanele de pardoseală sunt de când a fost făcut spitalul, sunt din fontă, au 4-5 kilograme și se fură”, a spus Căpățână.

Întrebat dacă acestea sunt furate de către mame, managerul a răspuns: “De către tați probabil. Noi stăm și le înlocuim. E o chestiune care ține de educația pacienților”, a precizat directorul Spitalului Județean.

El a fost întrebat și despre cazul bebelușului mort în luna ianuarie, spunând că medicii au făcut tot ce era posibil să-l salveze.

“Este o cerere făcută de mamă, îi facem un raport medical. Era un copil foarte tarat și medicii au făcut tot ce era omenește posibil să-l salveze. Mama a făcut o cerere, o chemăm la o discuție să-i explicăm. Lucrurile sunt clare pentru noi”, a răspuns Dan Căpățână.

Totodată, el neagă faptul că există șobolani în spital. “Șobolani nu avem, poate accidental să apară, dar nu avem, nu ne-am confruntat cu astfel de probleme”, mai spus managerul.

El sfătuiește cadrele medicale din Spitalul Județean să-și facă meseria cum trebuie și să aibă o atitudine corespunzătoare și civilizată față de pacienți și colegi.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...
Ultima oră
Pe aceeași temă