16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNou protest în Drumul Taberei: "Deschide parcul, Mănescu!”

Nou protest în Drumul Taberei: “Deschide parcul, Mănescu!”

Sâmbătă, la ora 10.30, în faţa parcului Drumul Taberei s-au adunat aproximativ 50 de persoane în pelerine de ploaie şi cu umbrele. Bunici, părinţi, copii – cu toții, locuitori ai cartierului Drumul Taberei – au participat la un marş de protest faţă de Primăria Sectorului 6, pe care o acuză că le-a închis parcul.

Solicitările protestatarilor sunt: “deschiderea imediată a parcului, demolarea serelor exotice şi înlocuirea lor cu spaţii verzi, demolarea Magic Palace-ului, plantarea de arbori în parc pentru compensarea celor 162 de arbori defrișati, îndepărtarea rocilor amplasate pe marginea lacului din parc și refacerea spatiului verde distrus prin amplasarea lor, dotarea parcului cu mai multe bănci și desființarea gardului de metal și beton care încojoară parcul, dar şi punerea la dispoziție a întregii documentații privind reamenjarea Parcului Drumul Taberei”, a declarat unul dintre organizatorii protestului, Christian Ionescu.

“Vrem parcul înapoi”

Protestatarii au scandat: “Vrem parcul înapoi”, “Mănescu vinovat”, ” Deschide parcul, Mănescu”, “Azi, în ţarc, mâine, în parc”, “Fără fiare şi betoane”, “Deschideţi parcul că spargem gardul”, în timpul marşului care a durat aproximativ o oră.  Oamenii au avut vuvuzele, fluiere şi pancarte cu mesaje prin care au cerut deschiderea parcului. 

Părinţii cu copiii de mână s-au declarat dezamăgiţi de spaţiile de joacă insuficiente, după ce li s-a promis că vor fi amenajate locuri de joacă pe categorii de vârstă.

“Pentru mine, deschiderea parcului e cea mai mare nevoie la momentul actual, am doi copii pe care nu am unde să îi plimb, ne plimbăm pe lângă şantierul de la metrou. Suntem într-un şantier deschis din 2010 şi s-au găsit tocmai atunci să închidă Parcul Drumul Taberei care este singurul parc de o mărime rezonabilă pentru câte mămici, bunici trăiesc în zona asta. Execuţia e o mizerie, s-a distrus vegetaţie pentru a se monta pasarele, pentru a se monta bolovani pe marginea lacului, unde înainte de refacerea proiectului erau sălcii şi vegetaţie şi iarbă verde unde stăteau mămicile cu copii. Dacă un parc înseamnă să pui în loc de copaci, iarbă şi flori, betoane, fiare, sere, pasarele futuriste care nu au ce să caute într-un parc de 11 hectare….Mă îndoiesc că acest parc a fost făcut cu gândul la cetăţeni, noi nu am fost consultaţi cu privire la acest proiect, pur şi simplu ne-am trezit cu parcul închis, cu nişte pancarte pe care se vedeau spaţii verzi şi locuri de joacă. Ni s-a promis că vor fi locuri de joacă pentru toate vârstele, eu nu am găsit în tot parcul un leagăn cu scaun pentru copii de un an, doi”, a declarat o protestatară în pelerină de ploaie, cu doi copilaşi lângă ea. 

Citeşte şi: FOTO. Istoria serelor exotice din Parcul Drumul Taberei: “Au vrut ceva ca de pe Marte”

O bunică, ai cărei copii şi-au petrecut copilăria jucându-se în Parcul Moghioroş, cum se numea atunci, a declarat că nepoţii ei nu se mai pot bucura acum de parc, neavând unde să se joace.

“Nepoţii mei, din păcate nu se mai pot bucura de acest parc, deoarece aleşii noştrii nu ţin cont de populaţie. Se urmăreşte câştigul, profitul. La ora actuală, parcul acesta…nu ştim ce se întâmplă cu el, era odată aici un lac, cu hidrobiciclete, bărcuţe. Acum văd că au amenajat pe o suprafaţă destul de mare din parc un loc pentru câini, e bine asta, dar cum rămâne cu oamenii? Când deschid parcul? Este inadmisibil, oamenii trebuie să ia atitudine. Investiţia de aici e făcută pe fonduri europene, poate să îi tragă cineva la răspundere? Noi suntem societatea civilă, trebuie să îi tragem la răspundere”, a declarat Gherghina Dima în vârstă de 68 de ani. 

De asemenea, o altă participantă la marşul pentru deschiderea parcului a precizat că locuitorii din Drumul Taberei nu au fost consultaţi cu privire la acest proiect. 

“De doi ani, parcul Drumul Taberei este închis, ni se spune că este un proiect de modernizare cu fonduri europene, dar comunitatea nu a fost niciodată consultată şi ca atare acum vedem că a ieşit ceva care nu ne convine, parţial să zicem că arată cât de cât bine, dar în jurul lacului, spre exemplu, unde erau sălcii şi iarbă verde, acum sunt bolovani de un metru înălţime, iar pe o porţiune de câteva mii de metri se vor construi sere exotice, cărora nu le vedem rostul într-un parc, plus că întreţinerea lor va costa. Este un parc care ar trebui să fie în folosul comunităţii, nu în folosul altora, nu ştim cine”, a subliniat o protestatară cu o pancartă în mâini pe care scria ” Vreau copaci în parc, nu bolovani şi sere exotice”.

Parcul, deschis pentru o zi

Neregulile semnalate de cei prezenţi la marş au putut fi observate, duminca trecută, 22 martie, când Primăria Sectorului 6 a deschis parcul timp de câteva ore pentru copiii unor grădinițe din Sectorul 6, care, împreună cu părinții, au fost invitați să viziteze noile locuri de joacă.

‘’Duminică, 22 martie, Parcul Drumul Taberei a fost deschis temporar pentru copiii unor gradinițe din Sectorul 6 care, împreună cu părinții, au fost invitați să viziteze noile locuri de joacă. Speculațiile potrivit cărora deschiderea temporară a parcului s-ar fi făcut la diverse presiuni ale unor protestatari sunt eronate și rău-intenționate. Administrația publică locală acționează în baza și în spiritul legii, deci activitatea primăriei nu poate ieși din cadrul legal. Înțelegem nerăbdarea cetățenilor, însă procedurile de implementare a proiectelor derulate prin fonduri europene trebuie respectate cu strictețe, în așa fel încât amenajarea Parcului Drumul Taberei să se încheie cu succes, cât mai curând posibil. Diseminarea unor informații potrivit cărora deciziile sunt luate altfel decât prin respectarea legislației în vigoare reprezintă o încercare de manipulare a cetățenilor de bună credință”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 6.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. Locuitorii Sectorului 6 nu vor sere exotice în Parcul Moghioroș

Astfel, protestatarii de sâmbătă, s-au reunit pe Facebook sub numele de “Salvaţi Parcul Drumul Taberei” unde şi-au exprimat nemulţumirile, dar au venit şi cu idei atât pentru redeschiderea parcului cât şi pentru refacerea lui la ceea ce a fost odată. Oamenii au comparat modul în care arăta Parcul Drumul Taberei înainte de amenejare şi cum arată acum. O altă sursă de nemulţumire este faptul că primăria Sectorului 6, condusă de Rareş Mănescu, nu le-a pus la dispoziţie documentaţia privind reamenajarea parcului.

Oamenii au făcut demersuri la Primăria Capitalei, Garda de Mediu și Primăria Sectorului 6, întrucât proiectul a fost demarat în 2011 şi trebuia să se finalizeze în 2012. Cum la acea dată parcul nu era terminat s-a prelungit perioada lucrărilor până în 2014. Protestatarii au argumentat că se putea construi un parc mult mai frumos, fără betoane cu mult mai puţini bani. 

Mai mult, marşul de azi a fost autorizat de Primărie, însă nu au primit acordul de a înconjura parcul. Astfel, oamenii au avut voie să protesteze pe o porţiune care a acoperit un sfert din parc. 

Citeşte şi: FOTO. PROTEST la deschiderea Parcului Drumul Taberei

Pe 21 februarie a mai avut loc un protest organizat de grupul ” Salvaţi Parcul Drumul Taberei”, pentru redeschiderea parcului. La acea vreme oamenii s-au arătat indignaţi de faptul că s-a construit o clădire în parc, şi că se lucrează din 2011 la reamenajarea parcului în condiţiile în care este singurul din zonă.

Totodată, duminică, 22 martie, a mai avut loc un protest, organizat de un alt grup de cetăţeni. În acea zi, Primăria Sectorului 6 a decis să deschidă parcul pentru câteva ore, însă a precizat că a fost vorba de un eveniment plănuit şi că nu s-a cedat presiunilor protestatarilor. 

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă