22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialProtest la Galați. Foştii angajaţi Apaterm cer să fie preluaţi de noua...

Protest la Galați. Foştii angajaţi Apaterm cer să fie preluaţi de noua firmă de termoficare

Peste o sută de foşti angajaţi ai Apaterm Galaţi, concediaţi după intrarea în faliment a furnizorului de agent termic, au protestat miercuri, cerând să fie preluaţi de noua firmă de termoficare a municipalităţii şi să se rezolve problemele privind furnizarea apei calde şi a căldurii, potrivit Mediafax. 

Oamenii s-au plimbat, în semn de protest, timp de aproximativ o oră, pe trotuarul din faţa sediilor Primăriei şi Prefecturii. 

În timpul protestului, mai mulţi participanţi, care au venit alături de copii, au purtat tricouri negre cu mesaje precum “Vrem H2O la 45 de grade”, “Vrem apă caldă şi căldură” şi “Paradox – fără apă caldă, oraşul a început să fiarbă”.

Liderul foştilor salariaţi ai Apaterm, Cristinel Dumitru, a declarat că oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că şi-au pierdut locurile de muncă şi totodată, alături de ceilalţi gălăţeni, au de suferit din cauza lipsei apei calde din oraş, fiind îngrijoraţi şi de posibilitatea de a nu se mai furniza căldură în sistem centralizat, iarna viitoare.

Foştii angajaţi ai Apaterm au cerut Primăriei să fie preluaţi în cadrul noii societăţi locale de termoficare, SC Calorgal, care a fost înfiinţată de muncipalitate în 2013, tocmai ca soluţie de rezervă la falimentul preconizat al Apaterm.

“Dacă până la toamnă salariaţii Apaterm nu vor îngriji, în permanenţă, conductele de termoficare, la toamnă, când se va relua furnizarea căldurii, conductele vor ceda. La Galaţi suntem în situaţia că – dacă se va întâmpla aşa cum a promis Primăria, că va cumpăra un cazan de apă fierbinte de la Brăila, astfel încât în august să pornească furnizarea apei calde – vom fi ca în filmele cu proşti, căci vom avea un CAF, dar nu vom avea distribuţie, conducte care să asigure distribuţia. Şi asta pentru că, în această perioadă, Primăria a lăsat serviciul public fără reparaţii, fără asigurarea conductelor, doar a pus o firmă privată de pază, o decizie absurdă. Paza putea fi asigurată de o parte din foştii salariaţi, iar restul salariaţilor puteau să păstreze funcţional sistemul, ca să poţi asigura furnizarea agentului termic atunci când va fi cazul. Sperăm ca autoritatea locală şi Guvernul să nu lase oraşul în bătaia asta de joc la adresa bun platnicilor, este un atentat la demnitate”, a declarat Cristi Ciubotariu, lider al sindicatului foştilor salariaţi ai Apaterm.

Acţiunea de protest nu a fost una autorizată, dar s-a desfăşurat fără incidente.

Citește și: Galați: 7.000 de familii nu au avut apă de Paște. Care este motivul

Foştii salariaţi ai Apaterm intenţionează să iasă în stradă şi joi, iar săptămâna viitoare vor să participe la un miting organizat de Cartel Alfa – filiala Galaţi.

“Situaţia din Galaţi e intolerabilă pentru cetăţeni. Săptămâna trecută am făcut demersuri la Prefectură pentru a invita la Galaţi reprezentanţii de la Ministerul Energiei şi de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru a detensiona situaţia, pentru că oficialităţile locale sunt depăşite de situaţie şi încercăm să rezolvăm măcar pe termen scurt, de un an, doi. Pe partea de sindicate, am făcut adrese către aceleaşi ministere şi săptămâna viitoare confederaţiile vor avea o întâlnire cu primul ministru şi vom prezenta situaţia termoficării de la Galaţi, iar în funcţie de rezultatele acelor discuţii vom stabili acţiunile pe care le vom organiza pe viitor”, a declarat liderul Cartel Alfa Galaţi, Romică Gârneaţă.

Un număr de 544 de angajaţi ai Apaterm au fost disponibilizaţi, în urmă cu aproximativ o lună, după ce societatea a intrat faliment, în urma unei hotărâri irevocabile formulate, la începutul lunii aprilie, de Curtea de Apel Galaţi.

Tot din aceeaşi perioadă, nu s-a mai furnizat apă caldă şi căldură în sistem centralizat în municipiul Galaţi, după ce conducerea societăţii Electrocentrale, cea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a decis să întrerupă, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, livrarea energiei termice către sistemul centralizat al oraşului, în vederea rentabilizării. Conducerea Electrocentrale anunţa că societatea nu mai primeşte gazul necesar producţiei din cauza datoriilor pe care le are către Romgaz. Potrivit conducerii Electrocentrale Galaţi S.A., societatea a ajuns să se confrunte cu aceste probleme din cauza creanţelor pe care le are de recuperat de la Apaterm SA, în sumă de 50,3 milioane de lei, fără factura lunii martie 2015, precum şi din cauza înlăturării unei creanţe de 339 de milioane de lei din programul de plăţi aferent planului de reorganizare pe care îl avea Apaterm. În plus, Electrocentrale avea de achitat către Romgaz datorii curente de aproximativ 50 de milioane lei şi istorice de circa 140 de milioane de lei.

Pe de altă parte, Apaterm are de recuperat de la populaţia oraşului circa 150 de milioane de lei.

Citește și: Perspective sumbre: La Galați este iminentă închiderea CET-ului

În urmă cu câteva săptămâni, primarul Marius Stan declara că intenţionează să instituie situaţia de urgenţă în termoficare pentru a se rezolva rapid problemele din sistemul centralizat, el lansând ulterior ideea de punere în funcţiune a unui cazan de apă fierbinte, care să fie cumpărat de la Brăila pentru ca gălăţenii să beneficieze în viitor de apă caldă. Dacă instalaţia va fi cumpărată, gălăţenii ar putea avea apă caldă abia din luna august.

Potrivit primarului, Ministerul Energiei ar trebui să aloce bani pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte deoarece acesta va aparţine tot societăţii Electrocentrale.

În perioada sezonului rece, din cauza datoriilor, în municipiul Galaţi au existat probleme în ceea ce priveşte furnizarea de agent termic către populaţie. Astfel, în luna februarie, timp de aproximativ două săptămâni, parametrii agentului termic au fost reduşi de către Electrocentrale la minimul prevăzut de lege, astfel încât în unele zone din oraş caloriferele din apartamente au fost reci, iar apă caldă nu s-a mai furnizat, în timp ce în alte zone caloriferele erau călduţe. Într-un final, Primăria a decis să facă anumite plăţi în avans către Electrocentrale şi s-a reluat furnizarea agentului termic la parametrii optimi.

De la începutul lunii aprilie însă, gălăţenii au rămas fără căldură, dar şi fără apă caldă în sistem centralizat.

În municipiul Galaţi sunt circa 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic.

Cele mai citite

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...

Neil Lennon, instalat oficial la Rapid! Mesajul transmis suporterilor de Dan Șucu

La o zi de la victoria cu FCSB, Rapid a oficializat numirea nord-irlandezului Neil Lennon în funcția de antrenor principal. „Suntem încântaţi să anunţăm numirea...

Carambol pe DN 1, la Bărcănești! Traficul spre București este blocat

Traficul pe drumul naţional DN 1, la Bărcăneşti, pe sensul către Capitală, este blocat și deviat, în urma unui accident în care au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă