15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialProtest la Sebeș faţă de construirea unei noi fabrici de formaldehidă

Protest la Sebeș faţă de construirea unei noi fabrici de formaldehidă

Construirea în oraşul Sebeș a unei noi fabrici de formaldehidă, substanţă considerată cancerigenă, este contestată, duminică, printr-ul protest la care participa peste 1.500 de persoane. Investiţia ar urma să fie realizată de compania austriacă Kronospan, unul dintre cei mai mari producători de PAL şi MDF din Europa.

Protestatarii s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi s-au adunat în jurul orei 14.00 în faţa Primăriei Sebeş, unii însoţiţi de copii, iar apoi au pornit într-un marş pe străzile din oraş, manifestându-se zgomotos şi purtând pancarte cu mesaje precum "Kronospan nu uita / Sebeşul nu te vrea", "Opriți poluarea! Formaldehida = cancer", "Dacă alții nu vă lasă / Voi poluați la noi acasă" sau "Nu corporația face legislația", transmite Mediafax.

La ora transmiterii acestei ştiri, grupul de protestatari se află în marş pe străzi, iar pe traseu li se alătură alţi oameni, punctul final al acţiunii urmând să fie parcarea din faţa companiei Kronospan, potrivit organizatorilor.

Acţiunea de protest de la Sebeş a fost organizată de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologice, iar obiectivul principal al acestuia este de a milita împotriva construirii unei noi fabricii de formaldehidă în Sebeş cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei Alba, acţiunea de protest de duminică este autorizată, urmând să se încheie până la ora 18.00.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Grupului de Iniţiativă Civică Sebeş solicită autorităţilor să ia ”măsuri urgente pentru stoparea poluării oraşului şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator, SC Kronospan SA, atât timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului".

"Ţinând cont de faptul că autoritățile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantităţii de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a acestei instalaţii noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resimțită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional la sănătate și la un mediu curat", se arată în comunicatul de presă citat.

Protestatarii consideră că noua fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este ”un pericol evident” pentru sănătatea şi viaţa celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia şi susţin că procedura de autorizare și revizuire a acordului de mediu este ilegală.

La rândul lor, reprezentanții companiei Kronospan afirmă, într-un comunicat de presă, că noua instalaţie de producere a formaldehidei pe care doreşte să o realizeze respectă toate reglementările, atât din România, cât şi din Uniunea Europeană.

Potrivit companiei, investiţia este realizată de divizia chimică a a Kronospan, Kronochem, şi are autorizaţie de construire şi acord de mediu.

"Pentru obţinerea autorizaţiei de construire, Kronochem a derulat întreaga procedură legală în vigoare. La dispoziţia publicului au fost puse pe site-ul ARPM şi Kronospan Raportul de impact asupra mediului şi Raportul de securitate pentru noua instalaţie. Ambele rapoarte sunt realizate de evaluatori independenţi, acreditaţi şi tratează pe larg toate aspectele referitoare la tehnologii, procese de fabricaţie, protecţia mediului", mai spun reprezentanții companiei.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie la Sebeş şi Braşov şi un centru logistic la Constanţa.

Kronospan a început investiţiile în ţara noastră în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă care produce 30.000 de tone pe an, mai scrie Mediafax.

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces în instanţă, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...
Ultima oră
Pe aceeași temă