10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. PROTESTE de solidaritate cu diaspora, la Cluj, Timișoara, Arad, Sibiu,...

VIDEO. PROTESTE de solidaritate cu diaspora, la Cluj, Timișoara, Arad, Sibiu, Galați și Constanța

UPDATE 1:30 – Clujul, în stradă! 15.000 de oameni au serbat victoria lui Iohannis, la capătul unui miting maraton de șase ore!

Clujul a dat din nou semnalul mitingurilor îndreptate împotriva liderului PSD, Victor Ponta. 15.000 de oameni au serbat victoria lui Klaus Iohannis prin centrul orașului. Datele preliminare arată că noul președinte al României a obținut aproape 80 la sută din voturile din Cluj-Napoca și aproximativ 75 la sută din voturile exprimate în județ.

Primii clujeni au ieșit în Piața Unirii pentru a protesta împotriva limitării votului românilor din Diaspora, de la ora 17.30. Treptat, numărul lor a crescut până când Piața Unirii s-a transformat într-un vulcan, care a reunit 10.000 de oameni, care au serbat, la ora 21.00, victoria lui Klaus Iohannis. Oamenii au cerut, de asemenea, demisia premierului Victor Ponta, pentru modul în care Guvernul a organizat alegerile prezidențiale în Diaspora.

La câteva minute după ora 21.00, cei 10.000 de oameni au pornit în marș, din Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor, spre Prefectura Cluj. Pe parcurs li s-au alăturat și alți oameni, astfel că, în momentul culminant, în jurul orei 22.30, pe strada Memorandumului și în Piața Unirii, erau adunați aproximativ 15.000 de oameni.

”Este o nouă Revoluție. Nu puteam tolera modul barbar în care cei de la PSD au încercat să ne calce în picioare”, a spus o tânără studentă la Litere. ”Victoria lui Iohannis este un motiv de speranță. Mulțumesc ziariștilor de la România liberă care au ținut vie flacăra speranței și a democrației”, a spus unul dintre protestatari, Constantin Rusu, odinioară unul dintre liderii PNȚCD.

Mitingul clujenilor s-a încheiat abia după șase ore, odată cu începerea ploii, pe la ora 23.30, în fața Hotelului Continental. Este vorba de locul unde au început și protestele din Decembrie 1989, împotriva lui Nicolae Ceaușescu.

UPDATE 00:30 – La Galați, aproximativ 200 de persoane s-au adunat în fața Universității pentru a își arăta solidaritatea cu românii din diaspora, împiedicați de proasta organizare a alegerilor de către cabinetul Ponta să-și exercite dreptul de vot. Manifestanții au salutat victoria lui Klaus Iohannis, iar șoferii care treceau prin zonă au claxonat, în semn de solidaritate cu cei care protestau.

UPDATE: Circa o mie de persoane au ieșit duminică noaptea în stradă, la Constanța,  chiar înainte de terminarea alegerilor. Aceștia s-au adunat în fața Primăriei și de acolo au pornit într-un miting neautorizat către pe principalele bulevarde ale municipiului. Oamenii, în majoritate tineri, au scandat lozinci împotriva lui Victor Ponta: “Demisia”, “Jos Ponta”, “O dorință sinceră, România liberă”, “Nu stați la balcoane că muriți de foame”, “Mazăre și Nicușor în același dormitor”, “Și voi și voi veniți cu noi”, “Jos comunismul”, “Ole, ole, ole, Victor Ponta nu mai e”.

 

Aceștia au fluturat mai multe steaguri tricolor.  Jandarmii și polițiștii i-au flancat pe protestatari, iar o dubă a jandarmilor a urmărit de la o distanță de câteva sute de metri mitingul. Traficul nu a fost întrerupt pe durata mitingului, dar a fost îngreunat. Majoritatea șoferilor au claxonat în semn de solidaritate cu protestatarii.

UPDATE: Cel puţin 3.000 de persoane s-au adunat în centrul municipiului Sibiu şi se plimbă pe bulevardul pietonal, între sediul organizaţiei judeţene a PSD şi cel al organizaţiei municipale social-democrate, traseu care include şi trecerea prin faţa sediului ACL Sibiu, relatează Mediafax.

În faţa sediilor PSD, manifestanţii strigă "Jos Guvernul", "Jos Ponta", "Demisia", "Nu puteţi fura cât putem vota", "Ponta, nici nu ştii cât de mic începi să fii", "Ponta, nu uita, ţara asta nu-i a ta".

Manifestanţii au în continuare fluiere, vuvuzele, iar când trec prin faţa sediului ACL scandează numele lui Iohannis, "Victorie", "Iohannis preşedinte".

UPDATE: VIDEO. Peste 3.000 de clujeni, în stradă

Aproximativ 500 de persoane protestează, duminică seară, în Piața Victoriei din Timișoara, față de modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale în diaspora, în timp ce la Arad se scandează "Libertate", relatează Mediafax.

Citește și: UPDATE. Piața Victoriei, blocată de mii de manifestanți. Protest de solidaritate cu DIASPORA și la Cluj și Sibiu. GALERIE FOTO

Oamenii au steaguri tricolore, dar și drapelul fostei regiuni Banat, precum și pancarte cu mesaje precum "Victor Ponta, ghinion, țara s-a trezit din somn", "Suntem mândri de românii noștri" şi "Suntem mândri de voi".

Protestatarii din Timișoara strigă: "Cine nu sare, cine nu sare, ori e cu Ponta, ori e prost de moare", toată lumea din Piața Victoriei sărind pe loc. De asemenea, ei strigă "Hoții", "Timișoara", "Noi suntem români", "Sibiu", "Unitate", "Ponta, demisia" și "DNA să vină să vă ia".

Citește și: VIDEO. Clujenii au ieșit din nou în stradă. 100 de oameni s-au strâns deja în Piața Unirii

Şi la Arad, aproximativ 50 de tineri, membri şi simpatizanţi ai ACL, au ieşit în faţa Primăriei după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, agitând steaguri tricolore şi scandând "Libertate".

O parte din tineri au ieşit din sediul ACL, iar alţii au venit cu maşinile, claxonând pe drum, şi cu toţii s-au adunat în faţa Primăriei Arad, unde se desfăşoară Festivalul Vinului, iar pe scenă evoluează formaţii de muzică populară.

După ce au scandat timp de câteva minute "Libertate", în mijlocul participanţilor la festival, care sunt câteva sute, manifestanții s-au prins în horă. Pentru câteva momente, în rândul acestora a fost prezent şi primarul Aradului şi co-preşedinte al ACL Arad, Gheorghe Falcă, el salutându-i, fără a face declaraţii. Printre manifestanţi s-au mai aflat şi deputatul PNL Mihăiţă Calimente, dar şi alţi lideri ai ACL Arad.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă