10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPROTESTE în Bucureşti şi Cluj, din cauza Legii Medierii. Vezi ce i-a...

PROTESTE în Bucureşti şi Cluj, din cauza Legii Medierii. Vezi ce i-a nemulţumit pe activişti

Activistele pentru drepturile femeilor protestează, vineri, împotriva Legii Medierii, care prevede că orice persoană care vrea să depună o plângere este obligată să treacă întâi pe o şedinţă de informare privind medierea. Activistele cer scoaterea violului din lista acţiunilor asupra cărora se poate efectua o şedinţă de informare privind medierea, în condiţiile în care şedinţa obligatorie se aplică atât în cazurile de drept civil, cât şi în cazurile de drept penal (mai puţin în cazul crimelor).

Citeşte şi CONTROVERSĂ. De ce sunt sfătuite victimele VIOLURILOR să-şi IERTE AGRESORUL

Şase organizaţii pentru drepturile femeilor (Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Partneriat pentru Egalitate, asociaţia Transcena şi Grupul de Intervenţi Feministe),  au organizat un protest care va avea loc vineri, în Capitală, la care şi-au anunţat prezenţa, pe Facebook, peste 800 persoane. De asemenea, şi la Cluj, un grup civic, “Tinerii Mânioşi”, a anunţat că va organiza vineri proteste pentru ca violul să intre pe lista faptelor care nu trebuie să fie mediate.

Totuşi, Legea Medierii trebuia să intre în vigoare, însă, miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat obligativitatea şedinţelor de informare pentru 15 februarie, în cauze civile, şi, pentru cauze penale, până la data intrării în vigoare a noului Cod de Procedură Penală.

Organizaţiile pentru drepturile femeilor au salutat vestea- “victorie parţială şi momentană”- însă au anunţat pe Facebook continuarea acţiunilor de protest.

De asemenea, şi Consiliul de Mediere a precizat, într-un comunicat postat pe pagina oficială, că a luat act de modificarea termenului la care va intra în vigoare obligativitatea şedin’elor de informare. “Consiliul de Mediere a luat act cu preocupare de modificarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor incidente în domeniul medierii şi de modificarea termenului de intrare în vigoare a anumitor articole din lege, modificare inopinată intervenită prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de astăzi”.

Prin includerea violului în Legea Medierii, se dă încă un semnal de permisivitate faţă de o faptă penală gravă şi i se creează violatorului condiţii legale să scape de pedeapsă. Statul validează ideea conform căreia violul poate fi cumpărat, iar suferinţa victimelor, tranzacţionată”, au precizat activistele, într-un comunicat de presă.

“Victimele nu au nevoie de o povară birocratică în plus, nu au nevoie să stea în faţa unor mediatori nepregătiţi şi, cel mai probabil, ne-simpatetici sau chiar ostili intereselor lor. Cerem eliminarea violului din Legea Medierii. Solicităm înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală”, au mai precizat organizatorii.

De asemenea, activistele au mai lansat şi o petiţie online, prin care cer eliminarea violului din lista faptelor care pot fi mediate, semnată, până acum, de peste 1.500 persoane.

Pe de altă parte, iniţiatoarea legii, deputata liberală Alina Gorghiu a precizat, pentru România Liberă, că, dacă victima nu doreşte, poate să nu se prezinte la şedinţa de informare privind medierea. Totodată, ea a precizat că speţele de natură penală au intrat în categoria faptelor ce pot fi mediate la propunerea Parchetelor.

Totuşi, Biroul de Presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a dorit să comenteze vizavi de medierea conflictelor de natură penală, privind declaraţiile Alinei Gorghiu, întrucât a apreciat că solicitarea RL nu se înscrie în dispoziţiile Legii 544/2001 (Legea liberului acces la informaţii)

Vineri, protestele se vor desfăşura în Bucureşti, în Piaţa Sf. Anton, începând cu ora 18.00, iar în Cluj, în Piaţa Unirii, de la ora 17.00.

Cele mai citite

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

CSM amână soluţionarea cererii de suspendare din funcţie a judecătoarei din dosarul în care este implicat Vlad Pascu

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, pentru data de 24 aprilie, soluţionarea propunerii Inspecţiei Judiciare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă