12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Proteste în București și Cluj față de imunitatea parlamentarilor. Care sunt...

UPDATE: Proteste în București și Cluj față de imunitatea parlamentarilor. Care sunt nemulțumirile protestatarilor

UPDATE: Aproximativ 100 de persoane protestează la Universitate, miercuri seară, faţă de avizul negativ dat de senatori în cazul cererii procurorilor DNA de reținere și arestare a lui Dan Şova şi a procurorilor DIICOT de începere a urmăririi penale faţă de Varujan Vosganian, informează Mediafax.

Oameni de toate vârstele s-au adunat, miercuri seară, în zona fântânii de la Universitate, pentru a protesta faţă de respingerea de către Senat a cererii procurorilor de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Șova, dar și a cererii procurorilor DIICOT față de începerea urmăririi penale față de Varujan Vosganian, vor dat în 12 februarie.

Ei afişează şi scandează mesaje precum “Vrem dreptate!”, “Fără imunitate!”, “DNA să vină să vă ia! Şova + Vosganian”, “Nu şovăim” sau “Dan ş-o va lua”.

”Sunt contra imunității parlamentare. Nu trebuie să existe două categorii de oameni în România, toți suntem egali în fața legii. Personal, sunt revoltată de reprezentanții României și de poziția pe care aceștia o adoptă față de lege”, a declarat pentru România Liberă o tânără, care spune că nu se așteaptă la nicio schimbare, ci la o conștientizare mai mare din partea opiniei publice.

O altă protestatară a declarat că a ieșit în stadă ”de silă”. Ea a argumentat că ”niciun parlamentar nu trebuie să beneficieze de falsa imunitate” și a subliniat că niciun protest ”nu are nicio sansă dacă nu există dialog”.

Prin afișele pe care scrie ”nimeni nu e mai presus de lege”, protestatarii vor să tragă un semnal de alarmă clasei politice din România. Ei sunt indignați de modul în care decurg lucrurile în Parlamentul românesc și spun că nu e normal ca ambasadele din afara țării să ”ne tragă de urechi”.

”Poporul român nu trebuie să fie urecheat de nimeni”, a declarat pentru România Liberă Valentin Cernea.

El a declarat că este indignat de măsura luată de Parlament în cazul lui Dan Șova, argumentând că ”este cea mai proastră măsură posibilă”.

Valentin Cernea a spus, totodată că se așteaptă ca protestele să continue și în zilele următoare și speră la un rezultat.

”Mai am o speranță că se poate schimba ceva. Atâta vreme cât suntem parte a Uniunii Europene, trebuie să ne merităm locul”, a declarat un român care locuiește în Canada.

———

553 de persoane au anunțat că vor participa la un protest, vineri la ora 18.00, la Piața Unirii din Cluj, împotriva imunității parlamentare.

”Milităm pentru menținerea i munitatii doar pentru declarații politice. Nu dorim folosirea ei că paravan pentru infractori!  Ne vedem vineri la ora 18 în Piață Unirii din Cluj!  UPDATE: Dan Șova a rămas cu imunitate! Parlamentarii continuă să își bată joc de popor și de justiție, ignorând mesajul transmis în noiembrie de stradă. E timpul să le reamintim de ce am ieșit în noiembrie!”, scrie pe grupul protestatarilor din Cluj,

De asemenea, și în București va avea loc un protest, în seara zilei de miercuri, la ora 18.00, în Piața Universității. Pe pagina de Facebook a fost postat același mesaj. 

Citește și: Dan Șova rămâne cu imunitatea parlamentară. Primele declarații ale senatorului

Protestele au loc după ce Senatul a votat împotriva încuviințării cererii de arestare formulată de DNA în cazul lui Dan Șova. Senatorul PSD este acuzat că a săvârșit trei infracțiuni de abuz în serviciu, privind atribuirea unor contracte ilegale la companiile energetice Turceni și Rovinari. 

Totodată, Dan Șova, urmărit penal din iulie 2014 în acest dosar, ar fi trimis la DNA, la sfârșitul lunii februarie, 11 procese verbale false, prin care încerca să se dezvinovățească de implicarea în încheierea celor trei contracte semnate cu complexele Turceni și Rovinari.

Cele mai citite

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă