14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProteste la Curtici şi Vaslui faţă de explorarea gazelor de şist

Proteste la Curtici şi Vaslui faţă de explorarea gazelor de şist

O mie de arădeni au ieşit aseară în stradă la Curtici pentru a susţine agricultura locală, în detrimentul exploatării gazelor de şist. Zona Aradului a fost concesionată pentru explorare unei companii ce face parte din grupul maghiar MOL şi care a anuţat în mai multe rânduri că va căuta în zonă petrol şi gaze naturale. Proteste au fost şi la Vaslui, unde 150 de oameni au ieşit în stradă. Nu vor explorarea gazelor de şist nici la Pungeşti, nici în alte comune unde sunt amplasate sondele companiei Chevron.

Acompaniaţi de sunetul clopotelor, o mie de arădeni au mărşăluit tăcut pe străzile din Curtici pentru a arăta că sunt împotriva gazelor de şist.

„Ne apărăm sănătatea şi viaţa noastră şi a urmaşilor noştrii. Protestăm împotriva exploatatorilor şi exploratorilor gazelor de şist care pe lângă că ne distrug sănătatea şi viaţa noastră mai atentează şi la pământul roditor din Curtici”, a spus unul dintre participanţii la protest.

„Protestăm împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în această zonă cu agricultură performantă şi deplângem lipsa de logică a a Guvernului”, a spus un alt manifestant.

Cu toate că firma care a câştigat dreptul de explorare în zonă şi a anunţat în mai multe rânduri că nu va căuta gaze de şist, locanicii nu se lasă uşor convinşi şi spun că nu vor lăsa nici în ruptul capului ca pământul lor roditor să ajungă pârloagă.

„Au venit la mine anul trecut, în 2013, în nenumărate rânduri. Şi au spus foarte clar, pe faţă: da domnule, vrem gaze de şist”, a spus Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

„Vom da încă o hotărâre de consiliu prin care vom interzice exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, după aceea vom organiza alte manifestaţii de acest gen şi, în final, dacă nu vom fi ascultaţi, vom face şi un referendum local”, a declarat Nicolae Aaniţei, primarul din Curtici.

Perimetrul de explorare în care este inclusă zona Aradului cuprinde o suprafaţă de peste 560 de kilometri pătraţi. Compania spune că prima fază a operaţiunilor va dura 6-7 luni şi nu va implica nici explozii şi nici forări de puţuri.

Şi în Vaslui, oamenii au ieşit să protesteze contra gazelor de şist, în ciuda celor -15 grade din termometre.

„Stop Chevron, Stop Chevron, Stop Chevron, Stop Chevron”, au scandat protestatarii.

Ei ameninţă că, dacă autorităţile nu le vor respecta cerinţele, vor organiza din ce în ce mai multe mitinguri.

„Să dea o lege prin care să interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice”, a spus Marius Ignat, lider al protestatarilor.

„Contestăm toate autorizaţiile, avizele de mediu şi de asemenea să depunem plângere împotriva jandarmeriei pentru a părăsi zona Pungeşti”, a spus un manifestant.

Localnicii din Pungeşti sunt cei mai supăraţi. În comuna lor, compania Chevron a amenajat deja şantierul unde va fi amplasată sonda de forare.

„Noi, practic, nu suntem împotriva gazelor de şist. Suntem împotriva metodei prin care vor să extragă. Metodă dăunătoare care otrăveşte apa, aerul, pământul”, a spus un localnic.

Protestatarii şi-au programat deja următorul miting. Săptămâna viitoare vor ieşi din nou în stradă potrivit digi24.ro.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă