12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. REVOLTE în 20 închisori românești. Sute de deținuți refuză hrana. Prună...

FOTO+VIDEO. REVOLTE în 20 închisori românești. Sute de deținuți refuză hrana. Prună nu ia în calcul destituirea șefului ANP

UPDATE 15.15: Un singur deținut de la  Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu mai refuza hrana, iar orice alt tip de protest a încetat, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu, Bogdan Roşu, citat de Agerpres.

„Astăzi, un singur deţinut de la Penitenciarul Giurgiu a refuzat hrana după ce ieri, la orele prânzului un număr de opt deţinuţi au refuzat hrana. La această oră la Penitenciarul Giurgiu este linişte şi numai există nicio formă de protest după ce zilele trecute au fost situaţii când deţinuţii au aruncat pe ferestre hârtii aprinse ori au bătut cu diverse obiecte în grilajele de la camerele de detenţie”, a precizat Bogdan Roşu. 

UPDATE 14.50:  Toţi deţinuţii de la Penitenciarul Mărgineni din judeţul Dâmboviţa au acceptat, joi, hrana la masa de prânz, a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Mărgineni, Elena Oană, pentru Agerpres.

Joi dimineaţă, 45 dintre aceştia au refuzat hrana în semn de protest faţă de supraaglomerarea din penitenciar şi faţă de calitatea hranei.

„’În urma evenimentelor din ultimele zile şi la Penitenciarul Mărgineni au avut loc forme de protest. Azi-noapte au incendiat o cameră de deţinere, fără victime, s-a intervenit prompt. În momentul acesta situaţia este sub control, toţi deţinuţii au servit masa de prânz şi este linişte. De dimineaţă au fost 45 de persoane care au refuzat hrana”, a spus purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Mărgineni.

UPDATE 14.36: Mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi protestează, joi, pe acoperişul clădirii principale a instituţiei. Este a patra zi de proteste în penitenciarul ieşean, potrivit News.ro.

UPDATE 12.36: Protestul deținuților continuă și joi. Astfel, sute de deținuți din 20 de penitenciare au refuzat hrana, informează Agerpres.

Astfel, joi au refuzat hrana 268 de persoane de la penitenciarul din Botoșani, 124 de la Iaşi, doi de la Poarta Albă, trei  de la Oradea, 15 de la Miercurea Ciuc, unul de la Giurgiu, 56  de la Vaslui,  șase de la Bucureşti – Jilava, 68 de la Tulcea, 133 de la Bistriţa, şase de la Deva, 27 de la Aiud, 43 de la Bacău, 45 de la Mărgineni, unul de la Arad, 10 de la Târgu Mureș.

UPDATE 10.05: Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, joi dimineață, că nu consideră oportună destituirea directorului Autorității Naționale de Penitenciare (ANP). Ea a precizat că îi evaluează activitatea lui Cătălin Bejan, dar că nu trebuie schimbată conducerea într-o perioadă de criză. 

Joi dimineață, la Iași, 24 de deținuți au refuzat să ia micul-dejun. Revoltele s-au extins în 14 penitenciare. 

08.21: Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, miercuri, într-o emisiune la Realitatea TV, că situaţia tensionată din penitenciarele din România poate fi rezolvată prin negocieri şi dialog, potrivit Agerpres.

„Nu este uşor pentru Administraţia Penitenciarelor să gestioneze o situaţie de criză. Administraţia Penitenciarelor, cu ajutorul Ministerului de Interne, probabil şi cu ajutorul unor negocieri (…) vor reuşi să rezolve această situaţie. Vor dura câţiva ani pentru asta, trebuie început de undeva şi merită acest lucru. Nu împărtăşesc ideea că cei care sunt în penitenciar trebuie să fie chinuiţi. Mai degrabă trebuie să ne gândim că aceşti oameni au nevoie de solidaritatea noastră, au nevoie de aducerea lor înapoi, la valorile noastre comune”, a spus Dîncu. 

În context, el a subliniat că este nevoie şi de o dezbatere publică pentru a convinge societatea de necesitatea investiţiilor în penitenciare. 

„Este nevoie să convingem societatea, pentru că în acest moment societatea noastră nu este convinsă că trebuie să facem investiţii. Sunt mulţi oameni care spun, şi am văzut reacţiile pe care le au pe site-urile noastre în zona justiţiei, că trebuie să dăm bani la şcoli, să dăm bani la spitale şi nu să dăm bani la puşcării. Trebuie să înţelegem că scopul este reinserţia socială pentru această zonă a penitenciarelor. Cu adevărat există mari probleme în penitenciare, dar nu o să putem să le rezolvăm peste noapte”, a adăugat Dîncu. 

Vicepremierul a admis că poate fi vorba lipsa de organizare, dar, în acelaşi timp a evidenţiat de supra-aglomerarea şi lipsa de resurse. 

Dîncu a anunţat că se lucrează la un raport referitor la respectarea drepturile omului în închisori. „Se vor face rapoarte în acest sens. O să vedem la următoarea şedinţă de guvern, sigur vom avea o informare şi vom discuta şi despre aceste lucruri. Înţelegem că oamenii trag un semnal de alarmă când se revoltă în puşcării, dar, pe de altă parte (…) au fost asiguraţi de ministrul Justiţiei că se cunoaşte problema, că a studiat această problemă cu atenţie şi se lucrează la ea. Cred că ar trebuie să fie relevant şi pentru ei pentru că altfel îşi complică foarte mult situaţia. Noi ne obligăm ca guvern să lucrăm la acest proiect, dar este o problemă sistemică. Nu este foarte simplu în acest moment, vom aloca resurse pentru ce se poate face şi vom declanşa un proces care cu siguranţă este pe termen lung”, a adăugat el.

UPDATE joi, 07.57: Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat că, miercuri, până la ora 23.00, deținuții au protestat în 12 penitenciare din țari, potrivit Agerpres.

UPDATE 21,15: Protestul deținuților ajunge miercuri seară și la penitenciarul Jilava, deși ministrul Justiției, Raluca Prună, lansase anterior un apel la calm către deținuți.

UPDATE 18,00: Printre persoanele care protestează în închisori se află și o serie de VIP-uri, condamnate pentru fapte penale. Unul dintre protestatari a fost Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.

UPDATE 17,15: Ministrul Raluca Prună a declarat la București că, în calitatea pe care o are, de ministru al Justiției, nu va accepta “nicio măsură sub presiune”.

UPDATE 15.56:  Directorul Penitenciarului Oradea, Ioan Ilea, a declarat miercuri, că în instituţie nu sunt deţinuţi în refuz de hrană, potrivit Agerpres.

Cele cinci persoane private de libertate care au hotărât să nu mănânce de dimineaţă, în semn de solidaritate cu colegii din alte penitenciare din ţară, au luat masa de prânz. 

„Au refuzat masa de dimineaţă cinci deţinuţi. Procedura de refuz de hrană este mai complexă, de aceea ne ferim să spunem că sunt sau au fost în refuz de hrană, dar putem să folosim sintagma că au refuzat să mănânce masa de dimineaţă”, a precizat Ilea. 

Acesta a explicat că, pentru a fi declaraţi în refuz de hrană, ar fi necesare trei mese refuzate consecutive. După aceasta, deţinuţii vorbesc cu directorul şi cu medicul penitenciarului, iar dacă aceştia nu reuşesc să-i convingă, este sesizat judecătorul de supraveghere, care îi audiază şi abia apoi se poate spune că se află în refuz de hrană. 

„În prezent, nu avem deţinuţi în refuz de hrană. Cu cei cinci care au refuzat să ia mâncare am avut o discuţie, prin colegii mei şi personal, lucrurile părând să meargă spre normal. Cum vor evolua? Cât timp merg pe media ştirile din alte unităţi, nu putem să preconizăm. La amiază, aceşti deţinuţi au mâncat. Ei spun că vor să fie solidari cu ceilalţi, din alte penitenciare”, a mai spus el.

UPDATE 14.47: Câteva zeci de deținuți de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă (PRMS) din Tulcea au protestat, miercuri după-amiază, în semn de solidaritate cu colegii din alte instituţii din ţară, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al PRMS, Ion Rotaru, a declarat că în timpul protestului, care a durat aproape o oră şi jumătate, persoanele private de libertate au solicitat condiţii mai bune de cazare şi graţiere, în timpul acţiunii neînregistrându-se manifestări violente. 

„PRMS este considerat unul din penitenciarele noi din ţară, fapt confirmat şi de numărul solicitărilor primite pentru transfer în instituţia noastră, iar protestul persoanelor private de libertate a fost doar în semn de solidaritate”, a precizat Rotaru. 

Reprezentantul PRMS a menţionat că, spre deosebire de ce se întâmplă în alte instituţii din ţară, nicio persoană privată de libertate din judeţ nu a refuzat prânzul.  Recent, potrivit sursei, angajaţii instituţiei tulcene au finalizat lucrări de îmbunătăţire a condiţiilor de cazare în penitenciar. În momentul de faţă, în PRMS Tulcea, inclusiv în secţia din Chilia Veche, se află 1.113 persoane, capacitatea instituţiei fiind de 1.200 de locuri. 

Acesta este primul protest colectiv din ultimii 12 ani înregistrat în PRMS Tulcea. 

UPDATE 14.20: Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că nu dorește să facă comentarii și că ”vom comunica când vom avea ce”. 

14,15: Și în Penitenciarul Rahova a început protestul: 20 de deţinuţi refuză hrana în semn de solidaritate cu manifestările din celelalte închisori din ţară, a declarat, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a închisorii, Gabriela Livadariu.

13.14: Deținuții de la opt din cele 45 de penitenciare din țară protestează, de două zile, față de condițiile din detenție, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), citată de Agerpres.

Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie. Ei reclamă supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată. 

ANP arată, într-un comunicat de presă, care este situaţia pentru fiecare penitenciar, până miercuri, la ora 11.00. Astfel, la Penitenciarul Iaşi nu există manifestări violente, însă 480 de deţinuţi au refuzat hrana. Similat, 50 de deținuți de la Penitenciarul Poarta Albă sunt în greva foamei. La Penitenciarul Botoşani, deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, opt deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. 

Totodată, au mai refuzat hrana cinci deținuți de la Penitenciarul Oradea, 81 de la Penitenciarul Miercurea Ciuc, un deținut de la Penitenciarul Giurgiu, 43 de la Penitenciarul Vaslui, nouă de la Penitenciarul Brăila.

„Având în vedere implicaţiile medicale, accentuate şi de perioada caniculară, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi exprimă public îngrijorarea faţă de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că, la nivelul tuturor unităţilor, angajaţii au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate”, declară ANP. 

UPDATE 12.43: Mai mulți deținuți de la Penitenciarul din Iași au reluat, miercuri, protestul, potrivit Digi24.

UPDATE 12.28: Și deținuții de la Poarta Albă continuă, miercuri, protestul, informează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, maiorul Gabriel Botezan, a declarat că deţinuţii se declară solidari cu protestele din celelalte penitenciare din ţară. 

„Protestul decurge paşnic, nu au avut loc confruntări paznicii şi nici nu au existat tentative de provocare din partea acestora, cu excepţia unui episod puţin mai tensionat ce a avut loc marţi, când aproximativ 20-30 de civili ce s-au declarat rude ale deţinuţilor au organiza un protest spontan în faţa accesului sectorului de detenţie de la Poarta Albă al penitenciarului. Am solicitat sprijin prin 112 şi au sosit forţele de intervenţie rapidă care au descongestionat perimetrul de securitate creat de Grupa de Intervenţie a Penitenciarului”,  a declarat Gabriel Botezan. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului, în sectorul central din localitatea Poarta Albă îşi execută pedepsele 900 de persoane, iar 200 dintre deţinuţii au refuzat miercuri, pentru a doua zi consecutiv, să primească hrană. 

„Refuzul de hrană al deţinuţilor este motivat de aceştia ca o formă de protest faţă de tergiversarea adoptării unei legi a graţierii colective, dar şi faţă de condiţiile de detenţie şi mai ales de cazare în celule”, a precizat Gabriel Botezan. 

UPDATE 12.21: Șapte deținuți de la penitenciarul Botoșani au reușit să se urce pe acoperișul uneia dintre clădiri, a declarat jurnalistul Tudor Chiriac, la Digi24.

————

Deținuții din penitenciarele din Iași, Miercurea Ciuc, Poarta Albă și Botoșani au început să protesteze, dându-și foc la haine, față de condițiile din închisori. Cel mai recent caz este la Botoșani, unde persoanele private de libertate protestează de marți seară. 

Astfel, la Penitenciarul Botoșani, deținuții care au fost scoşi în curtea unităţii de detenţie bat cu sticle în gardurile de metal şi strigă “Hoţii!”, în timp ce persoanele rămase în celule trag de gratii. La geamul unei celule mai mulţi deţinuţi au scos un cearceaf alb pe care au scris “Greva foamei, noi nu avem viaţă, vrem dreptate!”, conform stiri.botosani.ro

Lucrătorii Penitenciarului au solicitat, din nou, miercuri prezenţa unui echipaj de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. 

 

Protestul a început marți seara, când zeci de deținuți au ieșit la geamuri și au scandat, au bătut în gratii și și-au incendiat hainele. Totodată, ei au refuzat să mănânce și au aruncat hrana pe jos. Potrivit stiri.botosani.ro, deținuții au scandat „Hoții! Hoții”, „Jos comunismul”, „Libertate”, „Vrem dreptate!”.

Directorul închisorii a precizat că protestul deținuților a fost organizat în semn de solidaritate cu protestatari din alte penitenciare.

Citește și: Proteste la Penitenciarul din Iași. Conducerea închisorii negociază cu deținuții

 „Am fost printre ei, am discutat cu ei, am înțeles că protestul a apărut că semn de solidaritate față de mișcările organizate de deținuții din alte unități din țară. Ei nu au ceva cu noi, nu solicită ceva de la noi, ci s-au aliat protestelor naționale cauzate de condițiile de detenție. Cât timp nu sunt violenți cu personalul Penitenciarului, și garantez că așa ceva nu se va întâmpla, nu vom apela la nicio echipă de intervenție“, a declarat Dan Brehuiescu.

De frica unui incendiu, conducerea penitenciarului a solicitat sprijinul pompierilor. Astfel, la fața locului a fost adusă, preventiv, o autospecială cu apă și spumă. Totodată, mai mulți angajați ai penitenciarului au fost chemați de acasă.

 

Proteste au avut loc, luni seară și marți, și la penitenciarul de maximă siguranță din Iași. Ei au protestat începând de luni, acuzând condițiile proaste de detenție. Au dat foc unei celule, iar Avocatul Poporului a anunțat că va demara o anchetă. 

Citește și: Proteste la Penitenciarul din Iași. Conducerea închisorii negociază cu deținuții

Totodată, și deținuții de la  Penitenciarul Poarta Albă din Constanța s-au alăturat protestului din Iași și Botoșani. Astfel, În jur de 200 de deținuți și rude ale acestora au protestat marți seară față de condițiile de detenție, fiind nevoie de intervenția mascaților, potrivit televiziunilor de știri, infornează HotNews.ro. La Poarta Albă, 200 de deținuți ar fi intrat în greva foamei, potrivit presei locale.

Și deținuții de la Penitenciarul Miercurea Ciuc au început să protesteze. Astfel, în cursul nopții de marți spre miercuri, s-a intervenit cu gaze lacrimogene pentru liniștirea unor deținuți violenți verbali dintr-o cameră. Purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului Miercurea Ciuc, agent principal Ionela Alexandra Chiţan, a declarat, pentru Agerpres, că protestul a început marți, la prânz. Astfel, 132 dintre deţinuţi, din 360, au refuzat masa, iar în cursul serii numărul a scăzut la 93. De asemenea, după-amiază, au început să facă gălăgie şi au solicitat îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi prelungirea programului tv după ora 23.00, în condiţiile în care, în timpul Campionatului European de Fotbal aveau voie să se uite la meciuri până după această oră. 

Potrivit sursei citate, în cursul serii, deţinuţii dintr-o cameră au fost violenţi verbal, au încercat să aprindă nişte cârpe dar s-au speriat şi le-au stins singuri şi pentru că era trecut de miezul nopţii, Grupa de Intervenţie a penitenciarului a folosit gaza lacrimogene pentru imobilizarea lor şi s-a dispus cazarea lor în camere separate. 

„Protestul colectiv a încetat după ora 24.00, când a intervenit Grupa de Intervenţie. (…) Deţinuţii dintr-o cameră s-au manifestat mai violent şi atunci a fost nevoie de intervenţia noastră cu gaz lacrimogen şi imobilizare. (…) S-a dat gaz lacrimogen şi i-am scos cu cătuşe din cameră şi i-am relocat la alte patru camere. Au fost prezentaţi la cabinetul medical şi apoi conduşi spre alte patru camere de deţinere care erau goale şi i-am cazat separat, tocmai pentru a anihila orice formă de protest”, a declarat Ionela Alexandra Chiţan. 

Ea a spus că, momentan, lucrurile sunt calme, deţinuţii s-au odihnit şi nu se întâmplă nimic deosebit, dar din dispoziţia directorului penitenciarului fiecare activitate care se desfăşoară este supravegheată de membrii Grupei de intervenţie. 

În curs de actualizare 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă