14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialProtestele din Constanța au divizat societatea civilă

Protestele din Constanța au divizat societatea civilă

Circa șase mii de constănțeni au ieșit în stradă, vineri, în memoria victimelor de la Colectiv și pentru a protesta împotriva clasei politice.

Este un număr de necrezut pentru o societate civică anchilozată (și/sau partizană politic) după aproape 15 ani de domnie a primarului Radu Mazăre. Din păcate, acest record a fost umbrit de problemele care au apărut în interiorul protestatarilor.

În fiecare seară în care s-a ieșit în stradă am remarcat o luptă între liderii mișcării, pentru a controla mulțimea.

Vineri, lucrurile au fost la un pas de a degenera. La un moment dat, cele circa 2.000 de persoane care se aflau în fața prefecturii au avut de ales: fie să stea acolo, așa cum le spunea la portavoce unul dintre lideri, Codruț Burdujan, fie să plece în marș, așa cum le cerea un altul, Marius Vințeanu, manager de agenție de turism, tot la portavoce.

Primul spunea că dacă se pleacă se disipează mulțimea, al doilea acuza că dacă se stă pe loc, în fața unei clădiri goale, mesajul nu este eficient. După câteva invective, mulțimea s-a separat.

Un protest politizat

Protestatarii nu s-au înțeles nici în ceea ce privește politizarea mitingurilor. Deși unii spuneau că nu doresc politizarea acțiunilor, vineri seară în capul coloanei trona un banner prin care se cerea demisia primarului interimar al Constanței, Decebal Făgădău.

Mesajul a fost creat de Andrei Chivu, un tânăr nemulțumit de activitatea edilului. “Eu l-am scris bre, dacă matale aștepți să te prăjești într-un club (cum era să se întâmple la Culture) până să ceri demisia locală, atunci e treaba matale“, a răspuns el acuzațiilor venite din partea unor constănțeni, pe Facebook.

Au fost taxați și foști politicieni veniți la protest. Cătălin Anghel, un antreprenor care s-a implicat în viața civică în ultimii ani, a fost înjurat și i s-a cerut să plece. Vina sa? “A încercat să candideze la Parlamentare și a făcut parte din Forța Civică“, ne-a spus Maria, o asistentă medicală care recunoaște că este o fire vulcanică.

Elevii s-au retras

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a anunțat că se delimitează public de desfășurarea și organizarea manifestațiilor publice petrecute în municipiul Constanța, în decursul acestei săptămâni. „Din nefericire, anumite grupuri de interese au profitat de aceste manifestații publice, organizate ca urmare a tragediei petrecute în București în seara zilei de 30 octombrie, pentru a câștiga capital de imagine. Aceste proteste au fost demarate de către activiștii civici din Constanța, printre care m-am regăsit și eu, fiind revoltat de tragicul incident din clubul Colectiv. Pe măsură ce protestele au luat amploare, anumite persoane și-au dorit să pună stăpânire pe aceasta inițiativă civică, drept pentru care începând cu acest moment mă retrag din această activitate, si consider că protestele civice au luat sfârșit“, a declarat Andrei-Eduard Burghelia, vicepreședintele Asociației Elevilor din Constanța.

Cel mai mare număr de protestatari s-a înregistrat vineri: circa 6.000.  

REVENDICĂRI

În timpul săptămânii a circulat o listă cu 18 revendicări. Printre ele se numără:

1. Vrem ca noul premier să nu facă parte din PSD, PNL, UNPR sau orice alt partid politic care a  controlat ţara în ultimii ani şi care a sufocat orice partid sau iniţiativă nouă.

2. Vrem scăderea la 300 a numărului de deputați și vrem ca la alegeri să participe minimum 10 partide.

3. Vrem confiscarea averilor ilicite

4. Vrem oprirea finanţării cultelor şi impozitarea veniturilor acestora.

5. Vrem revizuirea, scăderea birocraţiei, transparentizarea, simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea societăților comerciale.

6. Vrem protejarea pădurilor şi înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale.

7. Vrem eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcționarea partidelor locale şi partidelor noi.

8. Vrem alegerea primarilor şi preşedinţilor de CJ în două tururi de scrutin.

9. Vrem implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu.

10. Vrem acord politic naţional pentru siguranţa clădirilor.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă