16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialProtestele împotriva Kronospan continuă. Aproximativ 200 de persoane au protestat la Alba...

Protestele împotriva Kronospan continuă. Aproximativ 200 de persoane au protestat la Alba Iulia

Aproximativ 200 de persoane care se opun construirii unei alte fabrici de formaldehidă, investiţie a Kronospan, au protestat, pentru prima dată de când au început mitingurile, la Alba Iulia, pichetând sediile APM, Gărzii de Mediu şi Prefecturii, în timp ce la Sebeş au ieşit în stradă 400 de angajaţi, informează Mediafax

Locuitorii din Sebeș care se opun intenţiei Kronospan de a pune în funcţiune o nouă fabrică de formaldehidă au mers, duminică, în faţa sediului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) şi Gărzii de Mediu, unde s-au manifestat zgomotos, cu sirene şi vuvuzele, şi au scandat "Jos Mafia!”, "La puşcărie, la puşcărie!”, "DNA, DNA, APM e agenda ta !” sau "Afară, afară cu Kronospan din ţară!”.

Unii dintre protestatari au afişat pancarte cu mesaje precum "Agenţia pentru Protecţia Poluatorilor”, "Noi vă plătim să ne apăraţi, voi ne trădaţi”, "Plecaţi, plecaţi şi nu ne mai poluaţi!” şi "Kronospan, nu uita, vine revoluţia”.

Citește și: Cinci dintre opozanţii Kronospan s-au ales cu procese penale. La cât se ridică valoarea daunelor materiale

O delegaţie a protestatarilor a intrat în sediile celor două instituţii, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai acestora, cărora le-au înmânat câte o petiţie semnată de peste 6.000 de oameni prin care se cere interzicerea activităţii industriale poluante de pe platforma companiei Kronospan din Sebeş.

Directorul APM Alba, Mihaela Mih Dehelean, le-a spus reprezentanţilor protestatarilor că instituţia pe care o conduce îşi va face datoria, aşa cum prevede legea.

"Din punctul meu de vedere nu este nevoie să denigraţi instituţiile statului, trebuie să aveţi încredere în noi că ne facem datoria. Puteţi întreba şi noi vă răspunde de fiecare dată (…). Cu toţii ne dorim să respirăm un aer curat, dar vă repet, aplicăm legea şi tot ce facem trebuie să fie în concordanţă cu legea”, a spus Mihaela Mih Dehelan.

Citește și: Scandalul din Sebeş: Kronospan, obligată să refacă studiul de impact asupra sănătăţii

La rândul său, şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, le-a transmis protestatarilor că le stă la dispoziţie 24 din 24 de ore şi îi roagă să îl sesizeze oricând consideră că este încălcată legislaţia de mediu.

El a afirmat că Garda de Mediu nu are aparatură de măsurătoare proprie, însă, conform legii, lucrează cu laboratoare specializate şi acreditate pentru măsurătorile privind calitatea aerului.

Cei aproximativ 200 de protestatari au pornit apoi într-un marş pe străzile oraşului până la Prefectura Alba, scandând diferite lozinci şi manifestându-se zgomotos, cu fluiere, sirene şi vuvuzele.

Delegaţia protestatarilor a înregistrat o petiţie şi la Prefectura Alba, însă aici au înmânat-o funcţionarilor, pentru că prefectul Gheorghe Feneşer nu se afla în sediu.

În acelaşi timp, la Sebeş, aproximativ 400 de angajaţi ai companiei Kronospan şi membri ai familiilor acestora s-au adunat în faţa Primăriei, oamenii spunând că au decis să iasă şi ei în stradă deoarece se tem că protestele din ultima perioadă împotriva companiei le-ar putea pune în pericol locurile de muncă.

Ei au manifestat paşnic şi au spus că doresc să transmită faptul că societatea Kronospan îşi desfăşoară legal activitatea şi îndeplineşte toate condiţiile de mediu impuse de legislaţia românească.

Unii dintre protestatari au afişat pancarte cu mesaje precum "Vocea Sebeşului este aici”, "Lumea-i rea, dilema-i mare, tu pe cine să crezi oare?” sau "Autorităţi daţi răspuns la ce a rămas fără răspuns”.

În final, oamenii i-au cerut public primarului din Sebeş, Alexandru Dăncilă, să intervină în acest conflict, deoarece manifestările din stradă ale opozanţilor afectează grav imaginea companiei şi le pun în pericol locurile de muncă.

Citește și: Sebeș: Războiul formaldehidei înfierbântă spiritele

Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.

Investiţia companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi a generat proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor.

În fiecare duminică din acest an, la Sebeş au avut loc proteste, numărul participanţilor variind între câteva sute şi 1.500 de oameni. Protestele sunt organizate de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, înfiinţat de mai mulţi localnici susţinuţi de organizaţii ecologice, care se opun construirii noii fabricii de formaldehidă în Sebeş, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Oamenii susţin că Kronospan nu respectă legislaţia europeană, poluează şi le afectează sănătatea.

Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă