9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialProtestele la mina Băița continuă. 15 mineri au intrat în greva foamei

Protestele la mina Băița continuă. 15 mineri au intrat în greva foamei

În timpul protestelor de la mina Băița, 15 ortaci au intrat, luni, în greva foamei, începând cu ora 15.00, a declarat Gheorghe Pintea, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bihor, potrivit Agerpres

”Am dispus ca o ambulanță tip C, cu medic, să se deplaseze la fața locului pentru ca oamenii să fie evaluați până la ora 19.00 pentru a ști care este starea lor de sănătate, ce boli au, ce vârstă etc. Deocamdată sunt 15 care au anunțat că intră în greva foamei. Sunt 14 bărbați și o femeie, din rândul angajaților care protestează la suprafață, nu cei din subteran”, a declarat Gheorghe Pintea.

Citește și: A treia zi de proteste la mina Băița. Încă doi ortaci s-au blocat în subteran

Protestele minerilor de la Mina Băița au început marți, 25 august, când 11 mineri s-au baricadat în subteran. A doua zi, s-au alăturat acestora și alții, astfel încât, în prezent, în jur de 50 de mineri, atât de la firma de stat Băița SA, cât și de la una privată, se află în continuare în subteran, iar alți angajați ai companiei de stat protestează, în semn de solidaritate, la suprafață.

Minerii solicită să își poată continua activitatea la exploatarea de calcar, întreruptă de ANRM. De asemenea, protestatarii au solicitat oficialilor de la Ministerul Economiei și de la ANRM să vadă, la fața locului, condițiile de muncă.

”Ei protestează pentru drepturile Băiței Bihor privind exploatarea de calcar și pentru avizul de calcar ce a fost retras de ANRM. Iar cei de la African Resources protestează pentru asocierea pe licența de exploatare a minereurilor polimetalice”, a declarat, Ovidiu Dăescu, directorul Băița SA.

Doi reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) s-au deplasat joi, 27 august, în zonă, dar nu s-au întâlnit cu minerii, ci doar cu persoane din conducerea societăților, la sediul Băița din Ștei. Minerii au anunțat pentru ziua de luni, că începând cu ora 15,00 vor intra în greva foamei, până când “dreptul lor de a munci le va fi respectat”, adică până la reluarea exploatărilor.

Ministerul Economiei a precizat, într-un comunicat, că, din anul 2004 și până în prezent, firma S.C. Băița Bihor S.A exploatează calcar, prin exploatarea zăcămintelor de suprafață în baza acordului de asociere pe licența de exploatare nr. 999/1999, care este o licență doar de exploatare minereuri de adâncime.

”Cu toate că știau că obțin dreptul de exploatare calcar prin asocierea asupra licenței de exploatare nr 999/1999 doar asupra zăcămintelor de adâncime, reprezentanții S.C Băița Bihor S.A au extras din carierele de suprafață aproape 500.000 de tone de calcar, însușindu-și astfel fără drept profitul realizat prin această acțiune. Și această posibilă faptă de natură penală a fost sesizată organelor judiciare competente”, se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul Economiei a sesizat Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul MECT și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii rpivind săvârșirea unor fapte de natură penală.

Citește și: SCANDAL la mina Băița. Compania asociată cu Băița SA îi cere demisia prefectului

La rândul ei, ANRM a solicitat firmelor implicate în exploatarea de la Băița să facă demersurile legale pentru a obține licența sau permisul de exploatare la suprafață a calcarului, deoarece din 2005 până în 2013 aceste firme au exploatat ”în afara legii”.

Activitatea companiei de stat SC Băița SA, care are 180 de angajați, este dependentă de cea a firmelor private SC Băița Bihor SA și African Resources (fostă Mineral Mining), care au 79, respectiv 36 angajați, cele două firme private având contracte de întreținere a echipamentelor și de evacuare a apei din galerii cu firma de stat. 

Cele mai citite

Decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis. Președintele a acordat drapelul de luptă Direcţiei Generale de Protecţie Internă din MAI şi Institutului „Cantacuzino”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 26 martie 2024, mai multe decrete. Printre acestea se află și decretele privind acordarea Drapelului de luptă...

Camere video în școli pentru siguranța elevilor

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că utilizarea camerelor video în școli va garanta siguranța elevilor. De altfel, instituțiile abilitate și persoanele autorizate vor avea...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă