10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. O delegaţie a sindicaliștilor din învățământ a fost primită la Cotroceni,...

UPDATE. O delegaţie a sindicaliștilor din învățământ a fost primită la Cotroceni, după ce mii de profesori au mărșăluit prin București

UPDATE 14:50. O delegaţie a sindicatelor din educaţie a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de către consilierii de stat Ligia Deca şi Gabriel Cristian Pişcociu. Administraţia Prezidenţială precizează într-un comunicat de presă că dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanţa unor soluţii sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate şi încredere. 

În acest context, reprezentanţii personalului din sistemul de învăţământ şi-au prezentat atât revendicările, cât şi propunerile lor pentru soluţionarea acestora. 

Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au reiterat importanţa pe care preşedintele Klaus Iohannis o acordă sistemului de învăţământ, prin iniţierea proiectului naţional “România Educată”, lansat în luna februarie şi care îşi propune elaborarea unei viziuni şi a unei strategii pentru educaţie la orizontul anului 2030, care să aibă ca prioritate susţinerea şi redarea prestigiului carierei didactice şi de cercetare. 

 

UPDATE. Mii de sindicalişti din toată ţara, membri ai Federaţiilor sindicale din Învăţământ, alături de elevi şi părinţi, au pornit, miercuri la prânz, din Piaţa Victoriei într-un marş către Palatul Cotroceni, protestul fiind generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ. 

Protestatarii prezenţi la marşul de protest au afişat pancarte pe care scrie: ” Vrem să fim trataţi corect, cu cinste şi cu respect!” “Afară, afară cu politica din şcoală”, “Fără educaţie moare orice naţie”, “Muncă decentă, salarii indecente”, “Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis”. De asemenea, protestatarii fluieră din vuvuzele şi scandează: “Demisia” şi “Unitate”. . 

—-

Aproximativ 15.000 de sindicaliști din învățământ, cât și reprezentanți ai elevilor și părinților sunt așteptați să participe, miercuri, la un marș de protest, care va avea loc în Capitală, în semn de nemulțumire la Legea salarizării bugetare.

La acţiunea de protest vor participa reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, ai Federaţiei Naţionale Sindicale „ALMA MATER”, ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar. 

Citește și: Negocieri eșuate între sindicaliștii din învățământ și reprezentanții Ministerului Muncii

Potrivit sindicaliştilor, protestul este generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ dar şi de alte nemulţumiri. Astfel, marşul va avea între orele 12.30 și 14.00, pe traseul Piaţa Victoriei – Palatul Cotroceni. 

Protestatarii solicită respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educaţie. 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține că această creștere ar permite „creşterea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ precum şi asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ”.

Citește și: Sindicaliștii din învățământ, din nou la negocieri cu reprezentanții Guvernului

Totodată, sindicaliștii cer aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeaşi dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanţii sindicaliştilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă