22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPSD și UDMR vor să schimbe Legea achizițiilor publice și să elimine...

PSD și UDMR vor să schimbe Legea achizițiilor publice și să elimine criteriul prețului cel mai scăzut. Trei parlamentari PNL susțin proiectul

PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii. Iniţiatorii propun şi eliminarea obligativităţii introducerii în sistemul electronic privind achiziţiile publice (SEAP) a achiziţiilor cu o valoare mai mică de 10.000 lei.

UDMR şi PSD susţin că trebuie renunţat la ideea că banii publici sunt cel mai bine utilizaţi dacă se achiziţionează bunuri şi servicii la preţurile cele mai mic.

"Experienţa de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achiziţiile – n.red.) a demonstrat că cetpţenii, beneficiarii finali ai serviciilor şi bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziţionate din banii publici alocaţi în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au preţul cel mai scăzut", se arată în expunerea de motive a propunerii, obținută de News.ro.

Iniţiatorii dau ca exemplu lucrările "complexe" şi investiţiile "majore", care s-au dovedit a fi mai costisitoare decât se anticipa iniţial pentru că nu a fost luată în calcul şi calitatea sau durabilitatea lor.

În locul criteriului preţului cel mai scăzut, UDMR şi PSD propun introducerea unui nou criteriu, cel al "rentabilităţii", iar criteriul celui mai bun raport calitate-preţ sau calitate-cost, prezent şi în actuala legislaţie, este folosit drept criteriu principal.

O altă modificare propusă de UDMR şi de PSD este ca achiziţiile directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse şi servicii şi mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achiziţiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi, şi nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Proiectul a fost iniţiat de un grup de parlamentari ai UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, şi de mai mulţi aleși ai PSD. Lor li s-au adăugat şi parlamentari ALDE, dar şi trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea şi Corneliu Olar.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă