18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPSD vrea să închidă universitatea la care a terminat primarul Robert Negoiță

PSD vrea să închidă universitatea la care a terminat primarul Robert Negoiță

Un număr de patru unversități au fost închise iar trei vor fi monitorizate de către Ministerul Educației. Pe la unele dintre ele au trecut importanți politicieni de ieri și de azi.

Patru universităţi particulare acreditate vor fi lichidate, alte trei astfel de universităţi vor fi monitorizate şi 135 specializări/programe de studiu vor fi desfiinţate, în baza unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului.  Conform informaţiilor obţinute de Mediafax, instituţiile de învăţământ superior cu toate programele intrate în lichidare în anul universitar 2014-2015 sunt Institutul Teologic Româno-Catolic din Bucureşti, Universitatea Financiar-Bancară din Bucureşti, Universitatea Mihail Kogălniceanu din Iaşi şi Universitatea Mihai Eminescu din Timişoara. În acelaşi timp, Guvernul a decis ca în anul universitar 2014-2015 să fie monitorizate alte trei universităţi private, şi anume Universitatea Bioterra din Bucureşti, Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte Gheorghe Cristea din Bucureşti şi Universitatea Apollonia din Iaşi. Acestea au șanse foarte mari să fie închise anul viitor.

Sunt prea mari interese

Despre aceste universități se știe de multă vreme că sunt printre cele mai slabe din țară. Spre exemplu, într-un clasament realizat de Ad-Astra asociația tinerilor cercetători din România, încă din 2011, pe lista instituțiilor cu activitate de cercetare din România, Universitatea Mihai Eminescu, Institutul Teologic, Universitatea Bioterra, Universitatea Financiar-Bancară, Universitatea Mihail Kogălniceanu nu apar, Apollinia se află pe locul 194 (din 789), iar Universitatea Gheorghe Cristea este pe poziția 628.

Și politicienii se dau în vânt după universitățile modeste. Astfel,  primarul sectorului 3, Robert Negoiţă a urmat Universitatea Bioterra, care va fi monitorizată de Ministerul Educației în anul 2014-2015. Negoiță ne-a precizat că nu a stat pe gânduri atunci când a ales o universitate deoarece „sistemul universitar românesc este foarte slab şi eu nu pun nici un preţ pe el. Nu am o argumentaţie mult prea solidă pentru alegerea făcută. Am mers la universităţile pe care le-am avut mai la îndemână. La specializarea «Economia Turismului» era şi cumnata mea acolo, cu un an mai devreme, iar la Drept nu mai ştiu de ce m-am dus. Atunci când eram om de afaceri am angajat deopotrivă absolvenţi de învăţământ de stat ca şi de privat şi nu am văzut nici o diferenţă", ne-a precizat Negoiţă.

Fostul deputat liberal Nicolae Jolţa a terminat Ştiinţele economice la „Universitatea Mihai Eminescu" din Timișoara care a fost desființată . Jolţa ne-a spus însă că nu vrea să intre „în polemica legată de universităţi": „Sunt prea mari interese. Specializări cu taxă sunt peste tot, aşa că sincer vă spun între uni-versităţi nu prea văd diferenţe între facultăţi."

Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă