13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRachetele nucleare rusești pot lovi Constanța în trei minute

Rachetele nucleare rusești pot lovi Constanța în trei minute

Dacă rachetele rusești din Crimeea ar fi lansate spre România, acestea ar lovi regiunea orașului Constanța în trei minute de la lansare.

Potrivit unor surse ucrainene, Rusia a deplasat deja sisteme de rachete balistice Iskander în Peninsula Crimeea. Rachetele Iskander (SS 26 Stone, potrivit terminologiei NATO) au o rază de acțiune de peste 400 de kilometri și o viteză de croazieră de peste 2100 m/s.

Rachetele Iskander pot avea la bord și încărcătură nucleară. Potrivit declarațiilor de ieri ale lui Mihail Ulianov, șeful Departamentului de neproliferare din Ministerul de Externe de la Moscova, Rusia „are dreptul” să plaseze în Crimeea și arme nucleare. Același avertisment îl lansa, în decembrie 2014, și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Citește și: Oficial de la Moscova: Rusia are dreptul să plaseze arme nucleare în Crimeea

Între Crimeea și cele mai apropiate puncte de pe teritoriul României sunt, în linie dreaptă, circa 300 de kilometri (sub raza de acțiune a rachetelor din Crimeea). La ultima ședință a CSAT, din data de 3 martie, chiar președintele Klaus Iohannis își manifesta preocuparea față de această situație. Fără a menționa explicit riscul rachetelor, șeful statului român declara că „avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pașnică”, întrucât „România se află la aproximativ 300 de kilometri de Crimeea”.

Pe teritoriul României, cele mai probabile ținte ale unor rachete rusești nu sunt, desigur, satele de lângă frontiera cu Ucraina, aflate la 300 de kilometri de Crimeea. Ținte mai probabile ar fi bazele militare utilizate de NATO sau facilitățile puse de România la dispoziția SUA. În această categorie s-ar încadra portul Constanța, utilizat și de nave ale NATO, precum și baza militară Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), pusă la dispoziția SUA.

Între Crimeea și Constanța sunt 400 de kilometri, deci rachetele Iskander din Crimeea pot lovi și aceste obiective.

Un obiect aerian care zboară cu 2100 metri pe secundă parcurge o distanță de 400 de kilometri în 190 de secunde de la momentul lansării, adică în 3,17 minute.

O rachetă Iskander, echipată eventual cu încărcătură nucleară, poate depăși 2100 de metri pe secundă. Asta înseamnă că racheta rusească poate lovi Constanța în trei minute.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă