18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRadovan Karadzici: Pledoaria în faţa Tribunalului Penal Intrnațional

Radovan Karadzici: Pledoaria în faţa Tribunalului Penal Intrnațional

Liderul politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici, acuzat de genocid organizat își va susține miercuri pledoaria în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI), acesta fiind judecat pentru masacrul de la Srebreniţa din 1995, transmite Mediafax care citează AFP.

Această pledoarie, care va începe la ora 09.00 (10.00 ora României) şi va dura până joi, este una dintre ultimele etape ale acestui proces maraton care s-a deschis în urmă cu cinci ani.

Acuzatul şi biroul procurorului se vor putea exprima ultima dată la 7 octombrie, după care judecătorii se vor retrage pentru deliberări. Decizia nu este aşteptată înainte de octombrie 2015.

Radovan Karadzici, în vârstă de 69 de ani, va răspunde celor 11 capete de acuzare pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu aproximativ 100.000 de morţi şi circa 2,2 milioane de persoane strămutate între 1992 şi 1995.

Biroul procurorului a cerut închisoare pe viaţă, în timp ce acuzatul, care îşi asigură singur apărarea, pledează nevinovat.

Luni, acuzarea a susţinut în rechizitoriul său că Radovan Karadzici este "responsabil de fiecare dintre tragediile" războiului din Bosnia şi că a fost "elementul motor" al epurării etnice din această ţară.

Potrivit acuzării, Karadzici, generalul Ratko Mladici şi defunctul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici voiau să alunge musulmanii, croaţii şi pe toţi cei care nu erau sârbi din teritoriul Bosniei după destrămarea Iugoslaviei, în 1991.

Radovan Karadzici este chemat să răspundă pentru masacrul a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către forţele sârbe din Bosnia la Srebreniţa, în iulie 1995, în cel mai grav masacru comis în Europa după al Doilea Război Mondial.

El este urmărit şi pentru asediul oraşului Sarajevo, care a durat 44 de luni şi în timpul căruia au fost ucise 10.000 de persoane, mai arată Mediafax.

Radovan Karadzici a fost arestat în iulie 2008 la Belgrad, după mai mult de zece ani de fugă.

La deschiderea procesului el a asigurat că atrocităţile de care sunt acuzaţi sârbii în Bosnia au fost "puse în scenă" de musulmani şi că masacrul de la Srebreniţa este un "mit".

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă