11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRaed Arafat, despre sinuciderea care nu a putut fi oprită: „Victima nu...

Raed Arafat, despre sinuciderea care nu a putut fi oprită: „Victima nu a colaborat verbal cu negociatorii. S-au respectat procedurile”

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti au explicat de ce salteaua a fost adusa din Argeş şi ar fi trebuit montată în locul în care a căzut femeia nu a fost umflată: “În momentul în care ne pregăteam să o umflăm, echipa de negociatori a spus să încetăm orice demers pentru că femeia începuse să se agite”, potrivit Mediafax

În plus, aceştia au spus că astfel de saltele nu sunt potrivite pentru a atenua căderile de la distanţe mari, deoarece persoana care cade în gol pe saltea este aruncată cu putere lângă perna gonflabilă. Potrivit acestora, mulţi oameni au ajuns în scaun cu rotile în acest mod.

Arafat: Nu există o procedură fixă 

Raed Arafat a prezentat concluziile în cazul femeii care s-a sinucis: “A fost chemat medicul specialist psihiatru, care a evaluat victima şi care a concluzionat un posibil episod psihotic catatonic. Victima nerelaţionând doar non-verbal cu negociatorii fiind hidratată şi hrănită, dar fără să comunice deloc verbal cu negociatorii pe tot parcusrul intervenţiei.”

Medicul Raed Arafat a vorbit şi despre posibilele cauze care au făcut-o pe femeie să recurgă la acest gest: “Istoricul patologic a victimei, decesul fiicei acesteia produs relativ recent  şi problemele personale legate de locul de muncă şi de veniturile salariale obţinute”.

Citeşte şi: De ce vrea să se sinucidă femeia din centrul Capitalei

S-a explicat şi care a fost motivul pentru care platforma a fost ridicată, deşi a ajuns până la etajul şase din opt, în momentul în care victima a “început să se agite”.

Medicul a vorbit şi despre etapele parcurse de negociatori pentru a o convinge să renunţe la gândul sinucigaş. “Negociatorii vorbeau unidirecţional cu victima încercând să o convingă să renunţe.”

“Ne-am uitat inclusiv la procedurile care există în acest moment, pentru a vedea ce s-a respectat. Şi vreau să subliniez că în aceste situaţii nu există o procedură fixă care se urmăreşte cap-coadă.”

“Toate tehnicile posibile erau la fața locului când a căzut victima”

El a explicat că toate mijloacele tehnice au fost la fața locului, însă nu au putut fi folosite, deoarece sporeau starea de nervozitate a femeii.

Astfel, la început a fost adusă o platformă de salvare de 38 de metri, la vederea căreia femeia a început să se miște, apoi o platformă de 72 de metri, care de asemenea nu a putut fi folosită, și abia apoi, ca măsură de excepție pentru un astfel de caz și doar pentru a preîntâmpina riscul ca femeia să cadă accidental din cauza oboselii, a fost adusă o autospecială cu pernă pneumatică din Argeș, la București nemaiexistând aceste utilaje.

Această pernă este folosită în cazul victimelor cooperante, care sunt instruite cum să sară, la incendii de exemplu, și când victimele se află la înălțimi mai mici, a explicat Arafat.

Perna respectivă se umflă cu ajutorul unor motoare, existând riscul ca femeia să audă zgomotul produs de acestea. În plus, perna nu poate fi umflată într-un alt loc și apoi deplasată, a mai precizat Arafat.

Astfel, s-a încercat umflarea pernei dintr-un punct cât mai ascuns și cu observarea în continuu a victimei. La momentul pornirii motorului, nu s-au sesizat modificări în comportamentul femeii, care era tot inertă și nu răspundea negociatorilor.

Apoi, femeia a căzut în gol, s-a lovit de un balcon și a aterizat pe aleea betonată.

“Toate tehnicile posibile erau la fața locului când a căzut victima. Chiar când a căzut se încerca umflarea pernei fără a fi deranjată”, a declarat Arafat.

El a mai spus că și o echipă de alpiniști a fost la fața locului, dar a fost imposibil ca cineva să se apropie de femeie, pe marginea îngustă a acoperișului pe care stătea, și orice încercare ar fi putut să o facă să se arunce și să tragă și alte persoane după ea.

Arafat a subliniat că în astfel de cazuri nu există o procedură fixă, ci ghiduri de bază, iar salvatorii se adaptează permanent și au de luat decizii la fața locului. Aceste decizii pot duce la succesul misiunii sau nu, iar când operațiunea de salvare eșuează nu înseamnă neapărat că s-au luat decizii greșite, a subliniat Arafat, precizând că în acest caz au fost respectate toate tehnicile și tacticile procedurale.

Citeşte şi: Sinucidere pe Calea Victoriei. Femeia care a stat 35 de ore pe bloc s-a aruncat în gol

“Vreau să transmit salvatorilor că atunci când își fac treaba, când iau decizii, să o facă cu încredere, că noi vom sta în spatele lor. Dacă se gândesc la ce s-ar putea spune pe urmă și își pun la îndoială deciziile, mă tem că nu vor mai lua deloc decizii sau vor lua decizii greșite. Atunci când sunt neglijențe, luăm măsuri”, a declarat Raed Arafat.

El a mai spus că misiunile de salvare nu întotdeauna reușesc și nu întotdeauna eșecul în intervenție înseamnă că trebuie să fie un vinovat.

Secretarul de stat a mai arătat că atunci când aceste cazuri sunt foarte mediatizate se produce o înmulțire a lor, astfel că în ultimele 36 de ore au mai existat încă șapte astfel de misiuni de salvare, într-un caz cineva încercând să arunce un copil de pe un pod.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă